發新話題

新一輪所謂既紓困措施..??

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 13:12 發表

結左婚又未夠錢搬出去住, 要同一方既阿爸阿媽住, 經濟好果陣生左個小朋友. 唔係五個人咩?

新屋?! 新屋有二百萬??
我咪問係咪一定要新屋囉....
結左婚生左小朋友呢個例子....
個老婆唔識郁既....
年紀大果D就話JA....
有錢供樓係度嘈唔夠洗....
E家政府幫埋又話得果少少用....
有人搵幾千蚊唔夠養家唔夠食....
屋都租唔到又唔夠資格囉綜援....
係度嘈萬幾二萬唔夠??
都係果句....咁樣都唔夠既....比廿萬佢一個月都唔夠....
屋企又冇游泳池....又冇健身室....
又冇人去陪老人家玩下....

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 13:16 發表

唔好意思, 臨床經驗話俾我知, 你仲未計償還讀書時欠落既學費.
Grant-loan,一年4期,當10年還,當一季五千幾....重有老婆係大學識落,大家一齊還,一皮埋單!

食屎咁食

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:13 發表

拎北角來講啦....五個人住中型單位,買既,平既兩百二以上...過800呎既,三百
唔住旺區,講新界西,Tuenmum,百零萬七百呎三房,交通呢? 唔洗做?
屋企有老人家,平時身體照顧果d唔洗錢? 細路想買玩具書簿學校去旅行唔洗錢 ...
咁好明顯係關政府批綜援有事啦....
咁關咩中產唔夠洗事?
全世界人都唔夠錢洗架啦....
問題係幫邊班唔夠錢洗既人先丫MA....
幫中產都唔幫低下階層??

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:17 發表

個老婆唔識郁既....
屋都租唔到 ...
當老婆都係兩皮一個月,條數double計,鬆動少少,都係多三幾千...先至岩岩過到濫領綜緩戶既生活ja!
幾錢唔夠食果d,sorry,拎綜緩啦,政府明益你!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:18 發表

Grant-loan,一年4期,當10年還,當一季五千幾....重有老婆係大學識落,大家一齊還,一皮埋單!

食屎咁食
Sorry, 又計漏左. 為左唔駛驚人炒, 要一面返工一面讀part time. 一個 bachelor/master degree 平平地都七八萬....

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 13:21 發表

Sorry, 又計漏左. 為左唔駛驚人炒, 要一面返工一面讀part time. 一個 bachelor/master degree 平平地都七八萬....
當佢唔讀先啦! 唔讀都死啦!

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:17 發表

個老婆唔識郁既....
屋都租唔到 ...
唔係新屋又點, 二百萬買到 d 咩屋呀. 頭先你計出黎既係就咁廿年加埋! 息呢!???

即係話只可以買間屯門元朗粉嶺上水既500-600呎. 兩皮野一個月?? 你知唔知係幾多公司要開刀既首選? 唔炒都扣人工, 之前計落都剛剛好, 一減完就入不敷支了!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:21 發表

當老婆都係兩皮一個月,條數double計,鬆動少少,都係多三幾千...先至岩岩過到濫領綜緩戶既生活ja!
幾錢唔夠食果d,sorry,拎綜緩啦,政府明益你!
哈....
搵兩皮一個月....
又結婚又還債又養家又養老婆仔女又供樓又食又搭車....
我剩係得出一個結論....
"冇咁大個頭唔好帶咁大頂帽"
邊個同你講一定要買樓?
邊個同你講一定要娶老婆?
咁死啦....D低產既點算?
poor哂guy啦....
食同住先岩岩安頓好....
都未養到屋企...
你講到囉綜援咁萬能....你叫D中產去囉綜援啦....

有時就咁睇收入,真係反映唔到果個人既生活情況..
你睇d低下階層好慘好窮,係ga,不過佢地都有人幫,次次都係幫佢地先,冇問題!
上層呢? 果班友唔知點解又係次次有咩事都有人幫....
中產呢? 你睇下d中產 SARS之後過到幾多好日子?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:27 發表

哈....
搵兩皮一個月....
邊個同你講一定要買樓?
咁死啦....D低產既點算 ...
如果d中產可以唔做走去拎綜緩又批...................

引用:
原帖由 ranger_hk 於 27-5-2009 00:54 發表
c兄我夠係啦!
薪俸稅未有資格比,
綜援又未有資格拎,
公屋我又無份住,
公司絕對唔會出雙糧,
隨時仲話會減薪,
書~係讀緊,但唔係拎綜援果一千~~~~~無我份!
個個月仲要儲一嚿錢交學費!
咁你哋 ...
me 2
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 13:26 發表

唔係新屋又點, 二百萬買到 d 咩屋呀. 頭先你計出黎既係就咁廿年加埋! 息呢!???

即係話只可以買間屯門元朗粉嶺上水既500-600呎. 兩皮野一個月?? 你知唔知係幾多公司要開刀既首選? 唔炒都扣人工, 之前計落都剛剛 ...
驚比人炒?
唔洗驚啦....
海潚後大把人比人炒左唔洗交稅喇....
又中產變無產....
樓又比番銀行....
唔好話要供要養屋企喇....
好似王子話....囉綜援去嘆下午茶囉....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:29 發表

如果d中產可以唔做走去拎綜緩又批...................
你唔係講到囉綜援萬能架咩?
一家大細去囉綜援嘆下午茶架MA?
既然你覺得咁樣都批點解中產唔會批呢?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:27 發表

哈....
搵兩皮一個月....
邊個同你講一定要買樓?
咁死啦....D低產既點算 ...

你唔好以為有兩皮野一個月好多, 好多野一闊三大. 低產供唔到樓可以輪公屋, 因為兩皮野而家輪唔到成家訓街好唔好? 定係減自己人工減到$6k去申請?
唔買喇, 無咁大個頭喇. 私人樓又幾錢租一個月呢?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:32 發表

你唔係講到囉綜援萬能架咩?
一家大細去囉綜援嘆下午茶架MA?
既然你覺得咁樣都批點解中產唔會批呢?
長期唔做野一排先...好唔好? 果幾個月食咩?

發新話題