發新話題

吹水~~~其實一支槍會興到幾耐?

引用:
原帖由 sunny2014 於 9-7-2011 10:47 發表

散熱?搞掂電源先啦
eva咁?

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2011 00:25 發表

火藥ke武器發展其實已經行左好耐,要再有質嘅提升係好難嘅事

I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones. - Albe ...
咁又關咩事?
科技10年已經可以有好大的進步,但地球要返去石器時代,仲有一段距離

引用:
原帖由 carltam 於 9-7-2011 12:38 發表

咁又關咩事?
科技10年已經可以有好大的進步,但地球要返去石器時代,仲有一段距離
如果你覺得人類所有科技都係可以無限發現
就只可以話你too simple, sometimes naive
同埋愛因斯坦講嘅唔係科技退步

引用:
原帖由 carltam 於 8-7-2011 13:12 發表
以ak 47同 ar15為例
到3-40年後,仲會唔會興,當然唔係講緊而家咁
1911過左成100年都仲咁多人玩
只要呢個世界一曰都重有人存在.......刀刀槍槍會一值存在.....AK47; AK74; M16; MP5; L1A1; M14; 1911; Hi-Power; P226; G17; 92F; M870; AK12; AA12; M700; M10; ............ 都會........

連Aliens第4都有1911....... Transformer 都有M4呀.....

科技永遠係有一個極限
當一樣野, 發展到某個高層次既時候, 發展既速度就會越黎越慢
而呢個時候, 會有一樣完全唔同既野出現, 而呢樣完全唔同既野又可以取代舊底果樣野既位置, 呢個就係淘汰

舉個例, 好似錄音帶, CD機, MD機, MP3機, 甚至而家將MP3融合埋手提電話入面咁
你唔會見到而家仲有D改良緊既CD機MD機, 亦唔會見佢地仍然發展落去, 因為有另一樣野取代 / 已經冇咁既需求

想地球人唔再燒火藥, 好簡單
搵批外星人打埋黎地球, 地球又未陷球產, 火藥又對外星人起唔到作用, 唔洗幾耐會有樣新既科技完全取代哂火藥
到其時執到支M4連掉落垃圾桶都嫌哂氣力哂時間

引用:
原帖由 carltam 於 9-7-2011 00:02 發表

的確唔關我事,我都唔會理,真係存在你我都係無得玩
加上我地係討論緊將來火器的發展會否被果2樣野取代,而唔係美軍的發展

回正題:如果真係有呢個技術,我覺得未必取代到火器,睇下d美老點玩槍,越大口徑, ...
你以為啦
科技被淘汰 / 被取代快到你唔信

引用:
原帖由 101653 於 9-7-2011 14:07 發表

你以為啦
科技被淘汰 / 被取代快到你唔信
咁有新科技又要睇你點用,firearm可能係軍事上被取代,但民間就未必

引用:
原帖由 carltam 於 9-7-2011 14:37 發表

咁有新科技又要睇你點用,firearm可能係軍事上被取代,但民間就未必
咁就要睇番你所講既 "興" 係邊方面咩層面咩意思啦
係運動方面劍擊&弓箭都仲係好多人玩

引用:
原帖由 carltam 於 9-7-2011 12:38 發表

咁又關咩事?
1.Firearms已經發展到瓶頸
突破?進步?
我眼中睇到既只有無殼彈、電子擊鎚同智能化空爆仲未叫實用到
再落去?
恕我短視,我睇唔到仲有乜可以發展落去
2.你其實有無消化過愛因斯坦講乜野?

引用:
原帖由 sunny2014 於 9-7-2011 15:01 發表

1.Firearms已經發展到瓶頸
突破?進步?
我眼中睇到既只有無殼彈、電子擊鎚同智能化空爆仲未叫實用到
再落去?
恕我短視,我睇唔到仲有乜可以發展落去
2.你其實有無消化過愛因斯坦講乜野?
咁WW4而到幾時先有?

引用:
原帖由 carltam 於 9-7-2011 19:44 發表

咁WW4而到幾時先有?
你講得呢句更加證明你冇消化到句話

引用:
原帖由 carltam 於 9-7-2011 19:44 發表

咁WW4而到幾時先有?
someone said, ww4 is between stone and stick
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 zeta 於 9-7-2011 20:05 發表

你講得呢句更加證明你冇消化到句話
佢想話第3次大戰會用核呀等等高科技,世界可能咩都無Q曬.....類似....
但有科技唔等於取代,正如上面有位ching講,而家都有射箭

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 9-7-2011 21:24 發表

someone said, ww4 is between stone and stick
咁耐既野講來做咩,我地不如吹下將來20年d槍變成點,到真係WW3,都唔知仲有無我同你

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 9-7-2011 21:24 發表

其實WW3開打之後, 仲會唔會有人類打到WW4都成問題

縮縮北行鳥 =口=

發新話題