發新話題

果然出來了 Sony 新機

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 18:27 發表

睇下個dpi姐....印落相片材質上....如果哂A1好似係要插值的....
個客聞唔聞相係一回事....質素可以做好d點解唔做?
眼見現時d婚妙店用開既都2000萬像樓上....大部份都係1仔....
有d上埋去中幅tim....
係見到d ...
....我覺得你好武斷!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-5-2009 14:52 發表

1Ds呢?

我呢d窮鬼黎睇,部a200都好值,咁既價錢咁既質數,入門機係佢最低玩!
不過我都係嫌佢同d鏡重,所以M43 RF!快D來啦!!
如果去番2008年的6月,我又有無限budget既話....我最多買D3唔買5D...但結果都會係5D....

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 18:27 發表

睇下個dpi姐....印落相片材質上....如果哂A1好似係要插值的....
眼見現時d婚妙店用開既都2000萬像樓上....大部份都係1仔....
係見到d ...
大陸o個d婚紗拍攝,好多都勁過香港,用的係d70,放A1都得,因為婚紗相多數都係後製蒙查查,真係幾多像都係o徒鬼氣
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-5-2009 19:24 發表

大陸o個d婚紗拍攝,好多都勁過香港,用的係d70,放A1都得,因為婚紗相多數都係後製蒙查查,真係幾多像都係o徒鬼氣
哈哈我上年去西湖邊,一個攝影師影婚紗有6/7個人既crew,都係D200加小黑三 ja~

引用:

係見到d ...
質素好d個客俾得起錢咪做囉, 冇話唔做呀
婚紗店用1D唔係因為要2000萬, 係因為要俾個客睇佢地用勁機, 都係果句, 如果要咁高像素, 1D出之前d人用咩呢?
CM Leung都係用D700咋, 婚紗相係要影感覺, 唔係拎部高像素機個客就會收貨
多口問句, 你有冇接觸過呢行架?
有要求就大哥, 冇要求就Ignore

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 21:11 發表

婚紗店用1D唔係因為要2000萬, 係因為要俾個客睇佢地用勁機, 都係果句, 如果要咁高像素, 1D出之前d人用咩呢?
CM Leung都係用D700咋, 婚紗相係要影感覺, 唔係拎部高像素機 ...
其實,用好的架生只係比個客對攝影師多d 信心
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 21:11 發表

CM Leung都係用D700咋, 婚紗相係要影感覺, 唔係拎部高像素機 ...
sorry....我自己冇做呢行....
但我阿叔以前就係係九龍開婚紗鋪的....
佢話果陣有d鋪用1仔....cheap d既用5仔....
佢自己都話5仔好多時都唔夠用....有時有客要哂大大幅仲要入埋框掛大廳....
用部5仔根本唔足夠....

而我自己覺得....像素冇人嫌高的....
就算唔講像素....你講句....冇話唔做....客比得起錢就做....
我唔知你係咪影婚紗的....
可能你係搵飯食....但佢地係要影張一生一世的相....
我覺得用部好少少既機係對佢地既尊重....
如果好似你講到咁求其....我覺得果對被影既人都應該幾悲哀....

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 21:56 發表

佢自己都話5仔好多時都唔夠用....有時有客要哂大大幅仲要入埋框掛大廳....
用部5仔根本唔足夠. ...
我諗你第時都係唔好影婚紗相啦...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-5-2009 21:59 發表

我諗你第時都係唔好影婚紗相啦...
諗都冇諗過

btw....
我就唔信有錢擺酒行禮既新人冇錢影結婚相....
我就唔覺得果對新人會走數 / 比唔足錢....
我更加唔信張張相個新人都好滿意....
佢地想話crop細少少咁點?
唔夠像素就整蒙d張相?
笑話

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 21:56 發表

婚紗相有錢的影幾次都得la

引用:

我都講句sorry喇, 我都係果句啦....像素高唔係代表有heart呀, 講咁多次你都唔明, 係呀掛大廳, 係咪個個有咁大個廳掛呀? 冇都要迫人用收人再貴d呀? 人地有要求先會出聲, 出聲先轉用其他機影, 跟住咪幫佢晒副海報掛紅隧出口囉, 用中幅機既成本只會轉嫁落個客度架咋.

我d客係覺得我影得有heart先搵我影, 我收得人都唔算平, o係我第一次出job已經知到人地一生人一次好緊要, 我engagement同wedding day都有影, 正裝snap shot都有做. 陳慧琳結婚夠唔夠豪呀? 4個攝影師其中一個用D2x咋.

仲有, 開婚紗鋪同做婚紗攝影唔同架, 尖沙咀有間叫尾麗街人, 我老友就係因為佢d婚紗靚join左佢地package, 影完結果搵我上去理論, 果個所謂台灣攝影師影到佢cut手cut腳, 俾我嘈到佢要幫佢影多輯.

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:05 發表

諗都冇諗過

btw....
唔夠像素就整蒙d張相?
笑話
其實嘈咩丫, 有人要求低, 5D都賺多, 有人要求高, 1D都唔夠......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:05 發表

諗都冇諗過

btw....
唔夠像素就整蒙d張相?
笑話
細路, 出面咩人都有, 你舉既例我全部都見過
不過唔係對對新人張張都好滿意呢樣就係真既

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 22:36 發表

細路, 出面咩人都有, 你舉既例我全部都見過
不過唔係對對新人張張都好滿意呢樣就係真既
咁又係呀, 擺酒錢走數我都聽過~~
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 22:32 發表

我都講句sorry喇, 我都係果句啦....像素高唔係代表有heart呀, 講咁多次你都唔明, 係呀掛大廳, 係咪個個有咁大個廳掛呀? 冇都要迫人用收人再貴d呀? 人地有要求先會出聲, 出聲先轉用其他機影, 跟住咪幫佢晒副海報掛紅 ...
我個friend去法國"忽"紗...佢地都怒"小"影多次... 話知佢拎1Dsmk3...

發新話題