發新話題

想加入番影友的大家庭

回復 42# 的帖子

我影菲林多, 仲未去到依個limit
同埋我唔係要張相利到界死人個種
睇見D人買枝L prime跟住收到f/5.6就係要夠利真係
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 7-11-2008 18:36 發表
相反,我愛利wor~~
等我又試下先...利利利

引用:
原帖由 Elf 於 7-11-2008 18:36 發表
我影菲林多, 仲未去到依個limit
我要味,唔要利...

回復 48# 的帖子

飲奶食菜對人好有益

回復 47# 的帖子

又發表你D 85 f/1.8同 f/1.2 唔洗比, 唔洗諗, 正一廢鏡既偉論呀?

引用:
原帖由 Elf 於 8-11-2008 00:32 發表
又發表你D 85 f/1.8同 f/1.2 唔洗比, 唔洗諗, 正一廢鏡既偉論呀?
影相的野有時又好個人睇法,對於唔同的架生都有唔同的要求同睇法
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 51# 的帖子

除左佢有齊2枝, 如果唔係我唔覺佢有資格講

引用:
原帖由 Elf 於 8-11-2008 00:31 發表
飲奶食菜對人好有益
唉...我想要支35mm...之前搵度地方有Leica R35/2 都要三四千左右...唉...

菜就易食d...不過佢又冇乜鏡我有興趣...25/28 都係 2.8,我又冇乜用...50.7/50.4我又冇咁既必要..(Contax吧?)
另外果d再舊既zeiss我發夢就有...咩Biotar果d...

而家都係諗番Canon...35L同135L....(仍然發夢)
如果真係唔gur..把心橫買支Nikon Ais 35mmf2算數!

引用:
原帖由 Elf 於 8-11-2008 00:53 發表
比佢有齊又點,咁就有資格講??

鏡頭始終都係工具,齊工具,工具好,唔代表個人用得叻

影相同音樂一樣,家家有求,無謂因為人地的說話而影響自己的心情,除非同人頂咀係你的嗜好la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 8-11-2008 00:53 發表
話明呢到係討論區,當然係講下有咩個人意見啦

如果下下要有齊呢樣果樣先可以發言,討論區就"汁"到似

人地講既野又洗乜咁上心呢?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-11-2008 01:00 發表

唉...我想要支35mm...之前搵度地方有Leica R35/2 都要三四千左右...唉...

菜就易食d...不過佢又冇乜鏡我有興趣...25/28 都係 2.8,我又冇乜用...50.7/50.4我又冇咁既必要..(Contax吧?)
另外果d再舊既zeiss我發夢 ...
你Arm arm 先買左R記film ...
你好多野玩啦
引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-11-2008 01:00 發表

而家都係諗番Canon...35L同135L....(仍然發夢)
35L la正正正! 發夢?未必..去做多啲part-time la

我都有做,支135L.....

[博殺搵$$  苦啲都值]

我都有支泥坑I的舊款24MM F2.8, 只可以用M MODE影, 真係唔多方便, 但影影下又真係有少少理解到咁多師兄鍾情於35MM呢個焦段.

至於奶同菜鏡我都冇錢玩架喇, 亦唔覺得我買咗之後就會功力大進, 我都係玩番泥好D, 泥CHEAP得黎有質素嘛, 尤其係我鍾意長鏡, 唔係[泥]就[鉗]架啦.

眼光光~

其實利唔利, 雖然係可以睇數據, 但有時好到某個程度, 而經夠LOR, 小弟入門未深, 唔明白咁利黎做乜.
同埋唔同題材, 對[利]的要求唔係應該唔同架咩?
小弟間唔中都有去DC兇個FORUM, 睇到一句好有印象=[買靚機送技術?買貴鏡頭送靚相?], 亦都經常提醒自己...唔好買太多鏡.
眼光光~

大佬龍
作日我終於棄Canon
投入了Sony的Minotla System了
若果唔係Minotla....真係鬼買Sony囉.....

引用:
原帖由 癲佬 於 8-11-2008 11:55 發表
大佬龍
作日我終於棄Canon
投入了Sony的Minotla System了
若果唔係Minotla....真係鬼買Sony囉.....
可能我唔太認識Sony D野..........但我真係唔多信Sony
唔知你作為用家又點睇呢?有冇小小覺得中左焦?

發新話題