發新話題

[認真] 2012世界災難、UFO、世界神秘事件、預言、宗教、靈性....講場

引用:
原帖由 2slow 於 31-8-2012 16:51 發表

好難得見到有基督徒同時相信Science喎

唔係互相有conlict咩
其實佛学、基督教同科學在深層來説,並無真正沖突之處,如果深入了解更有很多共通之處.....而因為現今科学只能解研究到虚空宇宙的一点点小部份,而對宗教學説的了解亦是一様,只是未研究到而已......您知否愛恩斯坦也是信神的...?

HAPPY SHOOTING!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

呢個討論真係牽連什廣

人造末日論 係影子政府既陰謀論
ufo Nibiru 又關靈性同new age既問題

剩係諗都可以諗幾日

引用:
原帖由 T-800 於 31-8-2012 17:11 發表

其實佛学、基督教同科學在深層來説,並無真正沖突之處,如果深入了解更有很多共通之處.....而因為現今科学只能解研究到虚空宇宙的一点点小部份,而對宗教學説的了解亦是 ...
正如我話好多大科學家研究到無得前進就只好相信一切有主宰
敢問軍醫叔叔 有否宗教信仰?

引用:
原帖由 BNO 於 31-8-2012 17:15 發表
呢個討論真係牽連什廣

人造末日論 係影子政府既陰謀論
ufo Nibiru 又關靈性同new age既問題

剩係諗都可以諗幾日
我覺得同影子政府有少許出入
不過認同你 呢啲真係可以諗爆腦

人造末日論 唔係指 影子政府大規模人口控制咩?
願聞其詳

引用:
原帖由 kai_matt 於 31-8-2012 16:58 發表

世人嘅誤解
試下諗深啲
我信神 自然信佢創造嘅科學 兩者何抵觸之有=)
好多大科學家都係研究到實在無得研究/研究唔到 只能相信一定有主宰

Btw, 有無人討論下我所講嘅"人造末日為論"
講得非常好!"人造末日為論"即佛家的因果関係...如是因、如是果、如是作、如是受也...

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 kai_matt 於 31-8-2012 17:16 發表

正如我話好多大科學家研究到無得前進就只好相信一切有主宰
敢問軍醫叔叔 有否宗教信仰?
小時候是基督教、現在是佛教....但仍確信上帝、耶蘇的存在....

咁快又跳左去New World Order o既

引用:
原帖由 BNO 於 31-8-2012 17:19 發表
人造末日論 唔係指 影子政府大規模人口控制咩?
願聞其詳
我信係大國政府突然消滅部分人口
如:生化武器,核武
同影子政府有差別
即我唔認為美國控制一堆國家

引用:
原帖由 T-800 於 31-8-2012 17:24 發表

小時候是基督教、現在是佛教....但仍確信上帝、耶蘇的存在....

用基督徒角度發言
"除我以外,不可有別的神"

引用:
原帖由 T-800 於 31-8-2012 17:24 發表

不過坦白講
佛"計"係導人向善嘅

引用:
原帖由 kai_matt 於 31-8-2012 17:34 發表

用基督徒角度發言
"除我以外,不可有別的神"
問題是:這句話是否真的出自上帝意思....?背後有否其他含意...?而佛家一向認同上帝、神、天主的存在......

PS:有某D經歴軍醫在網上不敢公開説太多....

引用:
原帖由 kai_matt 於 31-8-2012 17:37 發表

不過坦白講
佛"計"係導人向善嘅
導人向善只是基本,佛法最重要是提升靈魂(靈性) 而達到淸淨、再而溶入宇宙意識、解脱自在....

引用:
原帖由 T-800 於 31-8-2012 17:44 發表

問題是:這句話是否一定是出自上帝意思....?而佛家一向認同上帝、神、天主的存在......

PS:有某D經歴軍醫在網上不敢公開説太多....

呢樣嘢我應該可以同軍醫叔你交流好耐
不過唔好騎劫個post喇

講到靈性提升軍醫叔叔相信光子帶掦升乎?

發新話題