發新話題

$4390 邪惡的Sony來到了

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-5-2010 13:23 發表

咁不如一部DC一部DSLR...
如果要DSLR的質素但又要一部DC的重量
目前只有e類機做到
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 Vindicator 於 12-5-2010 13:26 發表

目前只有e類機做到
呢類機其實未算做到
我睇好既只係呢部機塊野係APSC尺寸

仲要係打低M43既價格
M43根本就係貴到離哂鋪

引用:
原帖由 Vindicator 於 12-5-2010 13:26 發表

目前只有e類機做到
咁講會唔會將DSLR睇得太兒戲?
而且質素呢兩個字對DSLR尼講係有好多因素,功能,性能,鏡頭
唔係話三言兩語因為佢係新機所以同單反睇齊...
就算單反都有分FF同APSC啦,我對呢類機既睇法係一部細部,配合新手技術既單反
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-5-2010 15:22 發表

咁講會唔會將DSLR睇得太兒戲?
而且質素呢兩個字對DSLR尼講係有好多因素,功能,性能,鏡頭
唔係話三言兩語因為佢係新機所以同單反睇齊...
就算單反都有分FF同APSC啦,我對呢類機既睇法係一部細部,配合新手技術 ...
sor
唔係將DSLR睇得太兒戲
我只覺得e類機有dc同DSLR機的特點(或好處),當然專門野好好多
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-5-2010 13:23 發表

咁不如一部DC一部DSLR...
以我個人黎講, DSLR我真係唔會帶出街
如果係M4/3機既話, 加舊餅鏡就可以做隨身機, 真係想影野/去旅行, 帶多兩枝細少既M4/3鏡又輕鬆。
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 101653 於 12-5-2010 13:54 發表

呢類機其實未算做到
我睇好既只係呢部機塊野係APSC尺寸

仲要係打低M43既價格
M43根本就係貴到離哂鋪
其實都係睇你願意為左輕便俾多幾多錢, 放棄幾多機能。
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 12-5-2010 16:25 發表

我願意用更平的員工價換來輕便同好小小的quality

引用:
原帖由 HunterX 於 12-5-2010 16:25 發表

我其實幾睇好架
塊野APSC我覺得總好過M43
價錢仲可能比較平wo

ps.遲下會唔會又有可能有廠出部上萬蚊既FFsize?

咁我會選擇用電話來影snap
始終我對呢類機都係有d成見...高不成低不就, 輕巧細部佢又唔係, 高性能佢又唔係, 夾響中間....呢個世界無咁完美ge
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-5-2010 17:34 發表
咁我會選擇用電話來影snap
始終我對呢類機都係有d成見...高不成低不就, 輕巧細部佢又唔係, 高性能佢又唔係, 夾響中間....呢個世界無咁完美ge
我仲用緊壽司仔黎做SNAP

引用:
原帖由 101653 於 12-5-2010 17:03 發表

我其實幾睇好架
塊野APSC我覺得總好過M43
價錢仲可能比較平wo

ps.遲下會唔會又有可能有廠出部上萬蚊既FFsize?
already have.. Leica M9 is your answer

引用:
原帖由 ATM 於 12-5-2010 18:17 發表

already have.. Leica M9 is your answer
唔同
人地真係行Rangefinder, 個mon只係for睇相
呢部就真係靠個mon黎影相

um...for me, 所有機都想要....
反正唔係貴過DC好多, 但畫質又唔錯, 買部來借俾人用都好呀~~~
咩機,點用,都係睇人ga je~~唔同場合拎唔同機,都好合理呀!
呢d細機幾岩同女仔出街用,一部TLR加部NEX5,又片拍,又有120,又可以用支16影下食物,自拍... WONDERFUL!!

要靚畫質所以用aps size cmos,不過依家呢類機,冇得幾多枝鏡係高質數,有都只係定焦,
要高質o既zoom鏡又要轉mont同返大鏡,支鏡仲有過部機,咁我都係同返單反算啦

返而佢呢個技術的另一類產品我就幾有興趣

NEX5試機相

Canon 40D
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

發新話題