發新話題

[吹水]有無諗過退休後去香港以外地方生活

引用:
原帖由 T-800 於 8-9-2012 02:51 發表

為何有錢希臘、無錢瑞典.....?
願聞其祥....

Happy shooting!
因為銀紙偏值即物價升高,即用多左錢先買到同樣物品(香港人仲禁鐘意通漲呀拿,通漲係好聽既名,其實係啲錢唔值錢,銀紙偏值)
瑞典既福利熊歐洲數一數二好,但果邊搵工係難,同埋要有交稅同當地出世先有好既福利,因為我父母去過果邊生活過(我未出世),如我係果度出世,福利係極好…好似去到十六歲前所有讀書,奶粉錢,醫療,都全免

引用:
原帖由 潛陣水 於 8-9-2012 14:12 發表
講就容易, 邊個唔想離開呢個鬼地方
有錢先得架嘛

錦當然如果有錢既我都想走
我會選去阿拉斯加, 係香港咁高密度, 想搵d自然生活都唔得, 同時我比較鐘意大自然
你受唔受得凍先…果度最高溫只係十幾度,仲要勁乾燥,屋企門外一星期都唔知見唔見到有一個人經過…

回覆 47# 的帖子

I agree.....
once u have lived in HK, you may not get used to places that are too remote...............

一於去我最想去既地方!呀老呀圖!係對既!

引用:
原帖由 JimmyShun 於 9-9-2012 00:32 發表

你受唔受得凍先…果度最高溫只係十幾度,仲要勁乾燥,屋企門外一星期都唔知見唔見到有一個人經過…
阿拉斯加係邊度可能佢都未知呀
[url]http://zh.wikipedia.org/wiki/Las_Vegas[/url]
http://en.wikipedia.org/wiki/Alaska

引用:
原帖由 潛陣水 於 8-9-2012 14:12 發表
講就容易, 邊個唔想離開呢個鬼地方
有錢先得架嘛

錦當然如果有錢既我都想走
我會選去阿拉斯加, 係香港咁高密度, 想搵d自然生活都唔得, 同時我比較鐘意大自然
想搵d自然生活去非洲啦

引用:
原帖由 daniel999 於 8-9-2012 08:13 發表
去馬來西亞!! 講廣東話就得, 樣樣都平!! 住係 KL Twin Tower 付近買間千幾尺 apartment 都係2百幾個港紙!!
重有mandy lieu

回覆 50# 的帖子

your link is abt Las Vegas, shd be Alaska...smarty pants

引用:
原帖由 kai_matt 於 9-9-2012 02:18 發表
your link is abt Las Vegas, shd be Alaska...smarty pants
係喎, 謝謝提醒, 但唔改, 留為笑話

想去沖繩中北部住,陽光海灘~
空氣好

引用:
原帖由 Hitter 於 9-9-2012 01:41 發表

阿拉斯加係邊度可能佢都未知呀
[url]http://zh.wikipedia.org/wiki/Las_Vegas
http://en.wikipedia.org/wiki/Alaska
嘩, 好好笑喎
-----------------------

睇得Alaska Trooper多真係晌往去果度住

引用:
原帖由 T-800 於 8-9-2012 11:35 發表

希臘、瑞典ok,星架坡環境十分唔錯,但地方太細,消費又太貴...隔離馬來西亞好d,雖無星架坡咁乾淨,但生活消費平得多...
Happy shooting!
其實馬來西亞係唔錯, 不過發展機會就細D
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 9-9-2012 23:27 發表

其實馬來西亞係唔錯, 不過發展機會就細D
一心退休就唔會再考慮搵野做, 馬拉果邊for鐘意夏日生活既人就唔錯

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2012 01:59 發表

係外國住就要習慣比人講呢啲說話而唔好火!初初好火成日同人打交!打打下有次比人用支M870指住個頭!根住報警捉到條零羊!之後明白要學好英文讀好啲書識班好既西人!根住人長大了!有個氣勢!ࢋ ...
i can't agree more but the majority of asian doesn't see things this way and they are scared to speak up in front of foreigners.

唔知英國好唔好! 只是諗見佢地有個農莊然後就收收埋埋啲二戰坦克裝甲車咁, 每年又出來SHOW一次好似好好玩! 另外有好多博物館, 有好多二戰軍備睇!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

發新話題