發新話題

唔知呢個妹妹會賣到幾時呢 ?

我覺得呢條女應該早日收皮

好戲量班x街,次次行過都火滾,阻住地球轉...

唔知你地有冇睇過"窮爸爸富爸爸"一書,我有所以我想信這個少女, 會俾好多讀書人有前途, 你做小販學到既野, 學校學唔到, 你讀書到最後都要返回商業社會。(況且佢都冇話唔讀書) 早點了解消費經驗和消費模式對工作或創業幫助極大, 社會已經改變左, 我自己都係老細, 我剛剛才懂得去註冊商標,但這小女孩已經做了專利註冊。自己讀左咁多年書,原來做生意的時候甚麼都唔識。
智識重要,但學習是冇時機限制,但做生意是有時機限制!如果當年BILL GATE讀完書先去搞微軟,死得喇!我以前老細李國寶在外國讀書時一樣搞生意,當然他家族都是有錢,不需半工讀那種。他收集畢業學生的二手單車,賣給新學生。功賺$。又搞PARTY,PARTY的酒水檔賣給別人,已收回租場成本,女生入場免費,男生才要入場費,多女去,自然多仔俾錢去 。結果又成功賺$$。
"窮爸爸富爸爸"一書講過大部分人的理財方式是由父母那裡學到的,李國寶懂得做生意,其實他父親和家族都是生意人,好自然他會學到,一般父母都認為讀多D書,就可以搵份好工賺到錢(自己以前都咁諗過),但事實又如何?特別在這困難時期,如何解決跨代貧窮? 這少女或許是答案之一。
我現在租的商業大廈,整棟是屬於優之良品的, 為什麼賣涼果可以賺到一棟銅鑼灣的商業大廈?優之良品的成功,是靠消費經驗和消費模式的改良。如果你同你阿媽阿爸講,大個要賣涼果,你估佢地有甚麼反應?
做小販唔一定發達,但學習營商,終身受用!

引用:
原帖由 starfox 於 17-4-2009 15:50 發表
唔知你地有冇睇過"窮爸爸富爸爸"一書,我有所以我想信這個少女, 會俾好多讀書人有前途, 你做小販學到既野, 學校學唔到, 你讀書到最後都要返回商業社會。(況且佢都冇話唔讀書) 早點了解消費經驗和消費模 ...
做生意, 一定賺ma?

做生意有風險, 咁細個, 用社會上本來俾佢用尼讀書ge錢尼成為風險投資ge一部份, 咁同用cssa份錢尼買股票有咩分別?同埋佢可以承擔風險能力有幾高?

年紀輕, 應該係讀書識字, 而唔係偷雞o係條街成為阻街ge一部份
鵰。豹。狸。獅。狒

上左新聞後會好多人去幫襯.同時會有好多人再去搞.!

引用:
原帖由 loki 於 17-4-2009 17:48 發表
同時會有好多人再去搞.!
梗係啦, 食得飽得滯呀?!偷雞擺街邊仲要賣成$100頂帽?!
鵰。豹。狸。獅。狒

頂野其實幾好睇...

我想買...唔知仲有冇

100$真係貴.!

對, 一定賺!, 賺的不一定錢, 是銷售經驗。論阻街遠不及那些吸煙人士和寬頻檔,
商業社會,價錢是市場決定。當你要做生意時就知這些經驗有幾寶貴!

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 17-4-2009 17:16 發表

做生意, 一定賺ma?

做生意有風險, 咁細個, 用社會上本來俾佢用尼讀書ge錢尼成為風險投資ge一部份, 咁同用cssa份錢尼買股票有咩分別?同埋佢可以承擔風險能力有幾高?

年紀輕, 應該係讀書識字, 而唔係偷雞o係 ...
做生意既經驗已經值返晒,比返學學到既野多好多...

引用:
原帖由 starfox 於 17-4-2009 19:35 發表
對, 一定賺!, 賺的不一定錢, 是銷售經驗。論阻街遠不及那些吸煙人士和寬頻檔,
商業社會,價錢是市場決定。當你要做生意時就知這些經驗有幾寶貴!
但係我就係做緊生意先覺得讀書都好重要
鵰。豹。狸。獅。狒

她根本不是小販, 她是有計劃行事--註冊, 生產,找傳媒 , $3000 獎學金+課餘時間 = 自己事業。她不會做一世小販, 旺角賣野只是Make Noise. 亦不是靠那頂帽賺錢,好快有公司會找她合作。我自己都有D汗顏, 我兩個人用了很多時間和資金才做到一點成績。

月薪$9000+10幾萬債的大學生是不會脫貧的! 香港的教育制度只會叫你努力讀書然後就業,外國的小朋友幾歲已經在網上賣畫,可以賺錢+發展才能,將來有錢讀更好的大學。我以前都覺得打工無風險,直至一次又一次去勞工署申請破欠...

引用:
原帖由 starfox 於 18-4-2009 14:26 發表
她根本不是小販, 她是有計劃行事--註冊, 生產,找傳媒 , $3000 獎學金+課餘時間 = 自己事業。她不會做一世小販, 旺角賣野只是Make Noise. 亦不是靠那頂帽賺錢,好快有公司會找她合作。我自己都有D汗顏, 我兩個人用 ...
係一個有計劃ge罪犯
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
香港的教育制度只會叫你努力讀書然後就業
我從來覺得係香港讀唔到書(唔計蓄意0分果的)唔係一個失敗者.....係遊戲規則既問題者.....

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-4-2009 14:28 發表

係一個有計劃ge罪犯
要唔要拉左佢俾你調教下....

發新話題