發新話題

新一輪所謂既紓困措施..??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 27-5-2009 01:01 發表

交稅o個d比少左一d 稅,佢地的消費力係可以強到唔信,上星期去影鋪,d友5萬入一線喇叭線都可以話抵的,真係無咩可以講

有d "猛""猛"緊可以消費的,交少轉稅,鬆左出o黎o個筆好易就用左

而家在社會,中產唔係一件好事 ...
一般中產洗交幾多稅丫....
岩岩好份糧要交稅果d都係交幾舊水....減唔減都係咁上下....都係唔夠用....
唔洗交稅果D就一定唔夠洗....佢有工作能力冇得囉綜援....
你話搵萬尾二萬一個月既....佢都唔至在啦....夠食夠養夠供樓....
咁你認為個措施幫到幾多人??

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 12:48 發表

一般中產洗交幾多稅丫....
岩岩好份糧要交稅果d都係交幾舊水....減唔減都係咁上下....都係唔夠用....
唔洗交稅果D就一定唔夠洗....佢有工作能力冇得囉綜援....
你話搵萬尾二萬一個月既....佢都唔至在啦....夠食 ...
你呢番言論...有問題wor!
都去左三分一啦, 自己洗既又要...唔洗養家呀!你估個個都養自己?
香港既稅金,中產果舊最大,樣樣措施都係益有錢同最窮果班,負擔落哂中產度,
上面有上面悠閒,下面有下面既生活愉快...
中間果d?
日日朝九晚七,一星期六日,怕公司減人工/裁員,屋企有細有老人,揹住層樓
自己唔洗都要俾d細既老既洗既時候...

睇你重話...唉~
唔洗交幾多稅? 你講下好..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 12:56 發表

你呢番言論...有問題wor!
都去左三分一啦, 自己洗既又要...唔洗養家呀!你估個個都養自己?
萬尾二萬一個月....供樓當你8000....
比屋企5000....7000都唔夠自己搭車食飯交水電煤?
咁比廿萬你都唔夠洗架啦....

E家黎講....搵萬零蚊叫中產喇....
大把人搵三四千咋....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 12:58 發表

萬尾二萬一個月....供樓當你8000....
比屋企5000....7000都唔夠自己搭車食飯交水電煤?
咁比廿萬你都唔夠洗架啦....
嘩...咩樓供8000蚊...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 12:59 發表

嘩...咩樓供8000蚊...
叫你住半山咩....
洗唔洗千幾二千尺?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:01 發表

叫你住半山咩....
洗唔洗千幾二千尺?
你計俾我睇... 8000蚊供廿年..
就咁加埋都係兩百萬...你睇下而家一間住到5個人既市區樓,有幾多兩百萬..
就算俾你8000蚊供樓,俾屋企五千....一個普通細路一個月都洗三四千啦!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:02 發表

就咁加埋都係兩百萬...你睇下而家一間住到5個人既市區樓,有幾多兩百萬..
就算俾你8000蚊供樓,俾屋企五千....一個普通細路一個月都洗三四千啦!
有既話我知. 供 $8000 個月既市區樓仲住到五個人, 即刻入黎炒都好.

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:01 發表

叫你住半山咩....
洗唔洗千幾二千尺?
食米唔知米貴.

半山二千尺係八萬蚊個月, 你計少左個零wor.

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 13:05 發表

有既話我知. 供 $8000 個月既市區樓仲住到五個人, 即刻入黎炒都好.
沙士既"逃大花園"好唔好?

重有wor...交稅係係份糧度扣ga wor!
你個兩皮,一個月冇10%以上,重有,唔洗儲呀?
當18000一個月,樓都去左一皮啦基本!(物業又要稅)
實際得6千7千,重要養隻化骨龍,上有高堂...自己日日食咩呀? 老婆果份一齊分都死啦!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:02 發表

嘩....要一家五口....
即係幾多尺? 又要交通方便....近市中心....
有得你供有得你住仲咁多嗲?
又要驚比人炒又盛?
又驚人扣糧?

幫比人炒左果D....
幫比人扣哂糧放冇薪假果D....
都未到呢D人啦....

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 13:06 發表

食米唔知米貴.

半山二千尺係八萬蚊個月, 你計少左個零wor.
打比喻姐....一定要新屋? 一定要住5個人?

七一果日假..唔用黎上街都對唔住自己..不該政府!

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:08 發表

結左婚又未夠錢搬出去住, 要同一方既阿爸阿媽住, 經濟好果陣生左個小朋友. 唔係五個人咩?

新屋?! 新屋有二百萬??

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:08 發表

拎北角來講啦....五個人住中型單位,買既,平既兩百二以上...過800呎既,三百
唔住旺區,講新界西,Tuenmum,百零萬七百呎三房,交通呢? 唔洗做?
屋企有老人家,平時身體照顧果d唔洗錢? 細路想買玩具書簿學校去旅行唔洗錢?
屋企電器有耐左有事唔洗錢? 自己出來交通食lunch又唔洗錢?
兩公婆一個月做做埋埋,交埋稅先至夠大家有三餐有屋企老人家安心放心,
d綜媛戶日日坐(講白收果d)係度有錢收有樓住有三餐平日落"領會"商場飲茶食包...點都睇到咩事啦?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:07 發表

沙士既"逃大花園"好唔好?

重有wor...交稅係係份糧度扣ga wor!
你個兩皮,一個月冇10%以上,重有,唔洗儲呀?
當18000一個月,樓都去左一皮啦基本!(物業又要稅)
實際得6千7千,重要養隻化骨龍,上有高堂.. ...
唔好意思, 臨床經驗話俾我知, 你仲未計償還讀書時欠落既學費.

發新話題