發新話題

6P想換膽

即係....只要放得入筒身,就得?
唔洗理d V數ga咩?
LF 既 HO-4 同 HO-6,一個3.7一個6...咁如果要rechargable既電,就一定要HO-4?
EO...好似有d過份啊可?

推 LED 又唔同ga咩!? 咁咪要買兩隻電!?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 00:43 發表
3.7V 同 6V 既膽有咩分別?
3.7V係for 1xLi-ion電
6V係for 2xCR123
我自己用HO4+17670係同P60+CR123一樣光,但runtime長過2x16340+9V bulb好多下...
其實17670+P60已經ok,唔一定要用3.7v bulb(但當然換左會光少少)
平時係屋企用我都係17670+P60

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 01:28 發表
即係....只要放得入筒身,就得?
唔洗理d V數ga咩?
LF 既 HO-4 同 HO-6,一個3.7一個6...咁如果要rechargable既電,就一定要HO-4?
EO...好似有d過份啊可?

推 LED 又唔同ga咩!? 咁咪要買兩隻電!?
你粒電個voltge高過粒膽ge ranting就有機會燒(我自已試過用CR123推EO-4唔會燒,但3.0V 16340推P60會,因為3.0V 16340差滿後係3.6V,3.6x2=7.2....)
低過就會暗d,黃d,效率低d,不過長命d...

LF官網上ge Brightness數據係"bulb lumens",同surefire唔同計法
事實上EO-9係暗過P91:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=149179

大部分LED膽都係for 6-9V,P60L同solarforce Q5/R2都係
但有少部分係for 3.7V

引用:
原帖由 Sacred 於 24-8-2008 02:29 發表

你粒電個voltge高過粒膽ge ranting就有機會燒(我自已試過用CR123推EO-4唔會燒,但3.0V 16340推P60會,因為3.0V 16340差滿後係3.6V,3.6x2=7.2....)
低過就會暗d,黃d,效率低d,不過長命d...

LF官網上ge Brightness數 ...
咁如果...我買G2,加兩舊3V差電,咪可以推哂6V既LED同HO-6/EO-6?
咁我應該買咩電?

跟住係重點.....呢d野,我應該去邊度買? (鋪名please~)
多謝你地!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 11:45 發表

咁如果...我買G2,加兩舊3V差電,咪可以推哂6V既LED同HO-6/EO-6?
咁我應該買咩電?

跟住係重點.....呢d野,我應該去邊度買? (鋪名please~)
多謝你地!
3V差電差滿係3.6V,3.6x2=7.2,會燒...
而且3V電容量仲要少過普通3.6/3.7V電...
所以絕對唔建議用3V電,除非係surefire E1B果類唔用得3.7V電ge筒

2x 3.7V RCR123(16340)推solarforce R2
1x 17670推P60/28蚊3.7V膽/HO-4 (我上次唔見有HO-4賣,EO-4同28蚊3.7V膽分別唔大,光度應該係HO-4>$28膽>P60)

叉機買呢隻:

仲要買兩粒加長磁石for叉16340用

鋪名收PM

引用:
原帖由 Sacred 於 24-8-2008 17:10 發表

3V差電差滿係3.6V,3.6x2=7.2,會燒...
而且3V電容量仲要少過普通3.6/3.7V電...
所以絕對唔建議用3V電,除非係surefire E1B果類唔用得3.7V電ge筒

2x 3.7V RCR123(16340)推solarforce R2
1x 17670推P60/28蚊3.7V ...
即係....1x17670推唔起EO-4?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-8-2008 22:41 發表

即係....1x17670推唔起EO-4?
係,18650先得

引用:
原帖由 Sacred 於 25-8-2008 04:23 發表

係,18650先得
而18650又塞唔入G2/6P? 用18650推其他講過既膽又會燒...?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-8-2008 09:55 發表

而18650又塞唔入G2/6P? 用18650推其他講過既膽又會燒...?
1.CAN"T
2.No

請問Q5同R2有咩分別??謝謝

皇家空軍

外型差唔多一樣.
唔係好記得清楚, 印像中r2比q5高一級(光d貴d) 不過廠商一般愛用q5多過r2.

引用:
原帖由 Royal_9413 於 12-9-2008 22:52 發表
請問Q5同R2有咩分別??謝謝
my surefire G2 can't use R2

引用:
原帖由 lwh486 於 13-9-2008 01:38 發表

my surefire G2 can't use R2
下!? 真ga?

我見富x達的R2賣$19X, 但係街邊檔口賣$11X, 點解差咁遠ge

皇家空軍

引用:
原帖由 Royal_9413 於 13-9-2008 12:22 PM 發表
我見富x達的R2賣$19X, 但係街邊檔口賣$11X, 點解差咁遠ge
有mode or冇mode??

發新話題