發新話題

[閃燈問題] 剛買了閃燈.....買唔買柔光罩?

回復 27# 的帖子

燈同鎗一樣, 一枝唔夠架
最衰你玩canon, 要買ST-E2, 如果唔係已經可以飛燈啦
遲下買多枝.. 2枝燈, 跟住會覺, 唔夠喉, 玩飛燈又要玩 lightstand, clamp, umbrella,
跟住就玩埋metz, nikon燈, 跟住就係影樓燈..
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

最後反撲歸真, 原來有個好大的自然燈源未好好善用...

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:10 發表
你咩牌子燈? canon可以收皮啦
nikon/metz都可以信ETTL/ITTL/A mode
gary fong.... 馬桶(aka whaletail..)係幾好用, 不過真係幾大舊. 杯麵(aka lightsphere)簡單得多. 但係馬桶有多D花樣玩下.
實用... 買 ...
唉...迫住買Canon... (唔好問點解)

馬桶...你有冇用過呀?感覺如何?

回復 48# 的帖子

多野玩, 但係大舊.

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:26 發表
多野玩, 但係大舊.
抵唔抵呢..?

回復 50# 的帖子

祖國萬歲

好老實講我影相未有龍君兒咁堅, 堅野流野都差唔多.

p.s. 唉.. PJ啦... 聽日唉organic chem... 好叉難... adrian你讀緊咩?

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:33 發表
好老實講我影相未有龍君兒咁堅, 堅野流野都差唔多.

p.s. 唉.. PJ啦... 聽日唉organic chem... 好叉難... adrian你讀緊咩?
老番有馬桶!?

我讀樹大英文系.....

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:10 發表
你咩牌子燈? canon可以收皮啦
nikon/metz都可以信ETTL/ITTL/A mode
gary fong.... 馬桶(aka whaletail..)係幾好用, 不過真係幾大舊. 杯麵(aka lightsphere)簡單得多. 但係馬桶有多D花樣玩下.
實用... 買 ...
緊係猛la,如果唔係d 扮勁的人,相信用120片幅的都係d商業攝影的人員
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:14 發表
燈同鎗一樣, 一枝唔夠架
最衰你玩canon, 要買ST-E2, 如果唔係已經可以飛燈啦
遲下買多枝.. 2枝燈, 跟住會覺, 唔夠喉, 玩飛燈又要玩 lightstand, clamp, umbrella,
跟住就玩埋metz, nikon燈, ...
我做野的時候都見d師兄係2支燈出press影product甚至影model
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:15 發表
最後反撲歸真, 原來有個好大的自然燈源未好好善用...
如果唔係暗得滯的,應該玩好現場光(兵慌馬亂另計)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-11-2008 02:12 發表

如果唔係暗得滯的,應該玩好現場光(兵慌馬亂另計)
一塊反光版比十支燈好用....(當然睇時候)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-11-2008 18:37 發表

兩樣野唔可以比WOR, 效果又唔同...

我都未用過外閃, 完全冇IDEA, 但最近買咗塊REFLECTOR, 開始用LOR~
眼光光~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-11-2008 02:11 發表

我做野的時候都見d師兄係2支燈出press影product甚至影model
同意.............兩支或以上的閃燈影Model真係好有用.......外影用燈架同柔光傘重正

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-11-2008 18:37 發表

得你一個的又揸機又揸/set板邊有咁多閒暇(我以我的情況o黎講)

發新話題