70 12345
發新話題

調查:零用錢愈少愈容易抑鬱

引用:
原帖由 mujiadam 於 13-7-2012 01:10 發表

咁你又有冇睇會過.洗碗既辛勞先?
我覺得佢定比D咩 GM 更值幾皮野一個月
唔咪講笑!我十幾歲時真係暑期工係去洗碗洗廁所又根過吊雞車到地盆拾垃圾!

自從申苦過幾個暑假所以到考大學時好認真!

大學時一三五都去超市翻夜做保貨打價錢牌!

根住就去酒家做是應,又做過水吧!

我個仔我都會叫佢去做!

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 13-7-2012 00:41 發表
無錢使,係人都抑鬱啦我眺望那夜空的星星!

亦有調查發現,約很多成的成年人出現抑鬱的傾向,搵錢愈少的人就愈容易出現抑鬱的病徵。

媽生會在本年度以估估下形式訪問了總之好多名蟻民,結果又發現當中很多很多 ...
精神科醫生表示無錢無得醫

引用:
原帖由 rho837 於 13-7-2012 01:30 發表

唔咪講笑!我十幾歲時真係暑期工係去洗碗洗廁所又根過吊雞車到地盆拾垃圾!

自從申苦過幾個暑假所以到考大學時好認真!

大學時一三五都去超市翻夜做保貨打價錢牌!

根住就去酒家做是應,又做過水吧!

...
好!我撐你!

引用:
原帖由 ethanwch 於 13-7-2012 01:23 發表
唔係唔會,I mean 個時同D friend一齊儲錢買槍買Gear係一件快樂ge事。
你會珍惜每一件野!

引用:
原帖由 mujiadam 於 13-7-2012 00:56 發表
講真...呢D政策,有好有唔好
以前無最低時薪 , 有時有 D 工 , 人工奀 D , 但起碼有得比你埋位

但而家 , 係唔係都最少要比甘多 , D 老世咪寧願請 D 有經驗 , 都唔肯請新人

做仔女無錢係辛苦架喇

但係辛苦得過做父母要同人地d父母鬥有錢而又盡量不影響小朋友既價值觀?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 13-7-2012 12:07 發表
做仔女無錢係辛苦架喇

但係辛苦得過做父母要同人地d父母鬥有錢而又盡量不影響小朋友既價值觀?
香港地! 好衰! 我揸架貨車帶個仔上學! 班坐明星VAN既行出來寸到爆! 眼啤啤驚死自已個仔女同我地啲細路玩! 如果掔張! 洗幾佰萬去續"虾樂"啦!

唉! 洗係細路既錢都唔想計! 冇仔女養! 供多層樓都得! 所以如果聽到自己仔女講句"做仔女無錢係辛苦架喇"呢啲說話! 很定火起夾冇引!

引用:
原帖由 mujiadam 於 13-7-2012 01:41 發表

好!我撐你!
大家係男人都應該這樣態度!

引用:
原帖由 rho837 於 13-7-2012 13:40 發表

香港地! 好衰! 我揸架貨車帶個仔上學! 班坐明星VAN既行出來寸到爆! 眼啤啤驚死自已個仔女同我地啲細路玩! 如果掔張! 洗幾佰萬去續"虾樂"啦!

唉! 洗係細路既錢都唔想計! 冇仔女養! 供多層樓都 ...
你揸牛牛同個仔番學米得LAW!

引用:
原帖由 rho837 於 13-7-2012 13:40 發表

唉! 洗係細路既錢都唔想計! 冇仔女養! 供多層樓都 ...
我聽個一個咁既故事
有個中一仔搭私家車番學都遲到
佢解釋話 因為司機要車左啊爸啊媽先可以車佢
跟住老師同佢啊媽傾左一陣
佢啊媽應承左俾佢每朝搭的士返學(西貢->何文田)
------------------------------
成班同學都啤住佢

70 12345
發新話題