發新話題

攝影師的七級分類 ( By Ken Rockwell )

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 16:23 發表

咁你又可以請教30年前到現在重有影體育活動,生態o個D...現在用咩機??
用數碼機只係配合而家的需要(出版,傳輸同比客)

有d 師兄一落場睇現場環境,光圈快門iso k數set到準一準,呢d係經驗同技術,佢地用DC都可以影到好野,因為佢地的經驗同技術知道點去遷,平衡環境同器材之間的使用
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

咁你地全都係高手囉......我呢D底手都係全心全意去等我部 1Ds4 la....
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

睇完「思考的盲點」呢本書之後,我識得點樣形容你地分別講緊既野。

首先,topic文章既重點係講緊「人」,唔同既人,用唔同既心態去影相。

跟住落黎,師兄們講講下變左唔係講「人」,而係講「機」。

咁既情況,只有你有你講「機幾勁都好,人唔勁咩都唔使講」,佢有佢講「人幾勁都好,機唔夠勁就事倍功半」。

其實根本就係你有你講,我有我講,立論口既立足點根本完全唔同。

跟住又開始拗黎拗去,其實個個都響唔同既立足點度自說自話。

主要講緊既兩樣野係︰

1. 底手用靚機,超,部機幾靚都無用啦
2. 高手用弱機,超,部機點弱都玩到佢出神入化啦

但係如果話,高手用靚機,相得益章,如魚得水,就好似寶劍遇英雄,名車配高手。
呢個論點,又有無人唔認同呢?

有無人明我講緊咩野....?

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 17:18 發表
睇完「思考的盲點」呢本書之後,我識得點樣形容你地分別講緊既野。

首先,topic文章既重點係講緊「人」,唔同既人,用唔同既心態去影相。

咁既情況 ...
1000% agree...
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 17:18 發表

咁既情況 ...
平衡線
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-11-2009 17:29 發表

平衡線
NO NO NO
唔係咁樣,根本係講緊相似但唔相同既野

好似係類似「交談投射」既思維盲區,你有你講你想講既野,佢有佢舒發佢想舒發既野。
講既內容好似一樣,好似大家真係溝通緊咁,但係基本上都係各自響度自說自話。
試下細心d睇多次你地既內容,拗緊既根本係兩樣野,各自講緊自己想表達既野之嘛。

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 17:37 發表

NO NO NO
唔係咁樣,根本係講緊相似但唔相同既野

好似係類似「交談投射」既思維盲區,你有你講你想講既野,佢有佢舒發佢想舒發既野。
講既內容好似一樣,好似大家真係溝通緊咁,但係基本上都係各自響度自說自 ...
大家都唔會交錯,一邊係人玩機,一邊係機玩人

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-11-2009 17:44 發表

大家都唔會交錯,一邊係人玩機,一邊係機玩人
你圍住「機幾勁都好,人唔勁咩都唔使講」呢個point講之嘛。

龍哥就圍住「人幾勁都好,機唔夠勁就事倍功半」

講緊類似既野,但係根本係兩個topic黎。

你睇下係唔係?

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 17:57 發表

你圍住「機幾勁都好,人唔勁咩都唔使講」呢個point講之嘛。

龍哥就圍住「人幾勁都好,機唔夠勁就事倍功半」

講緊類似既野,但係根本係兩個topic黎。

你睇下係唔係?
點只咁少

引申出黎既當然可以無窮無盡咁講落去,
但係立論既既立足點就係呢兩點嘛。
所以見你地拗到咁,覺得咁樣拗落去有d搞笑,
所以又插下咀咁o者

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 20-11-2009 18:09 發表
引申出黎既當然可以無窮無盡咁講落去,
但係立論既既立足點就係呢兩點嘛。
所以見你地拗到咁,覺得咁樣拗落去有d搞笑,
所以又插下咀咁o者
Hugo哥 你明我諗咩!

正所謂武功都有分氣宗同劍宗啦
大家都係同氣連枝,無話邊樣高過邊樣既~

我初初都以為個post講邊個lev 高過邊種lev,但都唔係既~
都係七種唔同的玩法吧,何必爭論呢?

其實Ken Rockwell 本身就係個自命清高既器材精, 大家可以唔洗理佢~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-11-2009 18:13 發表

Hugo哥 你明我諗咩!
好!黎,等哥哥疼你一個~~~

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 15:17 發表
好彩........你都講中一句......~~為方便~~
部機得,你要手動時有手動,要自動時要自動....但部機唔得.......
不如你去問下打雀o個D師兄,叫佢唔好用數碼自動單反,比部30年的相機佢用,睇下佢有咩同你講.. ...
點解要將個局限放係30年前?
即係29年前果D全部都係你所謂既勁機?

打雀我唔知
pan車果d記者
有半數pan車既時候係用手動對焦
佢揸住果部係1仔3囉,我諗係你眼中唔差得去邊掛?

佢地有既係技術
佢既手動對焦快過你D垃圾USM
你咪試下叫佢auto對到中先影相囉

另外請勿回避問題

發新話題