發新話題

[認真] 1989年 李卓仁 ?

各方都堅持自己的理念係冇錯的,

萬一改口話自己是錯的, 咁多年都搞錯了 .... 後果嚴重呀

輕側 .... 佢係呢行消失 , 即失業.

重側 .... 團體失去公信力, 失去團結力, 你叫D信眾點算呀! 失去的利益$$$點算呀!

我唔想討論邊一邊係人邊一邊係鬼
不過當一個大話講到連自己都信左
就係最高境界

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 19:07 發表

哦...
平心言論
廣場咁Q大,我估:
個邊可能開始清場
那邊咪可以安全走出

以前出嚟話軍隊殺人事件嘅人,隔幾年已轉晒口風
但中共又唔解話
要點解話呢?軍隊確實有開槍鎮壓暴亂,
政府有公開承認在天安門以外地方雙方有衝突有傷亡,
外界一直針對既係天安門裡面和平集會既學生被忍殺驅趕,
而我最關心既亦係呢部份:到底天安門裡面發生了咩事。

如果木樨地地區係燒幾百部車、攻擊軍隊及搶掠,
我認為任何政府絕對有理由採用較強硬既手段平亂,包括開槍,
平民羅住刀、槍同氣油彈,身份仲係咪平民?
正如有人羅住氣油彈去立法會卅中聯辦卅匯豐銀行或馬會門口想掟的話,
我覺得在場警察90%會開槍。

中共做野就係甘不清不錯,佢地身上確係多屎,
一有少少事就秘而不宣,就算天安門上真係無屠殺,
相信當年一定有某D內情不能透露;
正如佢地鍾意軟禁呀保外就醫呀果D野,
其實反正名聲都甘差架啦直接搞掂咪得羅,
殺一個被軟禁既人咪即係嗱屎上身?
邊有甘蠢架呢?小學生都吾會啦,我真係諗爆頭

回覆 61# 的帖子

邊邊都要撐到尾啦,鬥吾認你吹得我漲咩

引用:
原帖由 ohnavi 於 15-6-2012 19:59 發表
邊邊都要撐到尾啦,鬥吾認你吹得我漲咩
是但一方贏左, 都會導致(兩方)會有好多人會失業;

一方是監控人員, 情報部門, 高科技監控器材業, 凡要 速進/維持 社會和諧的各部門 ... 的各個職級人員.
( 各有關部門都會被削減資源 )

另一方是 傳媒業, 印刷大字標題橫額及傳單業, 製衣 T-shirt 業, 飲品蒸餾水業, 飲食飯盒業, 派傳單業, 年長者/無業青年揾part-time業, 防暴器材業.
( 有關此名義的 籌款/接受捐獻 有所減少, 或少了呢個名義去做 籌款/接受捐獻 ... 咁即係 過河濕腳, 抽水 會少左 )

所以維持現狀, 繼續拗是雙贏的
(經濟角度 及 以此為生人士)

引用:
原帖由 sam524 於 15-6-2012 17:15 發表

學生有路障,有刀,有棍,有氣油彈
無故攻擊軍車,武力阻止軍隊入市中心
暴亂同革命只係成唔成功o既分別,係支持者定反對者o既角度睇o既分別
再者(個人睇法)
"八九民運"係指89年5 6月發現o既事 (當中包括木樨地事件 ...
見風駛舵, 西瓜靠大邊! 班學生真是好似你講到咁強勁, 一旱就推翻了這個政權囉!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

李旺陽事件可以咁睇
上次陳光誠,到再上一單王立軍
地區官員都受到不同程度的處分
地方官員,一來做場戲討好中央,二來為報復,私自下手,亦不是出奇的事
中央控制不了地方亦是一個事實,養惡左隻狗,要佢聽你話,唔咬番自己一啖,真係偷笑
有咁既主人就有咁既狗,唔多唔少都開中央既政策事

今次好可能是地方出手重咗 於是索性揚咗佢出來讓中央受壓! 地方可能同脖脖一伙!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 ohnavi 於 15-6-2012 19:57 發表

要點解話呢?軍隊確實有開槍鎮壓暴亂,
政府有公開承認在天安門以外地方雙方有衝突有傷亡,
外界一直針對既係天安門裡面和平集會既學生被忍殺驅趕,
而我最關心既亦係呢部份:到底天安門裡面發生了咩事。

...
好老實...我開始明白中共諗咩...因為同我公司D高層一樣
野野一有員工想同佢傾條件...殺
一有員工另過佢地...殺
有動作...殺

出面既行家問佢點解,佢覺得洗X同人解釋

引用:
原帖由 tango10 於 15-6-2012 23:18 發表

見風駛舵, 西瓜靠大邊! 班學生真是好似你講到咁強勁, 一旱就推翻了這個政權囉!
老老實實D學生一人一枝AK應該都推翻唔到中共喎
]

引用:
原帖由 sunny2014 於 15-6-2012 19:39 發表
我唔想討論邊一邊係人邊一邊係鬼
不過當一個大話講到連自己都信左
就係最高境界
壞旦永遠是跟警察過唔去的

冇理由唔明呢個道理
]

請求反中反共人士POST出坦克輾人影片

請求反中反共人士POST出軍人射殺學生影片

]

睇下 歡樂滿東華(李生乞錢晚會),左邊係法輪功、右邊係長毛、中間又搞個公民黨
搞搞下,李生又話有個  老外  捐左一百個

有咩居心,心照啦
天將降大任於斯人,必先損其心智, 勞其根骨,餓其體膚.

引用:
原帖由 MR_KFC 於 16-6-2012 21:17 發表

老老實實D學生一人一枝AK應該都推翻唔到中共喎
咁清場真是法國大餐囉!

在 YouTube 上觀看「(六四)為何解放軍要開槍?」 - https://www.youtube.com/watch?v=SONxej26ZiQ

應該係慶祝自由之花盛開嘅炮仗聲
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

發新話題