發新話題

[認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

引用:
原帖由 wonglk 於 12-5-2012 14:25 發表
我諗緊,如果有人衝埋去斬個警察
警察開槍之時,一個轉身射個3分波
條友咪乜事都唔洗揹(唔計粒子彈)仲可以放大假告返警察?

香港做警察果然難捱。

至於死者是否不幸
黎條友都好鬼馬wo
Never Forget

引用:
原帖由 Pan 於 12-5-2012 14:28 發表

黎條友都好鬼馬wo
其實今朝睇報紙我諗緊,拎刀條友係唔係背住衝向位警察

引用:
原帖由 wonglk 於 12-5-2012 14:41 發表

其實今朝睇報紙我諗緊,拎刀條友係唔係背住衝向位警察
你同我諗緊既野一樣...

我諗真係佢見到警察拎支.38出黎就轉身射個3分波想走...

個疑犯可能想使出一招七旋斬
借助轉七個圈的旋轉力
從而加大斬落去的威力
可惜未發功已經比差佬收左皮

通常呢D人中鎗, 冇人會可憐

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-5-2012 09:12 發表

應該是"背部"...我估會被人質疑為何子彈由"背部"入...
背部唔係唔得,"保護任何人,包括自己,以免身體受到嚴重傷害"

如果個犯傷害既係街外人而警告無效,一樣開得槍

大家有無印象警察有個迷你靶場訓練打模擬情景

有D"故仔"都係講做case果陣/行行下見人拿刀斬人/搵槍打人

之後take cover、比warning、warning無效開槍/warning有效aim槍戒備......

引用:
原帖由 里安 於 12-5-2012 20:49 發表

背部唔係唔得,"保護任何人,包括自己,以免身體受到嚴重傷害"

如果個犯傷害既係街外人而警告無效,一樣開得槍
我都好同意

我剩係想問兩條問題:

(1) 上得CGF我假設大家無打過真槍都應該有打過wargame丫,
咁我又想問下大家,你扣雞果一刻對家 / 個靶係咪即時 中槍 / 穿窿? (我強調係即時,whcih means呢頭扣雞target同時中槍)

(2) 假設你係匪徒,當你拎住把刀諗住劈面前個警察,點知個警察黎真向你開槍,
聽到槍聲之後你會向前衝定調頭走?

希望有人明我想講乜啦。

引用:
原帖由 gd1893 於 12-5-2012 22:26 發表
我剩係想問兩條問題:

(1) 上得CGF我假設大家無打過真槍都應該有打過wargame丫,
咁我又想問下大家,你扣雞果一刻對家 / 個靶係咪即時 中槍 / 穿窿? (我強調係即時,whcih means呢頭扣雞target同時中槍)

(2)  ...
1.當然唔係即時.但係個時間都會好短.
假釋對家距離十米(無人距離一百米用刀砍人掛....飛刀例外) .38既初速~200m/s(wiki)
即係子彈只需0.05s就飛到10m
再加埋小小機械既操作既時間
都係好短時間

2.掉頭走無問題.不過要睇番距離幾遠先
人既正常reaction time係0.2s 左右(可能有D人會快小小)
假設距離100m 音速係340m/s 即係用左0.29秒就聽到 而子彈就要0.5秒先去到. 岩岩夠0.2s俾佢轉身~
不過100m已經超出左輪有效射程........

其實我有幾個諗法

1. 佢背向警察走...
2. 佢轉身射個三分波之後先中槍...
3. 個警察打唔中走向佢果個,打中後面追緊人果個...

警察係先蚊槍後warning定係掉轉?

如果係warning先
錦賊一見到佢蚊槍,想掉頭走,但警察已經蚊槍射埋
所以中背
得唔得呢
個人印象/睇得戲多, 好似係禁住槍袋喊"再走/再過黎就開槍"

大家有沒諗過 個差佬想射果個 可能唔係中槍果個

引用:
原帖由 Elf 於 12-5-2012 13:18 發表

係唔係好人就要救, 壞人就唔洗救?
咩係好, 咩係壞?
無乜價值去討論依樣野.
咁ching如果係你見到咁既情況你係會去睇邊個先?
唔係壞人唔洗救,而係個好人既情況都唔多好既時候,
其實平常人都會主動去睇左個被人斬個個先既
p.s可能係我既生活經驗不足,不過我會係咁去諗..無意引起爭執

引用:
原帖由 nec338 於 12-5-2012 22:59 發表
大家有沒諗過 個差佬想射果個 可能唔係中槍果個
有可能~佢只係話有個人俾人射中死左 無話係射中邊個人

發新話題