42 123
發新話題

[終極急問] 閃燈線, 點用!?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 03:00 發表
其他野.....唔一定燈光方面.
如一杯熱飲,用匙做道具,滴一滴落杯,有蓮綺....有一滴在半空.....等
已經唔係攝影技巧,而係美術底子關係.....
嘩... 真係要諗諗佢...

越來越明點解d專業人可以收咁貴..

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:41 發表

如Elf兄所提,用現場光,放在近窗邊影,又比較容易,光源的方向又唔會太"平"
多出的閃燈又可以做其他野.(如設在後側,hit到杯邊發亮.....等)
今日影電影宣傳埋尾的時候先為意,其實現場都夠光,唔洗用閃
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-2-2009 03:05 發表

嘩... 真係要諗諗佢...

越來越明點解d專業人可以收咁貴..
選擇按快門的時間係一個佢地貴的原因,

另一個如果拍高師兄講的o個類,有時係快門連拍速度幫到佢,另一個係電腦
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

用開閃之後, 你就會有理無理都落閃
特別係影人, 有閃同冇閃影係兩回事.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

多謝各位既幫忙,我影完啦,大家睇下,俾d意見! thanks!
http://www.flickr.com/photos/adrianyahk/sets/72157614016320924/detail/

9443,9517,9518,9525,無角度,可以側少少好似9513,9447一類

可能我會傾向當係product相,所以你飲品唔太夠垂直同碟頭個角度好似有d怪

近尾9607同9609同雜誌睇的都幾近榜,如果有多張橫度可以睇下 '簡'下會更好

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-2-2009 04:34 發表
9443,9517,9518,9525,無角度,可以側少少好似9513,9447一類

可能我會傾向當係product相,所以你飲品唔太夠垂直同碟頭個角度好似有d怪

近尾9607同9609同雜誌睇的都幾近榜,如果有多張橫度可以睇下 '簡'下會更好

...
頭果幾張我特登影平板ga! 用來裝飾頁面~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-2-2009 04:38 發表

頭果幾張我特登影平板ga! 用來裝飾頁面~
我工作的慣性,都係有少少角度好D

好得wo~!!係勁wo~!!~~

~構圖我覺得冇咩大問題,不過留意有d位唔好cut得咁盡,
小小冇所謂,如9558,cut左小小反而會緊湊d,感覺豐富d.
但係如9609,左面隻杯/右面碟麵cut走太多,就會有d唔湯唔水.

~如pano-2,近窗位置跟內屋光差太多,點都要補小小燈,
仍然係用現場光做主光,閃燈-1~2EV反你的後或左面,
就會好自然,好接近現場光.

~食物冇大問題,因為窗外的光源並不是太陽直射,
唔係好夠白,WB要手動或對白紙作修正,小小warm仲好D,
如果有張金咭紙做反光板會係一個好幫手.

~飲品方面冇問題,不過有燈有線在手,可以飛後側,
hit一hit杯後,杯的兩側邊自然會發光,前面反光板反一反,
杯飲品就會好似好高貴好有型.

~因為唔係記實攝影類,可以試一試"制做"一些場景,
如桌上放一些玩具,飲品.....等,前景模仿返好像有客人坐的樣子,
後景就係cafe大環境,咁又多一,兩款相了.

我個人覺得整輯相冇大問題,大方向正確,仲唔錯tim,
留意返一些小問題,微細處,就會更完美了.

落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-2-2009 22:30 發表
好得wo~!!係勁wo~!!~~

~構圖我覺得冇咩大問題,不過留意有d位唔好cut得咁盡,
小小冇所謂,如9558,cut左小小反而會緊湊d,感覺豐富d.
但係如9609,左面隻杯/右面碟麵cut走太多,就會有d唔湯唔水.

~如pano-2,近 ...
嘩...多謝高兄指引呀! 第一次影,下次試下先!
9609真係敗筆..因為冇影多幾張迫住出呢張..

我發覺我買支燈都唔多識用...用多d先!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-2-2009 22:40 發表

嘩...多謝高兄指引呀! 第一次影,下次試下先!
9609真係敗筆..因為冇影多幾張迫住出呢張..

我發覺我買支燈都唔多識用...用多d先!
有9607就得,第一次冇經驗的拍攝,像你這樣影多兩款就得,
下次有機會再影同類,一開波自然心中有數,
大路有把握,就可以花多d心機腦汁在小地方上,做到完美一d!!
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-2-2009 22:55 發表

有9607就得,第一次冇經驗的拍攝,像你這樣影多兩款就得,
下次有機會再影同類,一開波自然心中有數,
大路有把握,就可以花多d心機腦汁在小地方上,做到完美一d!!
真係經驗..

42 123
發新話題