發新話題

假如香港下大雪!

引用:
原帖由 MS 於 31-7-2009 16:14 發表
近年地球天氣反常,如果香港下大雪將會........
大大獲.

香港水管, 電網設計根本受唔起, 首先冇水冇電, 連地鐵都冇得你塔. 之後到地面交通, 所有MTR ge人都上曬地面, 而且大部份係香港D車都冇預你落雪, 又死一堆.

冇水冇電冇交通, 住宅, 寫字樓ge屋頂(30幾層果隻)應該頂到D雪, 反而好似又一城果D商場同機場就可能頂唔住, 因為屋頂面積太大. 冇飛機, 冇車, 冇地鐵, 分分鐘得D船行到.

仲未計隨之而來的傷亡數字同可能發生的動亂.

如果香港落雪會點? 文明倒退70年以上.

回覆 46# 的帖子

嚇死人咩?!冇飛機冇車,,,,,咁點解d人可以去北海度滑雪

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 31-7-2009 16:34 發表
我會買套雪地迷彩著
德佬雪迷得果件外套…
我都係著二戰算…

引用:
原帖由 Zap 於 1-8-2009 12:05 發表
嚇死人咩?!冇飛機冇車,,,,,咁點解d人可以去北海度滑雪
人地北海道 day one已經知道當地會落雪, 所以全部設計都預左寒冷環境, 同雪的負擔

人地機場落雪都有應急設施. 你自己諗下北海道同香港ge分別.

香港ge基建根本受唔住, 就好似香港冇地震, 為左減低成本, D大廈都冇防震, 因為冇必要. 如果香港來個7.幾級地震, 一定慘過四川.

引用:
原帖由 hermanht 於 1-8-2009 13:31 發表

人地北海道 day one已經知道當地會落雪, 所以全部設計都預左寒冷環境, 同雪的負擔

人地機場落雪都有應急設施. 你自己諗下北海道同香港ge分別.

香港ge基建根本受唔住, 就好似香港冇地震, 為左減低成本, D大 ...
ching 想請問下你知唔知一般香港嘅大型樓廠design時take個factor of safety係幾多? 點解咁肯定受唔住?你知唔知一個metre cube嘅雪又有幾重???

一於學電影"shooter"咁
齊齊換套雪地迷彩係雪山度玩狙擊
考眼力

引用:
原帖由 龍先生 於 1-8-2009 14:13 發表

ching 想請問下你知唔知一般香港嘅大型樓廠design時take個factor of safety係幾多? 點解咁肯定受唔住?你知唔知一個metre cube嘅雪又有幾重???
我唔知wow~ 咁你又知唔知呀? 就當佢頂得住, 咁其他野呢?

回覆 46# 的帖子

電網okay,香港多數行地低,唔會有事
落雪停電最大主因係斷樹
但香港高壓電纜比一般樹木為高,所以都無問題
不過水真係大問題,外牆水管全都無包實,肯定會結冰

回覆 49# 的帖子

你錯了,香港樓宇既防風設計,5級地震都頂得住

回覆 45# 的帖子

一家頂到囉,外國大多樓木屋黎咋除左6層以上係石屎外
香港石屎樓實頂到

回覆 46# 的帖子

道路,機場,因為香港係鏟雪車,實死硬
但你話又一城,機場個頂會有事,我就唔同意
強化玻璃頂到,加拿大好多呢d大面積玻璃頂既屋,照你咁講,咁我地d屋頂咪年年都爆幾鑊

回覆 49# 的帖子

其實鏟雪車既野,可以同大陸借既ja
不過根據歷史,香港都係一日雪,借得黎都落完
呢d一日雪,唔會stay,好快就溶,上面所講既水管結冰,路面積雪,基本上都唔會發生,因為落呢種雪氣溫低極有限
係加拿大咁多年,見得多啦,最多揸車慢少少囉

回覆 57# 的帖子

最緊要上4波慢慢行
傷車都好過走唔到

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 1-8-2009 18:56 發表
最緊要上4波慢慢行
傷車都好過走唔到
點解要4波?

引用:
原帖由 hermanht 於 1-8-2009 11:39 發表

大大獲.

香港水管, 電網設計根本受唔起, 首先冇水冇電, 連地鐵都冇得你塔. 之後到地面交通, 所有MTR ge人都上曬地面, 而且大部份係香港D車都冇預你落雪, 又死一堆.

冇水冇電冇交通, 住宅, 寫字樓ge屋頂(30 ...
車唔會有事
因為車係入口
其他國家GA問題都會考慮

發新話題