發新話題

老虎頭上插旗

引用:
原帖由 於 4-8-2009 01:19 發表

講到底..大家都係中華民族.........雖然果陣時打仗打輸...退守去到台灣....如果台灣唔係中國人的地方....果班人退條毛咩....
去到就話係自己地方....比著係我..條氣點都唔順啦.......
我好O左嘴  二戰戰勝國係中華民國,當時共產黨係中華民國政黨之一,共產黨係中國大部份地區之執政黨,改國號為中華人民共和國,立新憲法,廢除中華民國憲法,中華民國移到台灣,依舊使用中華民國憲法,(所以憲法中蒙古依舊是中華民國領土),雙方理論上係唔承認對方係中國既合法管治地位。台灣以至全中國係中華民國領土(中華民國憲法),唔係圈地。

bagpiper

引用:
原帖由 於 4-8-2009 01:29 發表

勝者為皇...改朝換代...我相信唔係只有古時會發生.....乜唔係內戰時...共產黨嬴左..而國民黨退守台灣?
如果係共產黨係嬴左.....台灣都屬於係共產黨....咁國民黨係退守台灣..唔係圈地係咩

唔通我又比人老 ...
之前有講兩邊都未簽和約事實重係戰爭狀態同實質的兩個政府呀麻....

引用:
原帖由 於 4-8-2009 01:29 發表

勝者為皇...改朝換代...我相信唔係只有古時會發生.....乜唔係內戰時...共產黨嬴左..而國民黨退守台灣?
如果係共產黨係嬴左.....台灣都屬於係共產黨....咁國民黨係退守台灣..唔係圈地係咩

唔通我又比人老 ...
下,中華民國仲未滅亡喎,仲升緊青天白日滿地紅,嬴要首先要消滅對方政權,要簽和約,雙方冇做過。
圈地係你以共產黨視點,不過共產黨從未否認國民黨之存在。
更何況國家領土從來就不是政黨的私人財物和資產,共產黨只不過係中國政黨,國民黨都係中國政黨,冇屬於E回事

古唔到中華民國在C兄睇中淪為圈地、獨立邪物

bagpiper

當年國民黨班友仔話等機會反攻番大陸嘛
過左幾十年都係得個講字
今日今日攻鬼攻馬咩,睇而家班友個態度寧願睇下大陸開咩條件,搵著數算啦

回覆 49# 的帖子

咁場枚真係未打完嘛
不過我睇都唔會打落去啦

引用:
原帖由 Boniface 於 4-8-2009 03:03 發表
咁場枚真係未打完嘛
不過我睇都唔會打落去啦
暫時兩岸情勢都好安穩....反而南北韓果邊就真係隨時......

引用:
原帖由 kimkileo 於 4-8-2009 11:50 發表

暫時兩岸情勢都好安穩....反而南北韓果邊就真係隨時......
北韓得把口,不個金生痴線話唔埋
bagpiper

青天白日旗飄揚~
delete

回覆 56# 的帖子

條友神神地,有咩做唔出呀

引用:
原帖由 Boniface 於 4-8-2009 14:38 發表
條友神神地,有咩做唔出呀
臨死前隨時要的南韓人陪葬....

發新話題