發新話題

香港CID佩槍一問

引用:
原帖由 tango10 於 22-7-2011 18:04 發表

真是一個充滿戲劇元素的真實結局!
講戲劇性:當然係徐步高殺警案,元朗警署搶警鎗案,季炳雄案,張子強...
依家香港冶安太好了,只有遊行推鐵馬,高空擲物,刁民吵架case

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 21:22 發表

講戲劇性:當然係徐步高殺警案,元朗警署搶警鎗案,季炳雄案,張子強...
依家香港冶安太好了,只有遊行推鐵馬,高空擲物,刁民吵架case
香港冶安太好了<-------對大家黎講都係好事,日日槍林彈雨我相信更唔夠人用,大家夜少少都唔敢出街

ms有SIG P250原廠秘笈有興趣E-mail ms喇
尊重人格, 請勿抄習

回覆 48# 的帖子

聽講MS話過鐘意用左輪,
咁可唔可以解釋下

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 18:57 發表
但好多SINGLE ACTION的PISTOAL(GLOCK例外)
都要解左保險制先射得,
所以都係GLOCK OR SIG

咁又會唔會繼續用左輪
因為當年有支巴西的左輪都有考慮過
其實我最唔明既係點解本身香港有用開G17/G19既GLOCK出品, 響保養/訓練方面有優勢, 但係到最後, 都係用左SIG...

諗唔通...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 11:44 發表

其實我最唔明既係點解本身香港有用開G17/G19既GLOCK出品, 響保養/訓練方面有優勢, 但係到最後, 都係用左SIG...

諗唔通...
據說係彈道法証取証問題,故只有某些特別部門才用
當然,有待在職網友確定

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 11:44 發表

諗唔通...
聽"一啲人"係外國開大會時講用250係主要原因"平"過其他同類既手槍....

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 21:22 發表

嘩! 遊行喎! 好大逆不道喎! 搞垮香港, 反中亂港喎!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2011 12:13 發表

據說係彈道法証取証問題,故只有某些特別部門才用
當然,有待在職網友確定
引用:
原帖由 rho837 於 23-7-2011 12:18 發表

聽"一啲人"係外國開大會時講用250係主要原因"平"過其他同類既手槍....
果然係多方面考慮...真係辛苦晒, 記住事成之後渣架靚車遊下車河, 環游一下世界各大名山大川, 過住無憂無慮既生活啦
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 12:43 發表

果然係多方面考慮...真係辛苦晒, 記住事成之後渣架靚車遊下車河, 環游一下世界各大名山大川, 過住無憂無慮既生活啦
你講乜呀?

其實用Glock的話,對訓練既負擔會更重。
據講,Glock想燒得好,要密密燒密密練。

但前線刑事部工友,就算政府比得起錢佢地日日燒日日練,
都無咁既閒情逸志啦。
再者,政府亦無可能為一支槍忽然間加大幾倍訓練資源。
引用:

諗唔通...

引用:
原帖由 gd1893 於 23-7-2011 14:26 發表
其實用Glock的話,對訓練既負擔會更重。
據講,Glock想燒得好,要密密燒密密練。

但前線刑事部工友,就算政府比得起錢佢地日日燒日日練,
都無咁既閒情逸志啦。
再者,政府亦無可能為一支槍忽然間加大幾倍訓練 ...
反正都要飲奶....
鵰。豹。狸。獅。狒

其實我覺得P99比較適合
話說P99唔賣得gex原因除左貴之外就係板機行程好長,長到好似DA ge左輪錦
lee個缺點咪正正係P99係香港警隊用ge優點lor?
http://ww2.gun-world.net/german/walther/p99/p99.htm

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 14:29 發表
反正都要飲奶....

ms上週同fans去靶塲....一槍都無燒開工同玩是两件事

le個1,000M靶場有100条lanes
即係100人同時開火係皇太后開幕燒第一搶  

尊重人格, 請勿抄習

PISTOL
1.可安裝減聲器.
2.裝彈多普通13粒-17粒 有等可裝30粒.視乎Magazine.
3.空槍上陣.都無人見到
4.loading 快
5.要双手操作.例如cock (單手之人仕不能操作)*ms教你單手cock 槍*
6.火力密
7.有些可裝convention kit.例如9mm变.22
8.大多數可換槍管.
9.全封閉.
10.訓練比revolver 難
11.要留心保養.magazine 常出問題
REVOLVER
1.藏彈量小.一般五粒.六粒.七粒..22口徑可達九粒.
2.可同時使用不同彈頭之子彈.例如中空彈.沙槍彈
3.可同時使用不同口徑 例如.357 可同用.38
4.第一粒子彈位不入子彈.加强安全.
5.stoppage 小
6.可保留子彈殼
7.訓練容易
8.可單手操作
9..双動作 Double Action 比較安全
10.選擇槍袋容易
11.保養容易
12.近距離會被人從輪盤前看到有無子彈

尊重人格, 請勿抄習

發新話題