發新話題

[認真] 又係梅窩

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:12 發表

你可唔可以答我點解要殺左一間正常學校..令到該區學生日日山長水遠出去讀書
再搬間另類職業訓練學校入去...
咁我就話你知…係原區民…放棄咗放喺自己眼前既嘢…
走咗離島…
要讀""""""名校""""""""……唔要南約﹗!!!!!!!!!!
嫌棄南約唔係名校﹗﹗

要殺…就只可以怪你地…遺棄佢…令佢被殺…

"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tryants"   Thomas Jefferson

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:12 發表

你可唔可以答我點解要殺左一間正常學校..令到該區學生日日山長水遠出去讀書
再搬間另類職業訓練學校入去...
因為d人望子成龍去曬d名校讀,搞到間學校比政府殺校,之後正生見個到有間空置校舍想話搬入去,班梅窩人左話要攞番間校舍,其實人棄我取好正常姐

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:24 發表

你入黎住應該會響往呢樹既生活..
我諗我會選擇長洲多D , 可以朝朝幫襯下正生樂滿堂食下早餐

用實際行動支持一班肯改過既細路仔

即然你咁唔滿意…

我就俾你真正咁認識正生書院…
由於小弟認識陳校長…
若有人對以下內容有問題想問…我會澄清

正生書院屬下…店舖…
可以俾學生實習…位於長洲巿政大廈附近

綠衫者為學生及導師…

學生輪流前往實習

現址需要由長洲乘船前往…
而且…

處處有泥石流…此處只係冰山一角

往返山路都要走10幾分鐘山路…

眼見地方已經係好多女生做功課既地方…
眼見係咁大就係咁大…無用任何角度誇大誇細…

此乃沖涼用既水池…學生就係喺度沖涼…

正生書院有導師…教導學生如何修理玩具槍械…
作為謀生本能

全院最先進之房間…
用以教導學生製作/ 剪接影片…

沿路下山…

總結…正生書院要搬…
唔係用嚟取代南約…

而係佢的確需要地方擴建…要地方讓香港既戒毒工作…繼續落去…

註﹕圖中人為香港傑出青年協會成員…以及八仙嶺山火生還者…張潤衡先生…

"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tryants"   Thomas Jefferson

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:29 發表

咪係lo
大家都唔了解...又何必下下要迫人地去接受一d等洗既野.
無人想死嫁,但係死係人生中必定既,有人可以唔洗死嗎?

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 02:26 發表

遺棄佢???你知唔知有幾多人係讀佢長大???
你入去問下d原居民有邊d唔係讀南約或者筏可大
我唔知有幾多人讀佢大…

但係我淨係知…現代既原區民…唔想仔女喺原區讀…要囝囡成材…
要佢讀名校…
先至唔讀南約…

學生人數越嚟越少…被殺無可避免…
要支持南約…何不想想當初…

計歷史有多少人出…有何意思…

希望各位…用愛心去接納想重投社會…重行人生路既後生仔…

南約被已成事實…

何不用現有資源…讓更多社會有需要之人士受幫助?

引用:
原帖由 larrygiggs11 於 3-8-2009 02:34 發表
即然你咁唔滿意…

我就俾你真正咁認識正生書院…
由於小弟認識陳校長…
若有人對以下內容有問題想問…我會澄清

正生書院屬 ...
正生既師兄們都去過我學做交流,佢地同我地學校既同學都好合得黎,大家都係人點解唔比個機會人呢?

佢地可能俾咁多位都要純良、要正直…

學校已經多次擴建…想再大都無可能…
打風時試過有成張酒樓大枱咁大既石頭look 落條山路度…

試問呢啲校舍…點可以繼續落去…
梅窩居民再拖多一日…
佢地就多一分危險

唉……走埋…

睇嚟真理…都係唔多啱聽…

發新話題