59 1234
發新話題

[認真] 慳9千,有咩幫助?

引用:
原帖由 lahc 於 27-2-2009 17:25 發表
唔係話幫唔幫d人
至少果d為香港建設出過一番力的老人家
當俾多少少生果金佢地,多謝佢地為香港出過力
至少大家的免費教育,佢地都有出過力,交過稅
好過退9千蚊俾d搵到幾十萬的人又有樓的人
上一輩既辛勞造就今日我地享用既財富,有幾多付出過既老人家依家三餐溫飽都成問題,呢9千蚊好應該要黎照顧佢地

引用:
原帖由 於 27-2-2009 02:49 發表
我一向都唔贊成過度福利社會

事實上就算本地出世 , 一樣有大家口中所講既人搏大霧

咁我地係咪抱住一竹竿既心態

連累埋真正需要幫助既人 ?
算啦

大把人連綜援最多邊類人"羅"都未知

就慣性覺得係D新移民、懶人"羅"

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-2-2009 02:59 發表

一雞過過數
一雞九千?!
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 28-2-2009 14:16 發表

一雞九千?!
你咪理點派啦....企定定等龍哥派米啦.....

講到尾, 都係拖字決,

唔想 " 即刻 '" ,  " 直接 " 挪錢出黎比香港市民,

引用:
原帖由 亞龍 於 28-2-2009 00:16 發表

同意.......我兩公婆一年揾超過50萬,退9千蚊比我又唔覺好有用,不如留番比D真正有需要的人好過!
有退稅總好過無, 其實得6千,真係少左D... 揾多揾少唔重要, 理財先重要, 我識人每月揾過十萬, 但因洗大個頭, 又供靚車又供大屋, 仔女係英國讀書, 月月清, 沙士佢緊緊過度, 一場金融海嘯, 所剩無幾, 要賣屋賣車, 仔女要自己打工幫補學費...花無百日紅, 要有儲蓄習慣, 宜家揾倒唔代表將來揾倒(除非打政府工), 我六年前已年薪過60萬, 但最近公司又炒人又減薪,老細就時常壓炸員工, 專蝦個D負擔大D人黎玩, 我隨時要執包服, 我唔驚我老頂, 因我儲埋幾多, 老婆就真係打政府工, 話走就走, 攞埋D公積金係百年一遇金融海嘯入市, 點都唔使死.

咁但係中產對香港社會有一定程度正面影響, 咁理性d去睇, 咁做係有道理(聲明, 我無得交亦無得退)
鵰。豹。狸。獅。狒

其實依家股價喺低位, 注資入強績金係好既時機

亦有間接托市作用
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 01:28 發表
其實依家股價喺低位, 注資入強績金係好既時機

亦有間接托市作用
比人話利益輸送益d fund佬,又對d 低收入人士無幫助
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-3-2009 02:02 發表

比人話利益輸送益d fund佬,又對d 低收入人士無幫助
呢個世界係好現實, ....大商家交稅多定小市民交稅多?
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 02:20 發表

無ga wor,你睇下而家d人幾反資本家

香港回歸左之後,市民d諗野反資本主義左幾多,官商合作比人話官商勾結,又話利益輸送

都唔知d 人想點
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 02:20 發表

睇下大笨象,李氏王朝既利得稅....小市民薪俸稅又真係....

以前香港個個靠自己, 深明弱肉強食既道理, 對政府冇寄望自然冇失望

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 11:14 發表
以前香港個個靠自己, 深明弱肉強食既道理, 對政府冇寄望自然冇失望
冇錯,香港以往既成功我相信靠自己係重要既一環,依家乜q都幫,下一代有辦睇啦真係溫室大既,人工低唔夠洗咪搵多兩份幫補羅....
一出黎打工就想同人平起平座?咁既態度4000我都覺得俾多...

59 1234
發新話題