發新話題

有冇人知,少年制服團體用槍.......

回覆 #41 bg12_2 的帖子

sir 對唔住,可能串到你,但係我係個個制服團x其中一個cadet
都唔上d人係到甘串!

個人認為,三隊cadet中,HKACC真系算系咁架啦,最好佢地,我覺得

回覆 #47 hmstalent 的帖子

我都係咁話

Auxair Sir,  你講呢點正係我地DSVS同學,
特別係敝部門工友心中所想(其實都講埋出口架喇...),
而在下亦曾經用其他渠道表達過呢個意見,
當時就得知係負責人員有心安排既,在下亦無話可說。

但亦都因為咁,係某些負責訓練既朋友出現時,個氣氛就變得好尷尬,甚至係惡劣左,
(剛才已經發生左喇...)
咁樣其實係失卻左成個計畫既意義既。

作為工友,我地唔反對係適當場合擺官款,玩認真,大家都明白係咩一回事。
更加同意係對Cadet同街外人既時候應該黎呢套。

但係DSVS入面,有無必要咁樣?
更加無必要去到說話有骨既地步既。

DSVS參加者之中,有rank & files,亦有唔少Officers,
要擺官威、玩認真 既功架大家可能都不相伯仲,
咁又何苦係大家都係有心幫人既時後仲黎呢套呢? rite?

個人認為,成個課程既氣氛可以好好多既。

在下多言喇,純粹個人感想。

x x x

by the way, 如果無估錯的話,
Auxair sir應該係剛才係咪黎「賣膏藥」果位長官?
引用:
原帖由 auxair 於 21-5-2008 23:52 發表

Thanks.

My personal opinion is that the classroom discipline is a bit strict, which is not really necessary for disciplined forces colleagues, unless they are on the parade ground experien ...

多口搭句訕,
年輕人,
如果你係因為有人挑剔你既努力而感到不滿 / 不忿既,我絕對可以理解。

不過,如果我係你的話,
我會先睇睇自己既表現係咪有咩不足之處,
查找不足然後先會反駁,
而且唔會用咁既語氣囉。

係叻既,自然會有人欣賞,
用不著為人地既「惡意」批評而動氣;

係渣既,比人插比人串係應份,
你亦無資格去為人地既批評而憤怒。

共勉之。
引用:
原帖由 甘草 於 22-5-2008 23:23 發表
sir 對唔住,可能串到你,但係我係個個制服團x其中一個cadet
都唔上d人係到甘串!

引用:
原帖由 derek_lok 於 22-5-2008 21:08 發表
或者咁講,,香港11軍,,邊有隊真係操得好??

你睇完哩段片我諗你會放過d小朋友
http://jp.youtube.com/watch?v=Uez27xEeSQU&feature=related

別多多要求
第一個口令員好似唔多夠威嚴咁ge

皇家空軍

咁無聊咁都鬥咀一餐

引用:
原帖由 gd1893 於 22-5-2008 23:46 發表

但亦都因為咁 ...
Thanks for your input - please check pm

Totally agree.
This is not what I expected to have.
引用:
原帖由 gd1893 於 22-5-2008 23:46 發表

但亦都因為咁 ...

引用:
原帖由 artillery 於 23-5-2008 00:25 發表
咁無聊咁都鬥咀一餐
只可以講
尊嚴,,傲氣,,榮譽
絕對唔係來自擺官威&打官腔既人

香港11軍,,好聽D既青少年制服團體,,難聽講句,,同學校,,社區中心既興趣小組無分別!!如果有師兄係教學校隊,,社區中心就會明,,外人唔會理你既團體有幾咁光榮既歷史,,外人亦賴理你團體有什麼引以為傲既訓練,,只會覺得你係咁多個興趣小組既其中一組,,咁講的話,,除左由HQ直接管轄,,直接訓練既直屬部隊外,,請問有咩質素可言??亦問有咩事情可炫耀??還要用自己團隊既兄弟姐妹和其他制服團隊比較??未免太刻薄了!!!!

任達華都講啦..著起套U就係自己人啦!!!睇開D啦~~~各位

回覆 #55 derek_lok 的帖子

好認同,我sea cadet做jc已經要教校隊,絕對明白d人咩心態

回覆 #29 bg12_2 的帖子

此圖之commander 犯了一個大錯.............是什麽呢!
尊重人格, 請勿抄習

[quote]原帖由 mswong 於 24-5-2008 17:18 發表
此圖之commander 犯了一個大錯.............是什

回覆 #57 mswong 的帖子

9個人應該排兩排唔系三排!?

引用:
原帖由 mswong 於 24-5-2008 17:18 發表
此圖之commander 犯了一個大錯.............是什麽呢!
係唔係揹手袋呢?

發新話題