發新話題

Canon 6部新機

引用:
原帖由 101653 於 21-8-2009 12:24 發表

咁係丫ma
你今年冇咁既技術
咪出年先出新機囉
又冇人逼你出得咁快
夾硬狗屎垃圾痴埋一堆然後求其掉出黎做咩姐

有技術既仲抵死
唔放哂出黎比位自己出下一部
跟住向d白痴fans略水
咁今年唔出機,成間公司上下咁多人食咩先?
間間公司都有咁o既情況架啦,肯比錢買果班又受,咁係做老闆,有錢你搵唔揾先?

引用:
原帖由 HunterX 於 21-8-2009 12:31 發表

點解G11無視???
呢個價錢,買部入門單鏡好過,雖然機身可能仲冇佢咁好用,不過粒cmos大成幾個開喎

引用:
原帖由 路比 於 21-8-2009 12:32 發表

咁今年唔出機,成間公司上下咁多人食咩先?
間間公司都有咁o既情況架啦,肯比錢買果班又受,咁係做老闆,有錢你搵唔揾先?
略埋略埋咁多
冇得食?

一部G10既成本價都唔知洗唔洗一千蚊

引用:
原帖由 101653 於 21-8-2009 12:36 發表

略埋略埋咁多
冇得食?

一部G10既成本價都唔知洗唔洗一千蚊
咁都要同班股東交代業績架
成本?你知唔知,成本唔係只計原材料架?
開發,設計,組裝人工,生產機器,包裝,運輸,廣告,倉租............................

引用:
原帖由 路比 於 21-8-2009 12:42 發表

咁都要同班股東交代業績架
成本?你知唔知,成本唔係只計原材料架?
開發,設計,組裝人工,生產機器,包裝,運輸,廣告,倉租............................
開發
如果計電子,可能用得多
如果計光學,又唔係好似人地奶鏡菜鏡,狗屎垃圾又掉出黎,一定平好多

設計
呢個我覺得係最掉本的一項

組裝人工
最平,好多野都係大陸造
但Canon既做工我覺得係咁多間大廠中最脆弱

生產機器
我認為一間老字號,唔夠一年就出新機
佢係生產上有一定技術,成本自然冇咁貴
更何況機器?

包裝
咪又係盒一個?
一部相機有幾多個%係包裝?

運輸
佢有自己既運輸線
當然呢個冇可能有一個定價

廣告
下下都播埋哂d成分鐘既故事廣告
緊係洗得錢多啦

倉租
香港一定冇乜,國際唔清楚

===========================================================================================

我當你呢度佔左部機既一半
一部g10計埋洗唔洗二千蚊?

引用:
原帖由 HunterX 於 21-8-2009 12:31 發表

點解G11無視???
個Spec仲差過上一代
最多呢度扣d果度嬴d都係打個和
點樣唔無視阿

引用:
原帖由 101653 於 21-8-2009 13:00 發表

個Spec仲差過上一代
最多呢度扣d果度嬴d都係打個和
點樣唔無視阿
下其實我覺得佢降像素係好開心既事..spec我都唔多緊要....我係唔鍾意佢個轉mon整細左個mon本身...
用開G10...話就話有hot-shoe可以用閃,但實際插左閃出到來又勁肉酸..
高像素俾到我既野唔係可以放大d相...係多d noise...
不過你講部機硬唔硬...我會同你講...硬,硬到PK!我老豆係青島參觀隻俄仔潛艇,由上層趺落下層,部野飛落舊鐵度都冇咩事..係lup左je..
用番我用左4年既S80來比,我都係鍾意部舊s80多d...而家出後繼機,都係S系吸引d...輕巧,多功能,而家重有埋大光圈同低像素...

Canon都唔係好賤je..講賤應該講日本人本身對科技野既出口心理都夠哂賤..
而家d CMOS技術...9幾年已經有哂啦..對焦技術...好多年前有哂N十點對焦..
佢唔賣俾你...都...好合理既...冇咩邊個牌子唔係咁囉老實!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-8-2009 13:10 發表

下其實我覺得佢降像素係好開心既事..spec我都唔多緊要....我係唔鍾意佢個轉mon整細左個mon本身...
用開G10...話就話有hot-shoe可以用閃,但實際插左閃出到來又勁肉酸..
高像素俾到我既野唔係可以放大d相...係多d  ...
個人唔同感受啦

初初用紅圈鏡
以為支1635好X勁
成像交唔到功課
對焦係快,對到焦黎講囉
1米高車落地即散
點信佢丫

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-8-2009 13:10 發表

高像素俾到我既野唔係可以放大d相...係多d  ...
同意

引用:
原帖由 101653 於 21-8-2009 13:22 發表

個人唔同感受啦

初初用紅圈鏡
以為支1635好X勁
成像交唔到功課
對焦係快,對到焦黎講囉
1米高車落地即散
點信佢丫
你估呢啲係軍品咩
Heavy duty ?

光學既野好脆弱

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 m4devastator 於 21-8-2009 14:25 發表

你估呢啲係軍品咩

光學既野好脆弱
你估我有心架咩
關佢條舊式幼相機帶事

引用:
原帖由 m4devastator 於 21-8-2009 14:25 發表

你估呢啲係軍品咩

光學既野好脆弱
不過canon既相機係易壞易爛d
唔信牙?

我求其囉部a700
你囉部40d
鬥快掉爛佢
輸左果個賠部新機比對方
玩唔玩?

引用:
原帖由 101653 於 21-8-2009 15:35 發表

不過canon既相機係易壞易爛d
唔信牙?

我求其囉部a700
你囉部40d
鬥快掉爛佢
輸左果個賠部新機比對方
玩唔玩?
除左DC,
我得一粒仔---40D
基本上我好小心用佢...
唔會令佢有咩損傷

邊個同你鬥...
no way

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 m4devastator 於 21-8-2009 15:48 發表

除左DC,
我得一粒仔---40D
基本上我好小心用佢...
唔會令佢有咩損傷

邊個同你鬥...
no way
話唔定我輸呢

我都係信d舊野..冇自動對焦冇ED冇APO咩都冇就唔洗怨佢有咩不過又做唔好咩野.... 玩番pin-hole先..

發新話題