發新話題

填火藥成散槍彈 空氣槍CAM870需繳回

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 18:04 發表

打12.7就梗死,但如果D友打吐吐就
但 Socom Gear 係台灣品牌,有d野....
603 技術實驗中隊

如果:

真的散彈口徑是18.4mm, 而APS CAM870口徑是17.3mm 跟本沒有可能將彈裝進槍內。 槍機內有蓮花杯連住撞針,點樣打響它都是問題?

引起的問題:
1,使用什麼尺寸、形號子彈測試(拍得唔會唔諗拿上庭作證時用嗎?)
2,根據什麼去用鐵板測試?(點解唔打外國片想用的Gel磚,模擬人體受傷都似好多)
3,根據什麼設定去測試?(片中的槍是否經過改裝,包括槍機部件)
4,連時間日期都無(拍得唔會唔諗拿上庭作證時用嗎?)

就算警方話冇砌生豬肉
又或者支玩具同彈冇被做過手腳
就汽槍同好去睇都好難令人信服
再加上新版在不久前見街,有冇趕盡殺絕之嫌?
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 19-10-2016 18:18 發表
如果:

真的散彈口徑是18.4mm, 而APS CAM870口徑是17.3mm 跟本沒有可能將彈裝進槍內。 槍機內有蓮花杯連住撞針,點樣打響它都是問題?

引起的問題:
1,使用什麼尺寸、形號子彈測試(拍得唔會唔諗拿上庭作證 ...
其實你諗得太複雜....

砌生豬肉就砌生豬肉
有人將一條水管塞火藥表面介兩刀插條信管做炸彈。
應該拉改造果個人定係禁止販賣水管?

台法制同文化都同我地吾同,好難諗

就算差人做手腳又如何,傳媒都判左罪了。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 18:10 發表

但 Socom Gear 係台灣品牌,有d野....
但枝107係唔係value 係前面
開槍果時係成個殼頂上前出氣呢?

引用:
原帖由 Dave 於 19-10-2016 17:40 發表

如果講市民購買,點暗中回收呀... 街客買槍洗唔洗登記地址電話?邊個賣左拎左去邊邊個知呢?唔通傳說中間周圍都係特警?
如果係回收鋪頭貨,程序係通知aps 之後通知零售商回收,無話暗唔暗。
咪同香港差唔多, 你收埋支過JJ, 等於真槍, 只係無人報寸, 或射大肶, 先無事,
台警叫人交槍係比機會D槍友自首當無事, 事後如有線報或比人捉到就一定起訴

我諗其實香港都好多人自己復活返廣華街賣緊D外國鉛彈槍, 或偷偷地運D珍嘢零件組裝, 咁唔代表唔會捉你, 只係未有知, 或等待適當時機

引用:
原帖由 NathanCPT 於 19-10-2016 17:54 發表

支 Socom Gear M107 都危危地 wo
其實支107邉度仲有, 好似係唔係絕咗版?

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-10-2016 21:30 發表

其實支107邉度仲有, 好似係唔係絕咗版?
Yes,已停產
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-10-2016 21:01 發表

但枝107係唔係value 係前面
開槍果時係成個殼頂上前出氣呢?
不是的,雖然無撞針,但如果用返今次台灣警方的改法,可能都唔賣得
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-10-2016 21:27 發表

咪同香港差唔多, 你收埋支過JJ, 等於真槍, 只係無人報寸, 或射大肶, 先無事,
台警叫人交槍係比機會D槍友自首當無事, 事後如有線報或比人捉到就一定起訴

我諗其實香港都好多人自己復活返廣華街賣緊D外 ...
係定罪成本的問題

我區有幾個偷野慣犯,file成寸厚,差人周到吾想周放番,點解?因為金額太鎖碎,據店鋪老闆娘講,價值少於70元(好似係)以下,係吾會坐監...咁差佬都吾想做.

又話者要西九龍重案組派人一個月昅住"傾盆大雨"一干人等,我信必有所獲,但係人力物力定罪與否,無把握,咁差人做吾做.

專案又另計,不計成本,搞點件事...但有幾何做大project
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 16:35 發表

CaP彈既Cap咪就係雷管咯!
有唔同,當年M10套cap殼係直接用cap子做動力,而唔係做底火……

其實……有某啲情報指出, 有人就係整咗套類似

有唔同,當年M10套cap殼係直接用cap子做動力,而唔係做底火……

其實……有某啲情報指出, 有人就係整咗套類似殼, 所以出事……cap子火藥量雖然細,但兩粒cap子

如果片中台警無改過支APS, 而又打得響火藥彈就應該可以列為真槍
因為唔一定係打得響標準/通用/FULL LOAD彈藥先算真槍, 除左FACTORY AMMO, 重有好多種RELOAD AMMO
美國有不少人自製/ 改裝彈藥, 比已停產既古董槍用, 市面亦有售不少專用工具
所以不能排除有心人會製造特別彈藥比支原裝APS用

發新話題