發新話題

[認真] [呢類Surefire]其實帶出街有冇犯法?

其實自衛我比較buy雜誌....(用途詳見Bourne系列)

引用:
原帖由 失蹤人口 於 27-5-2009 21:43 發表

我出街帶住呢把野..香港太多壞人/危險..
把野6吋長..一直唔知有冇問題
你無合理的解釋,查到,都幾大問題...

唔駛帶刀咁嚴重既,如果唔識舞,比人搶左仲衰
仲有好多野可以做自衛的武器啦~

例如高踭鞋

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-5-2009 17:53 發表
係香港
出街隨身帶住, 如長期放枝電筒係腰bag

注意:呢枝唔係普通SF,係配有"Strike Bezel"攻擊型電筒頭

or
http://www.surefire.com/surefir ...
攻擊性物品 can be anything, anything you carrying without enough reason can consider as 攻擊性物品. A screw driver, a steel rod, anything...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 22:09 發表
其實自衛我比較buy雜誌....(用途詳見Bourne系列)
我鐘意鎖匙

咁就係你要有合理既解釋....
你唔好話用黎攻擊人....或有意圖.....什麼自衛????
其實就算人地打你....你可以選擇走....真係走唔到...還手先叫自衛.....
如果同人嘈....就拎出黎隊人....你話係唔係叫自衛呀????

引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 22:06 發表
你唔知唔代表無
咩無 ??
無咩先....
真係唔係咁明......
Never Forget

引用:
原帖由 louisli 於 27-5-2009 22:10 發表

你無合理的解釋,查到,都幾大問題...

唔駛帶刀咁嚴重既,如果唔識舞,比人搶左仲衰
仲有好多野可以做自衛的武器啦~

例如高踭鞋
比人搶左仲衰 << Very correct

引用:
原帖由 louisli 於 27-5-2009 22:11 發表

我鐘意鎖匙
Spade keyring? or Kubaton?

引用:
原帖由 deathmaster 於 27-5-2009 22:11 發表

攻擊性物品 can be anything, anything you carrying without enough reason can consider as 攻擊性物品. A screw driver, a steel rod, anything...
唔可以話係所以野
攻擊性武器, 無錯係每樣野都可以用黎攻擊人
但乒乓球拍都可以用黎攻擊人, 但佢係法律上絕對唔係一件攻擊性武器, 明嗎 ??

引用:
原帖由 Pan 於 27-5-2009 22:07 發表

有壞人咁又點 ??
隊佢 ??定係嚇佢 ??

小朋友~大個 D 啦
你認為佢打劫你, 你因為自衛而隊佢就係一個好好既辯護理由 ??
我有呢把野原因係當然某黑社會人士迫我做野..我唔制..
佢又話要打到入E完又話要我家人受傷之類..我系果時買泥小心萬一.
結果就係由校方/警員加入後解決..
槍勁唔勁 係睇下同個人夾唔夾姐- -+

引用:
原帖由 失蹤人口 於 27-5-2009 22:14 發表

我有呢把野原因係當然某黑社會人士迫我做野..我唔制..
佢又話要打到入E完又話要我家人受傷之類..我系果時買泥小心萬一.
結果就係由校方/警員加入後解決..
到果時你就隊佢??

攻擊性武器係法律上無錯係無明文話咩係咩唔係...
係使用者的動機同使用方法....先會構成佢係唔係用緊攻擊性武器
所以我第一句就係講合理既解釋
Pan兄你明無?

引用:
原帖由 Pan 於 27-5-2009 22:15 發表

到果時你就隊佢??
的確為求平安有咁諗過..
因為諗唔出其他好方法
槍勁唔勁 係睇下同個人夾唔夾姐- -+

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-5-2009 22:07 發表

係喇係喇
我就係唔知支surefire 出到街會否犯呢條罪呀
黎個真係呢....我個人認為係法律上佢算係
但實則上唔會因為黎樣野而拉你lo~

以上純屬個人意見

引用:
原帖由 deathmaster 於 27-5-2009 22:12 發表

Spade keyring? or Kubaton?
普通鎖匙
越cheap的匙越好,電腦匙唔得

發新話題