發新話題

不如唔搞仲好.....賽車表演要限速

引用:
原帖由 carl 於 30-3-2011 23:44 發表
行50km不如唔好行, 整個場景比人影下相算啦.
洗乜整場景....CG架麻...

剛剛放學返到屋企,又一次過回啦... 大家討論下交流下,的確係賞心樂事~

#14 rho837兄:

講起三大地產商,其實係馬灣變成「宣教樂園」之前,
某地產商都提出過做「飄雪樂園」同「真雪主題公園」添,
政府地都係批左,係某地產商突然唔玩,
比左某教用黎做「主題公園」,寓宣教於遊園咋嘛...

老實講,雖然個公園本體係某地產商出錢,
但政府除左批地之外,真係一蚊都唔駛出咩? 配套設施都要錢過woh...

掉返轉講,當某地產商真係起左個賽車場出黎,
我都唔認為成個project會一蚊公帑都唔駛用囉。
再者,起呢個「米缸老鼠樂園」出黎雖然真係「塞隻老鼠入米缸」,
起碼普通市民都會入去 / 入到去玩丫。

但起個賽車場呢? 當無賽事果陣開放比公眾入去走轉,
或者學某個政府出錢既室內靶場咁,比總會代理開放公眾好未?
對普通市民而言,使用機會 / 吸引力唔見得會比「米缸老鼠樂園」高。

#15 蠔屎

認同50 km/h既賽車表演係多餘,但老老實實,
當場地唔適合用作賽車之時,按路面設計車速作出限制都係正常做法。
更請唔好忘記,其實Cap.374 道路交通條例
係禁止係本港道路上進行汽車競賽或速度試驗既。

#16 Alex山

其實要搞的話,應該係開工前既啟德跑道搞,成條飛機跑道,要幾快有幾快啦...

仲有無敵維港景,兼且避免埋法律同途人安全問題。
搞得event,只要有觀眾席同做好交通安排,一定有捧場客,
之前既聖誕機動嘉年華一樣有咁多人行入啟德,rite?

#18 Hunter

> 賽車會講過好多次, 只要政府批地, 起賽車場政府一毫子都唔洗出。
唔知你記唔記得東亞運果陣,果個「建議中」既射擊場地既故事喇。

果個故事話比我知,原來政府批地,唔係單單圈笪地出黎咁簡單呢。
接駁馬路,水電渠等配套,就算車會出晒錢整成個車場,對外連接既呢D公用系統,通通都係政府要駛既錢。

另外,仲要計規畫呢?

>搞街道比賽, 絕對唔會用高速公路

最好就係尖沙咀封幾條街鬥,
TST本身係旅遊區, 商業交通壓力又細

用市區街道就仲大鑊,
我當尖沙嘴路段全部夠闊夠安全進行賽車先算,
我剩係想講,
知唔知每年馬拉松封尖沙咀路段,對全港交通既影響同壓力有幾大?
馬拉松仲要係凌晨跑,跑一個上晝咋woh...!

>之前既小型賽車不知搞得幾出色, D國際車手仆到黎玩,
當年維園既香港國際小型賽車格蘭披治大賽, 係全世界最有名氣同最高獎金的小型賽車賽事。

咁依家呢?

>而家唔係非法賽車, 只係封路表演, 對於安全問題, 我相信人地車隊考慮得比我地清楚。

但從報導中我就唔見得佢地既考慮有幾詳細囉... 當然,可能係政府 (同埋在下)過慮啦。

>唔成立, Red bull air race只會係機場或者海上比賽。

如果話air race只會係機場或海上比賽的話,
其實我都可以話,香港既道路設計亦唔係用黎做賽車比賽,所以呢個提議唔可行囉woh?

#21 kimkileo

新加坡都有開賭場黎吸引遊客,我地係咪都要考慮下?

#26 mkmonkey

從報導睇應該係車會搵左人表演先再同政府申請,政府批准時已經講明 50km/h限制。

老實講,我既重點其實在於:「是否每當有『世界某某冠軍』打算黎香港表演的話,
港府就一定要按照果位仁兄既所有要求,100%咁招呼週到,先至算係『做到野』既政府呢?」

F1賽車冠軍 就要封路比佢任砌;
特技飛行冠軍 就應該任佢係市區上空飛?
Bungee jump冠軍 咪應該封青馬橋比佢跳?
性愛冠軍的話 咪要幫佢搵埋女? (大誤)  <-爛例子

個人認為,咁講唔通囉。

引用:
原帖由 gd1893 於 31-3-2011 00:34 發表
剛剛放學返到屋企,又一次過回啦... 大家討論下交流下,的確係賞心樂事~

回 #14 rho837兄:

講起三大地產商,其實係馬灣變成「宣教樂園」之前,
某地產商都提出過做「飄雪樂園」同「真雪主題公園」添,
...
其實好簡單一樣野姐
一係政府就唔好批
批左就咪限人50啦
老實講...批得佢搞...路就實封架喇

其實我都係咁話,既然條件做唔到,點解要批?
不過話分兩頭,有時好多野幕前既觀眾係睇唔到既。
難保係申請同傾果陣,車會負責申請果位仁兄,
對相關官員講既說話,同依家對記者講既係兩回事呢?
(呢個堅常見,但政府就局住啞子吃黃蓮)

另外,好多時呢D活動,批唔批唔係技術層面既官員話到事既,
例子就好似自定車牌咁,基本上,所有「技術官僚」都小呢個idea小到開巷...
咪又係照行照做?
引用:
原帖由 seamoncheng 於 31-3-2011 00:51 發表

其實好簡單一樣野姐
一係政府就唔好批
批左就咪限人50啦
老實講...批得佢搞...路就實封架喇

回 gd1893

> 賽車會講過好多次, 只要政府批地, 起賽車場政府一毫子都唔洗出。
唔知你記唔記得東亞運果陣,果個「建議中」既射擊場地既故事喇。

果個故事話比我知,原來政府批地,唔係單單圈笪地出黎咁簡單呢。
接駁馬路,水電渠等配套,就算車會出晒錢整成個車場,對外連接既呢D公用系統,通通都係政府要駛既錢。

另外,仲要計規畫呢?

唔知正苦有無問李生收日出髒城出面D馬路既建築費呢?
況且賽車場會創造就業, 有錢賺會交稅, 間接正苦都有收益

規畫? 正苦除左起樓仲有咩土地規畫?

>搞街道比賽, 絕對唔會用高速公路

最好就係尖沙咀封幾條街鬥,
TST本身係旅遊區, 商業交通壓力又細

用市區街道就仲大鑊,
我當尖沙嘴路段全部夠闊夠安全進行賽車先算,
我剩係想講,
知唔知每年馬拉松封尖沙咀路段,對全港交通既影響同壓力有幾大?
馬拉松仲要係凌晨跑,跑一個上晝咋woh...!

其實你知唔知馬拉松由邊度跑到邊度?

>之前既小型賽車不知搞得幾出色, D國際車手仆到黎玩,
當年維園既香港國際小型賽車格蘭披治大賽, 係全世界最有名氣同最高獎金的小型賽車賽事。

咁依家呢?

維園就因為嘈音俾政府停辦左!
而家龍鼓灘個場根本就唔夠吸引力, 亦都搞唔到國際賽。

>而家唔係非法賽車, 只係封路表演, 對於安全問題, 我相信人地車隊考慮得比我地清楚。

但從報導中我就唔見得佢地既考慮有幾詳細囉... 當然,可能係政府 (同埋在下)過慮啦。

唔計車, 淨係車手身價都成千萬啦, 唔會求求其其掛?

>唔成立, Red bull air race只會係機場或者海上比賽。

如果話air race只會係機場或海上比賽的話,
其實我都可以話,香港既道路設計亦唔係用黎做賽車比賽,所以呢個提議唔可行囉woh?

無人話過要o係龍和道比賽。
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

50?Formula-D 打橫行果陣咩....

唔知正苦有無問李生收日出髒城出面D馬路既建築費呢?
況且賽車場會創造就業, 有錢賺會交稅, 間接正苦都有收益

規畫? 正苦除左起樓仲有咩土地規畫?

o拿o拿o拿,以下純吹水 / 想當然遮,無根無據既...

當無收返「堆填區豪宅」外面既路錢先算啦,之但係,政府賣地比超人有收入woh?
但依家當批地起車場呢? 政府全貼錢,咁就另外一回事啦。

至於「XXX 會創造就業增加稅收」呢個point,
XXX可以係任何野,咁請你話我知,點解要用黎起賽車場丫?

到起好果日,難保唔會有人話
「做乜政府批地起賽車場呢D有錢人玩意? 利益輸送,官商勾結!」
「點解唔搞乜乜場?」

老老實實,唔講其他,單講叫政府拎地出黎起青少年制服團隊既營地 / 基地呀,
呢樣夠大路夠多人得益啦? 咪又係得個吉?

嘗試代入政治人物既眼光去睇呢件事,
其實真係無咩論點去說服到人地支持係香港搞賽車。

其實你知唔知馬拉松由邊度跑到邊度?

題外話:其實你知唔知我之前負責D乜?

好,我再講細D,油尖旺九龍城土瓜灣紅磡等地,
年中舉辦大大小小十數個各類型各宗教既遊行活動,
平均短短一個至兩個鐘完事,每次同時封兩條街左右 (流動封鎖,即係當前面封時經過左既路又開返)
事前同事後既準備又要幾多?  要動用幾多人力物力?
對周遭既交通壓力又有幾大?

唔講其他,單一個觀音開庫呢,已經偏埋D舊街做喇,又會搞到幾多地方塞車?

依家仲話封尖沙咀?

維園就因為嘈音俾政府停辦左!
而家龍鼓灘個場根本就唔夠吸引力, 亦都搞唔到國際賽。

咁即係證明係地少人多既香港,如果要係市區搞賽車,除左交通同安全問題外,仲有其他問題影響到囉...
小型賽車咁細架都搞唔掂,仲房車同F1? 其實你夜晚有無比D非法賽車嘈醒過?

我無去過龍鼓灘個場,所以我無意見。

唔計車, 淨係車手身價都成千萬啦, 唔會求求其其掛?

可能同希望唔會啦,
但依家成件事既發展,比我既感覺就係車會借助緊輿論同「慣性反政府」既壓力霸王硬上弓。

無人話過要o係龍和道比賽。

但車會要係龍和道跑部F1,仲要唔講預計極速去到幾多woh?
引用:
原帖由 HunterX 於 31-3-2011 01:27 發表
回 gd1893

果個故事話比我知,原來政府批地,唔係單單圈笪地出黎咁簡單呢。 ...
引用:
原帖由 HunterX 於 31-3-2011 01:27 發表
回 gd1893

果個故事話比我知,原來政府批地,唔係單單圈笪地出黎咁簡單呢。 ...

照法例來講,政府做個完全正確.
但法例是人定的,不可以改嗎?再加上有一樣野叫括免權.
就今次事件,由唔係叫你日日做.表演吧..
你政府唔想攪野,咪直情叫他們唔好攪law,大把籍口(如環保問題,安全問題等law,實搵到一條ban咖).
E家又比攪,但又要set D噤倒出來,正一" 又要威,又要戴頭盔 "
多舊魚.....

特區政府最叻就係搞笑,F1比賽開50km?,巴士載滿客行東廊都全程70~80km啦...

其實正苦係話俾大家知, 大家都有潛質成為賽車手
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 gd1893 於 31-3-2011 00:34 發表 回 #21 kimkileo兄

新加坡都有開賭場黎吸引遊客,我地係咪都要考慮下?
...
老實講,唔怕搶澳門飯碗既....賭場+會議真係有得諗
好多大行已經定期係隔離搞regional渡假會議或者roadshow.....HK其實賺少左好多呢的錢

引用:
原帖由 HunterX 於 30/3/2011 19:53 發表

.

Good!

引用:
原帖由 kimkileo 於 31-3-2011 12:16 發表

老實講,唔怕搶澳門飯碗既....賭場+會議真係有得諗
好多大行已經定期係隔離搞regional渡假會議或者roadshow.....HK其實賺少左好多呢的錢
實情係阿爺唔俾香港搶澳門飯碗

咁我又覺得,政府今次無錯喎。
點解主辦單位唔係預先問左政府得唔得先,而係邀請左人地先?
咁樣做同霸王硬上弓有咩分別 ?

至於人地話彈性處理,我反而比較接受係比你人情唔比你道理,呢 d 夾硬黎既野,唔係低調處理而係大聲夾惡,真係大開眼界 ...

至於你話政府使唔使比錢既問題,咁我又覺得,政府收埋 d 稅其中一樣就係用黎開發新既地方架啦。
咁政府比左錢去開發一個新區,又唔係單純比左個地方人地既,之後仲可以開發其他配套,呢 d 都有其價值喎。
例如可以開多個度假村,又或者開多個小型機場,又或者污水處理廠之類 ...

引用:
原帖由 gd1893 於 31-3-2011 04:00 發表
o拿o拿o拿,以下純吹水 / 想當然遮,無根無據既...

當無收返「堆填區豪宅」外面既路錢先算啦,之但係,政府賣地比超人有收入woh?
但依家當批地起車場呢? 政府全貼錢,咁就另外一回事啦。

至於「XXX 會創造就業增加稅收」呢個point,
XXX可以係任何野,咁請你話我知,點解要用黎起賽車場丫?

講到正苦收益, 梗係無野比得上賣地起樓,
但係以體育運動黎講, 賽車係最有經濟效益既。

到起好果日,難保唔會有人話
「做乜政府批地起賽車場呢D有錢人玩意? 利益輸送,官商勾結!」
「點解唔搞乜乜場?」

乜香港正苦在意市民既意見既咩?

老老實實,唔講其他,單講叫政府拎地出黎起青少年制服團隊既營地 / 基地呀,
呢樣夠大路夠多人得益啦? 咪又係得個吉?

嘗試代入政治人物既眼光去睇呢件事,
其實真係無咩論點去說服到人地支持係香港搞賽車。

以特衰正苦既角度黎睇, 當然係咩都唔洗做最好。

題外話:其實你知唔知我之前負責D乜?  

真係唔知... 不過馬拉松跑哂東廊西隧3號幹線, 封路既地方點都多過半個尖沙咀啦。

好,我再講細D,油尖旺九龍城土瓜灣紅磡等地,
年中舉辦大大小小十數個各類型各宗教既遊行活動,
平均短短一個至兩個鐘完事,每次同時封兩條街左右 (流動封鎖,即係當前面封時經過左既路又開返)
事前同事後既準備又要幾多?  要動用幾多人力物力?
對周遭既交通壓力又有幾大?

唔講其他,單一個觀音開庫呢,已經偏埋D舊街做喇,又會搞到幾多地方塞車?

依家仲話封尖沙咀?

封尖沙咀, 其實對其它地區影響有限姐, 試問由香港既邊度去邊度, 係要經過尖沙咀呢?

咁即係證明係地少人多既香港,如果要係市區搞賽車,除左交通同安全問題外,仲有其他問題影響到囉...
小型賽車咁細架都搞唔掂,仲房車同F1? 其實你夜晚有無比D非法賽車嘈醒過?

其實無論搞咩大型活動, 都要付出人力物力, 點解正苦搞東亞運就不惜工本, "行政主導"?
點解搞賽車運動就風吹皇帝褲浪?

可能同希望唔會啦,
但依家成件事既發展,比我既感覺就係車會借助緊輿論同「慣性反政府」既壓力霸王硬上弓。

咁就怪正苦自己唔_唔化, _一野行一步

但車會要係龍和道跑部F1,仲要唔講預計極速去到幾多woh?

到時會開到幾快, 我估而家車隊都答唔出, 因為要知道正苦封幾多路, 路面情況同天氣去決定。
講真, 如果車隊話安全情況下可以去到300, 唔知正苦又批唔批呢?
打字打到頭都暈, 其實我都想講, 香港搞賽車, 並非唔可行。
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

發新話題