發新話題

香港CID佩槍一問

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2011 00:56 發表

not really, 操作上revolver比pistol簡單

而且你無練過, 用咩槍都唔會用得好
Like

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:32 發表
其實左輪有咩好?
少機件, 少固障
Never Forget

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:10 發表
但左輪得6粒,
火力又細。
大平地,香港治安好,一年都無幾多宗械劫
火力細?警察部門來說足夠有餘。
葉繼歡都係衰係點38

引用:
原帖由 tf141 於 22-7-2011 00:45 發表

點樣為之"主動去反恐"?

之前睇警訊, 反恐特勤隊係負責係高危地區巡邏
佢哋圍內自嘲叫自己做"高級SECURITY"

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 01:22 發表

佢哋圍內自嘲叫自己做"高級SECURITY"
好無奈...有D大材小用既感覺...
Royal Hong Kong Police

其他工友 (包括我啦) 就成日笑佢地做「重裝棟Post」或者「重裝步兵」...
我諗係入面班前特警都諗唔到最終會出返黎「拋頭露面」...

[quote]原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 01:22 發表

N年前做過單同拍戲有關既case,唔睇唔知,鏡頭後面走黎走去既特警,
拎既係手拉M仔,支支五癆七傷,用黑色膠紙痴住算,有支仲係攔腰斷左既,都係用膠紙痴返!!

伸縮警棍係一捷黑色膠水喉通,個頭就用粒大螺絲扭上去,
手槍當然係手拉啦,
OC foam / CS / Flash bang...etc 都係一截短短地但粗D既膠水喉通...
件避彈衣就流到飛起...

不過真係打空包但果支都唔好得好多,
Noriko既M16加骨加鏡就扮SR25,
同埋勁多山齋廠出既槍...

(呢單野事後有見報既... 現場仲拉左某位以演特警馳名既男藝人添...
佢都算係無辜,所以最後無告佢,告負責人。)
引用:
原帖由 阿堅 於 21-7-2011 23:27 發表

有套支 GLOCK17用馬記支手拉......

引用:
原帖由 gd1893 於 22-7-2011 01:59 發表
N年前做過單同拍戲有關既case,唔睇唔知,鏡頭後面走黎走去既特警,
拎既係手拉M仔,支支五癆七傷,用黑色膠紙痴住算,有支仲係攔腰斷左既,都係用膠紙痴返!!

伸縮警棍係一捷黑色膠水喉通,個頭就用粒大螺絲 ...
黑色膠水喉通
黎個 Ideal 幾好呀
Never Forget

咁如果軍裝換走.38都係遲幾年ga事,
估下會用咩
我估GLOCK or SIG P226

尋晚套見到班CID用GLOCK

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 01:19 發表

大平地,香港治安好,一年都無幾多宗械劫
火力細?警察部門來說足夠有餘。
葉繼歡都係衰係點38

真是一個充滿戲劇元素的真實結局!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

但好多SINGLE ACTION的PISTOAL(GLOCK例外)
都要解左保險制先射得,
所以都係GLOCK OR SIG

咁又會唔會繼續用左輪
因為當年有支巴西的左輪都有考慮過

家下啲CID用SIG P250 ! 聽聞呢支野係美國比HNK告羸左(SIG報大P250係警隊用數量所以羸左HNK個報價tender, 家下SIG要賠個叉價比翻HNK作為出猫費 ! SIG底Q死) ! 香港下一批CID槍好大可能唔會再用佢 ! 係外國射過呢支P250 DAO覺得係支野廢廢地(同P226; P229; G17比較) ! 唔知班CID師兄有冇同感?

會唔會好似大陸咁用蕃左輪

發新話題