發新話題

[認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

引用:
原帖由 Elf 於 12-5-2012 03:19 發表
如果香港警察有taser, 個犯可能唔洗死.
位阿sir既反應非常之合理. 但係如果可以用次一級既武力去制服個犯
總比開鎗好... 人命始終係人命.
你唔咁樣同班犯講?
Never Forget

引用:
原帖由 rho837 於 12-5-2012 11:11 發表

背部中槍!如果冇合理理由?個人係逃走時比差佬開槍打背部中槍而死的話!個差佬大鑊!就等同殺人!
即是只要斬完人,見到警察就轉人走,走得甩就無事?而家玩一二三紅綠燈咩?

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2012 11:32 發表

做得呢d無奶油唔掛假牌啦
不過搞到咁大單又同d組織有關
應該好快拉到人
或者,我地覺得啲刀手好醒
但如果啲友仔咁醒,就唔會停係中線衝出去斬人
就唔會被交譬見到...

不過天網灰灰,刑事嘢應該好快拉到人

引用:
原帖由 Pan 於 12-5-2012 12:30 發表

即是只要斬完人,見到警察就轉人走,走得甩就無事?而家玩一二三紅綠燈咩?
我想無人會覺得啲刀手係啱...
再者可能條友見差人想開槍,佢剛想轉身走時中槍

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2012 11:31 發表
喂, 被成班斬果個呢??
果個都係人來ga!
大家居然著眼斬人果個係咪比差人打屎忽
差人係咪大鑊??!

咩野心態?!
基於道德, 果個人都一樣要救, 一樣要受法律保障
但係問心果句, 我唔覺得佢係咩好人...救得到咪講句恭喜, 救唔到咪講句遺憾囉...真係唔會太上心

引用:
原帖由 tf141 於 12-5-2012 12:53 發表

基於道德, 果個人都一樣要救, 一樣要受法律保障
但係問心果句, 我唔覺得佢係咩好人...救得到咪講句恭喜, 救唔到咪講句遺憾囉...真係唔會太上心
事實,新聞照片和影片中,有途人(可能係便衣)照顧住被斬者,無人理爬住街嘅刀手

但我唔覺得兩方面係好人
好人好者被四五人斬???

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-5-2012 12:59 發表

事實,新聞照片和影片中,有途人(可能係便衣)照顧住被斬者,無人理爬住街嘅刀手

但我唔覺得兩方面係好人
好人好者被四五人斬???
係唔係好人就要救, 壞人就唔洗救?
咩係好, 咩係壞?
無乜價值去討論依樣野.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

平果d野唔好信十足住
到時睇法醫報告就知
尋晚10點幾開槍,咁快上到A1
消息內源未必準確
佢d資料絕對有限,出得果小小位置

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2012 11:21 發表

你唔係學埋d垃圾會議員講野下化??五六個人劈友喎?
由佢斬呀? 定call談判專家? 社工? 定逃生?
等佢擰返正面企定定先打? 重要打手腳唔好中血管喎~~

依家個犯死左, 殺人就梗ga啦
係咪合法被殺就要等死因庭判
...
唔洗今上心! 都係以事論事!
明白同路人很定幫翻同路人! 如果真係保住自己條命! 開槍打死人要坐花廳! 底番灑啦!
事情係掔急就係人都知! 但係背脊開槍就真係對個火記好不利!
呀Sir教我地開槍自保! 係打"Centre of mass"目的係停"STOP"個人而唔咪"殺 " ! 因為定殺人定唔係殺人係法官的工作! 我地唔咪打IPSC唔識瞄手打手! 瞄腳打腳! 又唔識睇住班人大渾戰時幫揓瞄準打下手打下腳.....我地好簡單! 總知有人拿住刀面向沖過來而冇其地自保方法就會開槍打"Centre of mass"目的係停"STOP"個人!

係外國! 我舊同事就係比個"泥巴亂"俞車仔用支SEMI-AUTO面對面打死! 當時我睇掔隔離個車場! 如果有早知! 我話知犯法一定駁火! 唔係佢死就我亡!

今補打背脊!

引用:
原帖由 rho837 於 12-5-2012 13:41 發表

唔洗今上心! 都係以事論事!
明白同路人很定幫翻同路人! 如果真係保住自己條命! 開槍打死人要坐花廳! 底番灑啦!
事情係掔急就係人都知! 但係背脊開槍就真係對個火記好不利!
呀Sir教我地開槍自保! 係打"Centre of ...
打Centre of mass人人都想,但師兄都燒過槍,都知唔係描邊打邊,加上現場電光火石間,所以打唔中個centre of mass都無計
係唔係打中背脊就不利呢?要睇返當時情況,加上內部有指引,所以未必會有所講既不利

一名交通警員騎鐵馬途經該處,目睹五名刀手持刀向一名男子追斬,​立即擎槍在手,大聲喝止,其中一名刀手沒有停下,反持刀向交警進​襲,交警在三次高聲警告無效下,向刀手鳴槍一響,刀手登時背部中​槍倒下。

據目擊者稱,刀手中槍倒下時,交警恐他仍負隅頑抗,一邊雙手​握槍,一邊緩步接近,了解其傷勢;增援的同袍獲悉發生開槍案,恐​有人劫犯,亦頭戴鋼盔荷槍實彈趕至,協助交警將中槍者拘捕及送院​救治,現場氣氛一度緊張

死有餘辜

回覆 56# 的帖子

嘩...重影埋岩岩訓低果下

我諗緊,如果有人衝埋去斬個警察
警察開槍之時,一個轉身射個3分波
條友咪乜事都唔洗揹(唔計粒子彈)仲可以放大假告返警察?

香港做警察果然難捱。

至於死者是否不幸

引用:
原帖由 wonglk 於 12-5-2012 14:25 發表
我諗緊,如果有人衝埋去斬個警察
警察開槍之時,一個轉身射個3分波
條友咪乜事都唔洗揹(唔計粒子彈)仲可以放大假告返警察?

香港做警察果然難捱。

至於死者是否不幸
射唔中唔緊要, 唔好射錯路人就真

發新話題