32 123
發新話題

日本核電廠背後的秘密(藏在文質彬彬外表內的獸心)

引用:
原帖由 sam524 於 24-3-2011 18:32 發表
其實有咩證據國家唔盡力保護核電廠安全...
一年用幾多錢係核電廠你知唔知...
入面點運作你知唔知...
日本核電廠冇改進同檢查設備又如何...
奶粉又關中共事...
公司冇企業責任又怪罪於中共頭上...
日本隱瞞消息 ...
本帖最近評分記錄
  • kimkileo 威望 -10 icon post 25-3-2011 13:11
  • kimkileo 金錢 -10 icon post 25-3-2011 13:11
爆 爆 爆

唉! 我由澳洲出生打工仔做建築工程及項目管理顧問到香港, 早國, 澳門及英國! 見過唔小野, 由20年前去大亞灣核電廠excursion ! 細路仔時候唔識野都明白大亞灣核電廠偷工減料, 好彩比香港班工程師及早發現! 聽佢地講早國向發国買既係20年前以經過時核電系统 ! 時致今日大亞灣核電有冇改進我就唔知, 之前聽班退休老鬼講多年來大亞灣核電廠發電量比率唔大就係唔想佢出事! 因為一出事啲人(包括香港)冇得走會好大鑊(經濟上香港因核福射事故, 你估早國上海頂得香港個位嗎? 來掔20年都重未得)!

我之前造過好多国內大形工程, 結論! 早國係一個人治社會, 講"拳"力,  講關係(即係貪污), 太多窮人, 絕大部份人太貪錢乜都做得出及佢地覺得人命唔值錢, 抄野太勁(eg. 冇標準! 因為張個個不同國家啲標準炒成一碟! eg. 一份防火準則可以見到美國spec話ok但又根住見到英國spec話唔ok! 到最後比錢咪ok鑼! 問你死未! 因為見得太多! 工人在地盆工作時工傷砍斷左隻手, 好翻後冇左隻手都係賠兩佰人仔就叫佢走....... 唉!  近期啲奶粉出事, 對外國人來講真係一件恐佈事情! 連BB仔飲食安全都唔在眼內! 如果毒奶粉在米国發生好可能奥班馬即時下台! 早國既核電廠! 我真係笑唔出但望都唔好望佢有事!

講吓姐! 大家一同笑下把

其實有咩證據國家唔盡力保護核電廠安全... 我覺得冇人想核電廠出事! 但國內絕大部份工程偷工減料係好嚴重
一年用幾多錢係核電廠你知唔知... 我真係唔知! 都希望好似香港啲公共公司有一定透明度
入面點運作你知唔知... 讀書講既一般運作就好多人會知! 同上! 希望同本港既公營公司一樣有高透明度
日本核電廠冇改進同檢查設備又如何... 就因為連日本有一定民主及透明度既國家都可以出事何况早國呢! 所以温伯伯極其關注
奶粉又關中共事... 食物一定關國家事啦, 如果唔咪本港洗乜要有食品安全中心, 個班大6仁洗乜來港買正廠奶粉咩
公司冇企業責任又怪罪於中共頭上... 一定有關啦, 由其是啲大鑊野 (其他國家就係因呢啲成日挍到總理下台)! 法制及施法就係監管所有人及公司.....
日本隱瞞消息 ... 呢個就真係好???

請不要乜我! 只係講深底話! 本人行走內地多年既經驗大6冇樣野得! 只係啲"囡"得

32 123
發新話題