發新話題

《香港,一個去了就不想再去的地方》

其實大家咁興做乜,我其實好懷疑篇文章既真實性,行文用詞都似一個中文能力中等的中學生,如果真係一個中國遊客寫的,為何有大量既香港俚語入文?

引用:
原帖由 118048 於 10-1-2009 20:18 發表
其實大家咁興做乜,我其實好懷疑篇文章既真實性,行文用詞都似一個中文能力中等的中學生,如果真係一個中國遊客寫的,為何有大量既香港俚語入文?
作為世界首屈一指的造假大國,,莫非連旅遊文章亦都是假!?

隔一條深圳河,,係唔係真係天南地北呀??
delete

回復 46# 的帖子

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 10-1-2009 19:35 發表

"一國兩制"唔夠兩制
"50年不變"更是放屁

太多保皇狗
王維基點解會閃電離開ATV大家都心照
50年不變的,緊係放屁la,香港人由以前自己搵錢變等政府派錢

政治的野緊係有親政府同反對派ga la,成個政治都係反對派的,基本上係等政變
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 alien 於 9-1-2009 18:02 發表
第一、到一些落後點的省份說鄉下話比講國語更多的也是一樣情況。
第二、人家鄧同志說的話"五十年不變"五十年變不變另計,但現在是在五十年內 你要找碴就請找鄧同志。
第三、這是你進了黑店,在我家附近的超級市場買 ...
佢都唔係入左黑店的,去到d 旅遊點,d野都係貴d ga la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

100% agree!

回歸十一年來, 變得最快最多既, 係市民既心態.
講得衰D,直接D既係 - "刁民化" :
凡是我說的 / 我做的 / 對我有利的 都是好的, 且必定要實行;
凡是你說的 / 你做的 / 於我無利的 都是錯的, 你必定要跟我做.
再簡單D講, 咪就係 "I am the king of the world!"
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-1-2009 01:51 發表

50年不變的,緊係放屁la,香港人由以前自己搵錢變等政府派錢

政治的野緊係有親政府同反對派ga la,成個政治都係反對派的,基本上係等政變

民粹主義…
我們可以視董建華政府落台為 由諮詢式民主變成民粹主義的分水嶺
二十三條遊行可以視為合理的公民抗命,但打後的很多時是由政客塑造出"民意"玩殘政府,後來漸漸市民自已懂得這一套,唔洗政客,自行塑造輿論、民意。
在內地生活的人都說內地政府有一個優點:講得出就一定做得到
香港?

不過又難怪既、彭彭臨走前一次過放太多西式自由民主比香港市民,讓他們根本唔清唔楚,濫用了很多權利。

(請有既定政治立場的師兄勿插,這裡不是政治戰區,謝謝)

引用:
原帖由 fire23wong 於 9-1-2009 16:50 發表
一句...關你咩事姐??
又冇 人叫你係道住
香港物價一向都高過上邊架啦
講廣東話?唔通你去英國旅行要人地同你講普通話咩?
個個地方都有唔同既語言架啦
香港本地新聞?
你都話本地新聞lor?
咁當然係比本地人睇 ...
佢知唔知大陸有幾多方言,有幾多人唔係講國語.........

引用:
原帖由 alien 於 11-1-2009 11:42 發表
民粹主義…
我們可以視董建華政府落台為 由諮詢式民主變成民粹主義的分水嶺
二十三條遊行可以視為合理的公民抗命,但打後的很多時是由政客塑造出"民意"玩殘政府,後來漸漸市民自已懂得這一套,唔洗政客,自行塑 ...
西式自由民主

引用:
原帖由 車厘子 於 11-1-2009 11:56 發表

西式自由民主
呢個係港式自由民主

回復 55# 的帖子

呢個係英國佬特登留底既蘇州屎

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-1-2009 01:51 發表

親香港政府唔係問題...親共先係問題....

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 11-1-2009 19:31 發表

親香港政府唔係問題...親共先係問題....
有幾大問題ar,中共表面係社會主義,其實行的都係資本主義,冷戰結束左,唔好再用冷戰的思維睇成個世界

那個作者真係屎X鬼

痴線既

啲論點真係..

香港人講粵語...

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

廣州珠海都有好多人用廣東話...澳門都大把用外文譯既名

粵方言係現代漢語既其中一種方言...唔識野就唔好學人咁多野講

發新話題