發新話題

唔洗幾耐玩完

拿拿拿,其實係唔係大家既觀念一直都係錯架呢?
讀書求既係知識,而唔係金錢
如果要求"學歷"同薪金掛勾,係唔係本身長期以來既錯誤呢?
大學生又點?
小學生又點?
中學生又點?

書中自有黃金屋...
知識的而且確係同銀紙掛勾

引用:
原帖由 wingb_bee 於 27-4-2011 13:59 發表
書中自有黃金屋...
知識的而且確係同銀紙掛勾
小弟多年熟讀香港名作家黃玉郎既龍虎門同馬榮成既天下,再加上深入研究原哲夫既北斗之拳,仲有日本必讀之鳥山明既龍珠,又唔見可以同銀紙掛勾?挑!

引用:
原帖由 wingb_bee 於 27-4-2011 11:33 發表

師兄..你唔係唔岩...但我讀左3年eng系ive..發覺係錯誤的選擇!
讀左既野始終係自己個腦入面, 你今日可能未用到, 但將來實有用..  總好過想用但乜都無得用

引用:
原帖由 nishi 於 27-4-2011 12:12 發表

師兄講得冇錯
但我發覺加下,中五中七出黎做陣野,到有需要再讀個PART TIME DEGREE仲好,好過中學直上大學
呢個都OK..  我太太都係中五, 搵到自己既工作方向, 跟住半工讀 Degree, 讀番工作可用既課程..  對症下藥..  個效果真係唔錯..
但過程係辛苦, 付出既努力比全職讀多好多

引用:
原帖由 easygo 於 27-4-2011 14:23 發表

呢個都OK..  我太太都係中五, 搵到自己既工作方向, 跟住半工讀 Degree, 讀番工作可用既課程..  對症下藥..  個效果真係唔錯..
但過程係辛苦, 付出既努力比全職讀多好多
係辛苦囉..捱到就好!

引用:
原帖由 mujiadam 於 27-4-2011 13:46 發表
拿拿拿,其實係唔係大家既觀念一直都係錯架呢?
讀書求既係知識,而唔係金錢
如果要求"學歷"同薪金掛勾,係唔係本身長期以來既錯誤呢?
大學生又點?
小學生又點?
中學生又點?
讀書係為知識,無錯,但知識有價啊!
我識,你唔識,咁我就應該比你搵更多,有問題嗎?

顧主何嘗又唔係要求"中學畢業/大學畢業/碩士畢業" ?
有要求本屬正常,只不過顧主就唔承認,目的只不過是壓價而已。

既然大學/中學/小學根本無分別,點解唔請個小學生?起碼無咁易走,定 d 顧主嫌 HR 得閒得滯,一個月走三五七人會安樂 d ?

引用:
原帖由 mujiadam 於 27-4-2011 14:09 發表

小弟多年熟讀香港名作家黃玉郎既龍虎門同馬榮成既天下,再加上深入研究原哲夫既北斗之拳,仲有日本必讀之鳥山明既龍珠,又唔見可以同銀紙掛勾?挑!
可以,如果你既工作係寫漫畫評論/漫畫篇輯/出版業既話。

另外,如果師兄真係可以研究得出真實可行既北斗之拳既拳法,咁你直頭係一代宗師添啦!仲使鬼講讀書/搵工/賺錢咩 ...

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-4-2011 15:24 發表

可以,如果你既工作係寫漫畫評論/漫畫篇輯/出版業既話。

另外,如果師兄真係可以研究得出真實可行既北斗之拳既拳法,咁你直頭係一代宗師添啦!仲使鬼講讀書/搵工/賺錢咩 ...
香港有幾多個黃玉郎丫...唉
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-4-2011 15:22 發表

讀書係為知識,無錯,但知識有價啊!
我識,你唔識,咁我就應該比你搵更多,有問題嗎?

顧主何嘗又唔係要求"中學畢業/大學畢業/碩士畢業" ?
有要求本屬正常,只不過顧主就唔承認,目的只不過是壓價而已。
...
我點都唔認同架啦!

引用:
原帖由 nishi 於 27-4-2011 15:32 發表

香港有幾多個黃玉郎丫...唉
都仲有個馬榮成,有個劉雲傑呀 ... (劉生算唔算名氣畫家呢?)

引用:
原帖由 mujiadam 於 27-4-2011 15:32 發表

我點都唔認同架啦!
一部行 i7 既電腦 ,同一部行 celeron 既電腦,
一部 mark 緊萬幾,一部 mark 緊三千幾。

因為你要行既 program 簡單,其實 celeron 就夠,但你堅持要買部 i7 既機返黎,但就同個 sales 講話我個 software 用 celeron 同 quad core 黎行係無乜分別,所以同人講 i7 唔應該 mark 呢個價 ... 呢個就似係而家顧主既心態。

(不過實際上,其實好多時候要做既野根本就係 celeron 頂唔順,真係要 i7 既 ... 只不過 d 人就扮晒 celeron 就夠行o者)

大學生自視過高一向都有,大可不理

不過講開,越來越覺最低工資,有人好心做壞事,有政棍當政績,無諗後果做野

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-4-2011 16:00 發表

一部行 i7 既電腦 ,同一部行 celeron 既電腦,
一部 mark 緊萬幾,一部 mark 緊三千幾。

因為你要行既 program 簡單,其實 celeron 就夠,但你堅持要買部 i7 既機返黎,但就同個 sales 講話我個 software 用 ...
其實加陣班大學生既心態
就好似買汽槍咁, 買左支日本名廠貨左改右改,加埋幾兜野
之後發覺落場, 無論力水, 準繩同射速都同支原裝冇改既國狗差唔多
咁就自然會有種"有冇搞錯"既感覺...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 27-4-2011 16:34 發表

其實加陣班大學生既心態
就好似買汽槍咁, 買左支日本名廠貨左改右改,加埋幾兜野
之後發覺落場, 無論力水, 準繩同射速都同支原裝冇改既國狗差唔多
咁就自然會有種"有冇搞錯"既感覺...
又唔怪得喎...
港英年代政府行精英教育, 大學出黎肯定有錢賺 (做哂ao,律師醫生)
e家響大學3年比左十幾萬學費寫paper做project
出到黎換番黎嘅只係多2000, 咁不如唔好讀慳番d學費, 早d出黎開工好過啦

發新話題