發新話題

家陣d學校都幾識得借機上位

校規係比學校用尼管班學生
合唔合尼係老細定ge
老細鐘意咪要你地個個的水都唔留囉
有d老細冇所謂你成個頭金色都冇所謂, 最緊要你交學費
做教師如果唔係你太過份/老細要做野都唔想攪咁多野
得閒我返入教員室坐下好過啦, 洗鬼同你講咁多野咩
今晚打老虎

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 17:21 發表

我講的係社會的歪風wor

同埋學校的功能係要配合工業代之後的社會,所以學生要好似工人一樣,要守時,著制服同埋要遵從規則
學生連學校都未有能力指責....邊有能力指責社會....

老師講粗口=正確
學生講粗口=抵打

我得到既印象係咁....咁當然....我又唔知果間學校係咪咁....
不過....如果係一間咁既學校要求學生簽名反對議員講(疑似)粗口....
我覺得佢連叫學生唔好講粗口既力量都冇....
我就唔信果間學校阿sir / miss / 校長一句粗口or疑似粗口都冇講過....
更何況....今次活動參唔參加應該係自由的....
至於點解唔參加就要被罰呢??....真係諗極都唔明喇....
唔通又話參加呢個簽名活動係校方規定??

引用:
原帖由 Mars_SES 於 4-4-2009 17:28 發表
校規係比學校用尼管班學生
合唔合尼係老細定ge
老細鐘意咪要你地個個的水都唔留囉
有d老細冇所謂你成個頭金色都冇所謂, 最緊要你交學費
做教師如果唔係你太過份/老細要做野都唔想攪咁多野
得閒我返入教員室坐下 ...
如果個世界係咁理想就好咯

可惜就係有人冇野搵野搞....博完出位後求開心....睇你唔順眼濕你兩獲....搵人當玩具玩....

老師都係人呢樣野我明白....
人始終有佢賤格既一面....唔會因為佢做左老師而從此公正嚴明的....
講真一句....好似大家對政府既睇法咁....
政府班X街官成X日冇事搵事做....冇野搵野搞....
到頭黎受罪既市民咪又係只能夠指住份報紙X老母....
係....個體制係咁....入得黎就要守規矩....
問題係....有D高高在上既人....佢自己都唔守規矩....佢憑乜野叫下面班細既做好??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 16:13 發表
學校係咩政治傾向唔係重點,社會有歪風學生都唔出o黎指責的,社會只會愈變愈差
我就唔講能力果方面
但其實樣樣歪風都要出黎指三道四,大佬好唔得閒wor
唔係個個都想加入政治行列
係政治行列越出名,就越更加唔衰得(有邊位政治人士衰左之後道歉會得返人支持?)

講返篇新聞
d學生唔想加入佢地行列姐,但係就迫人就範
咁同夾硬迫人打仗有咩分別

*題外話:家陣d"政治人士"就話好中氣,過多幾年睇下佢仲有冇咁好力氣

講真, 老師講粗口冇問題
不過如果o係學生面前講就真係有點兒過火
佢冇比家長投訴係佢好彩
今晚打老虎

校規呢樣野我都覺得香港十分死板
頭髮呢d野,我吹佢唔帳啦
反正家陣唔少學校都係非常獨裁
鬼叫自己行得入去,就要聽佢講

但係如果帶電話,收你部電話3日,又算點呢?
大把學生覺得學校唔安全,但又唔比學生帶電話
帶左又要收,電話都算係個人財物
學校同打劫有咩分別?搶完人野還返比人唔等於冇罪wor

但放心啦咁多位,香港大把學校無視香港法律
唔計以上打劫,只係"妨礙司法公正"每間學校都有犯

學校係令人越黎越白痴既地方
當係職業訓練中心都得...
講學野..絕對唔係個好地方

如果唔係因為政治因素 , 呢間學校d學生水平一定會係好低 , d老師都冇思想 , 點會教得出有批判能力既學生?

自從係學校呢個大染缸度噤耐
要學識同果D麻Q煩的訓導老師玩D政治把戲
佢要威,咪由佢威...
1個字! 忍!
忍到你最後返學日,就可以乜仇都報哂

引用:
原帖由 lahc 於 4-4-2009 22:41 發表
自從係學校呢個大染缸度噤耐
要學識同果D麻Q煩的訓導老師玩D政治把戲
佢要威,咪由佢威...
1個字! 忍!
忍到你最後返學日,就可以乜仇都報哂
有時個忍字係會帶泥"得寸進尺" ka

根本就係左派玩野

傳媒應該唔應該大篇幅導於用語字眼上

應該講既係關於個垃圾預算案有幾垃圾

有幾多人真係睇哂黃生既成段講詞

佢講野到point..一針見血..呢d又無人報導

引用:
原帖由 wonglk 於 4-4-2009 19:24 發表
校規呢樣野我都覺得香港十分死板
頭髮呢d野,我吹佢唔帳啦
反正家陣唔少學校都係非常獨裁
鬼叫自己行得入去,就要聽佢講

但係如果帶電話,收你部電話3日,又算點呢?
大把學生覺得學校唔安全,但又唔比學生帶電話
...
搶完人野比番人果d叫仁慈....
我有個同學係暑假前比人收左部電話....暑假後個老師話唔知放左去邊....
跟住件事係點我就再冇聽過....佢亦冇向我提過喇....

引用:
原帖由 101653 於 5-4-2009 00:55 發表

我有個同學係暑假前比人收左部電話....暑假後個老師話唔知放左去邊....
原則上可以告佢...

引用:
原帖由 101653 於 5-4-2009 00:55 發表

搶劫係刑事,報警啦!what are you waiting for?

發新話題