發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

引用:
原帖由 vincent199 於 28-5-2009 14:49 發表

. 起碼無64....無64, 中國各方面起碼比宜家進步10年
一定的嗎?如果當年學生冇出來,個結果咪一樣.
如果當年政府無清場,個結果咪又係一樣.
只不過有64,政府清場, 64先俾人睇得重,先睇重佢的問題.

有冇64,中 ...
其實喺89年嗰時, 本來正正係中國開始起飛嘅時候, 歐美日各先進國家亦已經同中國喺包括經濟, 科研, 軍事等進行合作

就以大家最有興趣嘅軍事合作方面, 以我所知當時中美正合作研究中國嘅下一代主戰車, 亦有向法國試飛幻象2000甚至可能買, 而且其他飛機船艦火箭甚至太空科技, 都有呢類計劃正在進行..

但64一發生, 所有嘢即刻拍停!!

如果各計劃係繼續嘅, 中國嘅軍事科技起碼比依家先進10年!!!就算都係同俄佬買SU30, 都可以同人講"你唔賣最好嘅比我, 我買EF2000囉!!" 講數都好講D啦....

而且無64嘅話, 中國同西方關系亦唔會停帶十幾年, 亦唔會同美國關系咁差.

就以香港為例, 無64就唔會有恐荒性移民潮, 將大量香港嘅資金同人才流晒去外國, 亦唔會出現到依家民主派同保皇黨咁唔建康嘅極端對立局面....

引用:
原帖由 jim1224 於 28-5-2009 23:30 發表
同樣地大家有無留意...
係電視機見到坦克車輾過人鏡頭...又見到有人用身體攔住坦克車唔比通過
設身處地諗諗...如果你係坦克車指揮官...接到命令叫你盡快進駐一個位置...又有人擋住你既去路...
停車...叫佢地走... ...
佢要行就要殺害百姓
阻住佢行既就視為敵對
果班友仔講道理你唔聽
佢地進一步行動你就壓制
好喇D人死哂又唔認又唔提
更加有D幫大佬lai腳指既狗仔出黎講話當年冇碌死人
夠薑E家走黎嘈人地日本改教科書
自己果D衰野就唔認唔提
咩道理?

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:08 發表

佢要行就要殺害百姓
阻住佢行既就視為敵對
果班友仔講道理你唔聽
佢地進一步行動你就壓制
好喇D人死哂又唔認又唔提
更加有D幫大佬lai腳指既狗仔出黎講話當年冇碌死人
阿爺幫乜q香港人ar,泵水落o黎支持香港都廢的,用o個d 錢發展深廣同上海,快d過香港頭,由得香港人死好過
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:08 發表

夠薑E家走黎嘈人地日本改教科書
自己果D衰野就唔認唔提
咩道理?
北愛想獨立就話人地o個d 係恐怖份子,藏獨o個d 就係應該的,中國不應該打壓
咩道理
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-5-2009 00:21 發表

北愛想獨立就話人地o個d 係恐怖份子,藏獨o個d 就係應該的,中國不應該打壓
咩道理
證明左大家都唔係講道理囉
但如果唔係係道理呢個立場
呢件事根本冇對與錯
可以收工

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:22 發表

證明左大家都唔係講道理囉
但如果唔係係道理呢個立場
呢件事根本冇對與錯
可以收工
本質根本就一x樣,睇下邊個醒d借題發揮得叻je

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 28-5-2009 19:26 發表

咁香港ge新界圍村都唔差丫
唔好講佢地啦.....一出世就有屋收租...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-5-2009 00:28 發表

本質根本就一x樣,睇下邊個醒d借題發揮得叻je
讀左咁多年歷史....呢的一早睇化晒啦.... ....
世界一向都係邊個拳頭硬既話事架啦....

回復 53# 的帖子

說得對....從來只有當權者寫曆史....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-5-2009 23:52 發表

有問題咩??

英軍係咪無做過先??
講僅六四......借題發揮講北愛.....北愛果個新x黨入咗國會喇!共產黨........哈哈哈....有罪又好無罪又好......lee d人永遠不是ms朋友
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 30-5-2009 18:27 發表
小弟就沒有什麼特別意見, 只是覺得某些人(包括港人及內地人)經常說要民主自由, 但「直通車」、股市樓市急挫時, 就希望中央直接干預救市, 希望中央買下自己幾近一文不值o既股票托起個價, 不需要「自由」, 四萬億救市時 ...
兩件事黎架?
但求吹下水, 開開心心、簡簡單單又一日......

引用:
原帖由 queen 於 29-5-2009 00:01 發表

其實喺89年嗰時, 本來正正係中國開始起飛嘅時候, 歐美日各先進國家亦已經同中國喺包括經濟, 科研, 軍事等進行合作

就以大家最有興趣嘅軍事合作方面, 以我所知當時中美正合作研 ...
殲轟七-飛豹係有格魯曼F-14血統架........
delete

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-5-2009 00:21 發表

咩道理
精句,精句!

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 30-5-2009 18:27 發表
小弟就沒有什麼特別意見, 只是覺得某些人(包括港人及內地人)經常說要民主自由, 但「直通車」、股市樓市急挫時, 就希望中央直接干預救市, 希望中央買下自己幾近一文不值o既股票托起個價, 不需要「自由」, 四萬億救市時 ...
短短三言兩語,說出了香港人的矛貭!利害!

發新話題