發新話題

美國2010半自動手槍 ---- Kel-Tec PMR-30

引用:
原帖由 101653 於 25-10-2010 23:17 發表

睇下打咩啦
9mm&.45果類對無裝甲士兵所做成的肌肉毀爛效果會好過57
57只係強調 "穿甲" , 相對大口徑子彈 , 除左穿甲&飛行速度&射程以及後座力 , 可以話冇乜優勢
ps. 57既所謂穿甲程度只係去到30米打穿美軍單 ...
所以話...
你要打人件甲...
57又好似唔多夠用...啱啱好...
你自己SELF-DEFENCE要57又多餘...

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:11 發表

stopping係9mm大d...穿透力係57大d
火藥唔識計...
總之夠一槍打死人...
我都係中意.45
睇下9MM乜野彈,9MM FMJ stopping POWER未必大過FN5.7MM X28,9MM中空開花彈例外..........

HAPPY SHOOTING!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:19 發表

睇下9MM乜野彈,9MM FMJ stopping POWER未必大過FN5.7MM X28,9MM中空開花彈例外..........

咁一般都係用9X19 PARA比LA...
9X19搵20隻彈頭出黎都有...
如果下下用HP比就唔好玩LA...
點都死...

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:13 發表
計焦耳:5.7MM X28標準彈(SS190)約480J-540J,同9MM X19差不多......
計穿透力5.7MM X28大得多......
計殺傷力5.7MM X28大少少(子彈中人會打關斗.......)

殺傷力應該係9mm比較大
以同一焦耳黎計算 , 大口徑所帶來的傷害理論上係多過小口徑
但都要睇埋子彈碎片分佈情況等等因素 , 但57本來都已經講係for穿甲 , 所以彈頭設計會比較硬
因此我唔相信佢對一般人體肌肉的抵抗性咁低 , 粒彈冇咁易碎 , 傷害力自然冇咁大

我鍾意4.6mm多d
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:19 發表

所以話...
你要打人件甲...
57又好似唔多夠用...啱啱好...
你自己SELF-DEFENCE要57又多餘...
特警用來對付身穿避彈衣既悍匪........

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:27 發表

特警用來對付身穿避彈衣既悍匪........

特警咪又係多數用緊9MM同.45...
要打避彈衣佢地有AR...

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:19 發表

stopping power 完全係口徑遊戲
尖頭彈同大口徑掘頭彈邊有得比
stopping power 唔係指條友仔中彈後飛幾高飛幾遠既

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:29 發表

特警咪又係多數用緊9MM同.45...
要打避彈衣佢地有AR...
特警應該係專唔打賊著避彈衣既位
通常開火係打手打腳
如果確定要殺既打頭打頸

ps. 菲律賓特警例外

引用:
原帖由 sam524 於 25-10-2010 23:22 發表

咁一般都係用9X19 PARA比LA...
9X19搵20隻彈頭出黎都有...
如果下下用HP比就唔好玩LA...
點都死...
事實上外國外多警務人員係用HP彈架.....

引用:
原帖由 T-800 於 25-10-2010 23:32 發表

事實上外國外多警務人員係用HP彈架.....

我個HP係HOLLOW POINT唔係HIGH POWER WOR...

個設計幾科幻,又幾好睇喎

引用:
原帖由 蕉皮 於 25-10-2010 23:35 發表
個設計幾科幻,又幾好睇喎
科幻我同意...不過好睇就

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-10-2010 23:37 發表

現代畢加索
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 seamoncheng 於 25-10-2010 23:37 發表

品味問題

發新話題