發新話題

向警察致敬

引用:
原帖由 B20_hk 於 7-7-2012 12:08 發表

鬼叫早一日,有差人捉咗大叫記者問話
再加上早前李克強單嘢...
六四男,水馬圍城

一哥做到嘢,表   揚
難為班細
呢個一哥返大家樂賣豬扒飯算啦

國內是有分警察,公安,城管等不同崗位,工作是有分別的!

數上師兄是指香港警察,公安化?城管化?

那是你的自由!

我轉載兩編文章,是想大家知道,還有很多人支持香港警察!

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 18:11 發表
國內是有分警察,公安,城管等不同崗位,工作是有分別的!

數上師兄是指香港警察,公安化?城管化?

那是你的自由!

我轉載兩編文章,是想大家知道,還有很多人支持香港警察!
我支持香港警察
假如非公安化
請解釋為何著64Tee出街會比人帶走
請解釋為何大聲發問會被認為對國家領導造成威脅

似乎從某個時間開始,警隊執法就被諸多質疑,不是警員執法手段出現問題,而是被某些政客發現了潛在的利用價值。他們將警方塑造成「幫兇走狗」、「人民公敵」,自己佔據所謂的民主道德高地大發謬論。而日趨政治化與娛樂化的媒體更是樂於成為他們的大聲公,將事情無限上綱,自戴「第四權」光環,處處挑剔,以非專業質疑專業。遺憾的是,近這兩代的港人生活複雜,思想簡單,傳媒所講全單照收,輕易被煽動情緒,淪為一群無恥政客撈政治本錢的道具,做出各種擾亂社會秩序的行為,還自詡民主鬥士正義之師。特別是年輕一輩,同樣作為90後,筆者實在無法認同同輩衝擊警方防線的做法,希望在「社運」中參與維持秩序的警員大人有大量,原諒他們幼稚無禮的行為。

她答了,我跟她看法是一樣!

用城管取代公安, 警察只是行政措施, 同支唔支持無關. 就好似政府把工作外判並非無能!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 18:13 發表

我支持香港警察
假如非公安化
請解釋為何著64Tee出街會比人帶走
請解釋為何大聲發問會被認為對國家領導造成威脅
請解釋為何有人會郁d就大叫警察打人
請解釋為何有人會係警察執法既時候公然挑釁, 唔合作

或者以上呢d事唔似得你講既咁受大眾關注, 但係呢d咁既事不時都發生緊
可能解釋就係警方唔識有效率地利用轉媒, 群眾, 互聯網啦

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 18:38 發表

或者以上呢d事唔似得你講既咁受大眾關注, 但係呢d咁既事不時都發生緊
可能解釋就係警方唔識有效率地利用轉媒, 群眾, ...
無野呀! 只是大家都尊重及支持佢地既工作, 所以大家都對佢地咁上心囉!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 18:38 發表

可能解釋就係警方唔識有效率地利用轉媒, 群眾, ...
點解有d新聞會講,有d無?
因為警察有專業操守, 示威者無
呢個就係警察同佢地既分別
唐唐僭建同平民僭建,幾大分別
唔通捉賊時叫個賊唔好走, 祈望個賊真係停係度; 同李卓淫講乖乖地遊行好喇,唔好挑人機

警察原本係維持治安, 但如果淪為政治工具既, 好

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 19:01 發表

唔通捉賊時叫個賊唔好走, 祈望個賊真係停係度; 同李卓淫講乖乖地遊行好喇,唔好挑人機

警 ...
總之警察唔係人,打上民主旗號就對了

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 19:01 發表

警 ...
你咁講都得呀?
平民冇專業操守, 但係有冇人格?
我都係一個平民, 有人格有品德, 希望你唔好將我呢種平民, 同你呢種平民拉埋一齊講

引用:
原帖由 seamoncheng 於 8-7-2012 19:19 發表

笑了出來!

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 19:21 發表

你咁講都得呀?
平民冇專業操守, 但係有冇人格?
我都係一個平民, 有人格有品德, 希望你唔好將我呢種平民, 同你呢種平民拉埋一齊講
因你係一個有獨立思想,不容易受別煽動情緒的人!

引用:
原帖由 seamoncheng 於 8-7-2012 19:19 發表

而家事實就係咁, 民主一言堂
只要我係企係民主果邊, 企係自由果邊...我講既野冇人夠膽say no
邊個夠膽說不既, 就自然會有數以萬計既民主勇士出嚟聲討, 係群眾既壓力下, 你連一絲抗辯既機會都冇...根本同暴政冇分別

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 19:27 發表

而家事實就係咁, 民主一言堂
只要我係企係民主果邊, 企係自由果邊...我講既野冇人夠膽say no
邊個夠膽說不既, 就自然會有數以萬計既民主勇士出嚟聲討, 係群眾既壓力下, 你連一絲抗辯既機會都冇...根本同 ...
唔企係佢地果邊...就是投共鳥

發新話題