發新話題

解放軍輕兵器及"中華神盾"

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 18:44 發表
海軍派艦隊南下, 分分鐘開戰!
中民日報:「忍無可忍,無雖再忍。」
依家菲律賓只有三條路可走
1:中菲開戰 但結果,大家知喇
2:菲國乖乖交出黃岩
3:軍事政變

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 19:18 發表

其實我都唔知架? 因為國產航母尚未列裝,所以艦隊防空近的可由岸基戰機提供協助,遠的只可靠本身防空導彈, 
不過沒有空中保護始終大風險! 所以配合航母是最重要。我好混亂呀!
中國航母既用途可能同北約會有些少唔同 始終中國戰機性能未完善 瓦號可能都會主力防守
中國唔似美國舊左既艦就去賣/炸 中國反而會減低艦上對抗能力係遠距離做一個發射導彈既平台 正係中國人講既物以利用
反而航母真係有機會係防空既作用 甚至制空黎保護艦隊 YOU KNOW 現代打仗其實真係洗乜派戰機去制陸地上既空同去轟炸 依家射導彈真係玩晒
依家中國好多艦隊都有啲舊船專係射導彈 其實一個艦隊頂多咪得一隻航母 又得航母先可以升降戰機 戰機又要制空 有幾多時間真係去打丫
其實制空最主要都係保護艦隊既姐 遠既導彈咪又係攔截 係船上裝一枝導彈快過戰機降落換導彈喇

引用:
原帖由 aizikovitz 於 10-5-2012 22:52 發表

中國航母既用途可能同北約會有些少唔同 始終中國戰機性能未完善 瓦號可能都會主力防守
中國唔似美國舊左既艦就去賣/炸 中國反而會減低艦上對抗能力係遠距離做一個發射導彈既平台 正係中國人講既物以利用
反而航母 ...
射導彈真係玩晒 呢度吹水版定軍事版

引用:
原帖由 aizikovitz 於 10-5-2012 22:52 發表

反而航母 ...
咁又係! 利用岸上發射遠程導彈係較為保險及低成本!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

之前都話過用東風21C打航母啦~
唔知中國既定位同反干擾技術得唔得,
成效存疑.....
利用岸基彈道導彈當然可以破壞人地D岸上設施啦~
不過點都要由Marine去佔領 / 上岸起橋頭堡。
所以如果海 / 空權失卻,
中國一定唔掂。
(美國唔插手就有希望)

不過始終中國有樣野有少少優勢既, 就係夠多人...而且資源都總算自給自足到(是嗎? 不太清楚...)
必要時動員大量人手建造新武器...學美佬二戰咁一星期啤一隻航母仔出黎...
縮縮北行鳥 =口=

引用:

反而航母 ...
這就和當年蘇聯海軍的戰術一樣了,彈海戰術。

引用:
原帖由 wan1996 於 12-5-2012 00:45 發表
之前都話過用東風21C打航母啦~
唔知中國既定位同反干擾技術得唔得,
成效存疑.....
利用岸基彈道導彈當然可以破壞人地D岸上設施啦~
不過點都要由Marine去佔領 / 上岸起橋頭堡。
所以如果海 / 空權失卻,
中國一 ...
依家咪下下睇死中國喇 依家中國既訓練都係以外國既做基礎
現代戰爭仲有幾多真係講登陸戰丫
中國既定位技術應該係全世界最好既 但反干擾就一般

引用:
原帖由 nishi 於 12-5-2012 00:49 發表
不過始終中國有樣野有少少優勢既, 就係夠多人...而且資源都總算自給自足到(是嗎? 不太清楚...)
必要時動員大量人手建造新武器...學美佬二戰咁一星期啤一隻航母仔出黎...
依家邊有可能學二戰 整船放龍骨都唔止喇
同埋中國既軍人都係二百X萬咋嘛 人海戰術打唔到
資源唔可以話自給自足 要睇好多方面 石油就一定唔得

引用:
原帖由 aizikovitz 於 15-5-2012 21:32 發表

但係咁喎! 中國有樣好唔同, 有大量的武警用於內部保安. 二百多萬的解放軍都可用於對外作戰.
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 aizikovitz 於 15-5-2012 21:30 發表

依家咪下下睇死中國喇 依家中國既訓練都係以外國既做基礎
現代戰爭仲有幾多真係講登陸戰丫
中國既定位技術應該係全世界最好既 但反干擾就一般
中國既定位技術係全世界最好既 .....唔係化....

引用:
原帖由 aizikovitz 於 15-5-2012 21:32 發表

中共正規陸軍應該約一百二十萬到,但係周邊日本陸上自衛隊,台灣陸軍得十幾萬人
雖然依家既戰爭唔應該存在人海戰術,但係相對周邊小國人員仍然係有量既優勢

054A不如高波村雨
052C又不如金剛愛宕

引用:
原帖由 kimkileo 於 15-5-2012 23:42 發表

中國既定位技術係全世界最好既 .....唔係化....
中國既雷達技術真係世界最TOP的(佳因俄羅斯) 美國就反而主力搞隱身性能

引用:
原帖由 kimkileo 於 15-5-2012 23:54 發表

中共正規陸軍應該約一百二十萬到,但係周邊日本陸上自衛隊,台灣陸軍得十幾萬人
雖然依家既戰爭唔應該存在人海戰術,但係相對周邊小國人員仍然係有量既優勢
唉...中國既陸軍...去睇171同開放表演果兩次見到班陸軍真係...全部都係鄉下出黎...相比海軍...有一大班書蟲
其實人多真係好辦事 但應真講一句 中國真係應該加快速度訓練更強既特種部隊
中國既特種部隊同外國特種部隊既實力實在差太遠了......同埋中國正係識去發掘專科人材...冇去發掘真係去囉架餐打既人材

發新話題