發新話題

有無師兄玩開機械手錶同鐘?

回覆 60# 的帖子

係得咁多ja
出動最多係隻Radio room同CWC G10
鴨記以前見過有Desert storm Komandirskie
以為唔買最多貴幾十蚊,而家連鋪都摺埋
蘇C父有冇巨無霸Zlatoust Diver?

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

Desert storm Komandirskie前兩日係鴨記近南昌街見過,地攤。吾係成日開,今日無開!佢有四五隻俄錶。

見到有隻罕見框款Tu22,應該係好野。

俄佬錶好多民版,後來解體造,近年造,所以儲表面係無意思既!話就話有D係軍隊柯打印,但解體最初幾年窮到燶,應該流野多!潛水錶一様,書話係抄漢密爾頓的二戦款,以前我買二百美刀,今日漲左幾倍,黐缐!

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 63# 的帖子

Vostok Komandirskie 隻隻肉都一樣(好似話係源自189X既Doxa),我真係只志在表面
反而Vostok Amphibia有200m潛水有d又有一豪子咁既金屬防磁,平又實用,不過我都係志在表面
鬼佬forum討論過民版軍版既問題,後來有個俄佬就答
潛水員的確會配發到潛水表,其他步兵散仔有需要都可以去基地附近一d軍需品鋪買到,
而最平又係vostok,好似話兩百盧布,用壞唔心痛
話時話而家Vostok應該係烏克蘭生產的商品吧......?
本人心水幾隻俄仔,上邊師兄隻24hr,  SS-20彈殼做既Sturmanski,Raketa"大零"
同埋正/復刻Zlatoust Diver
蘇C父有就post相毒下我

吾落毒。。。先係最毒

俄佬D錶係列寜落Order,然後係個沼澤上建廠的。。。咁多年好似無點變過

我想要隻無錶帶,鉈表咁款既表,背後有正負兩極,聽講係出泥整計時炸彈

玩俄表買本書就算,太多儲吾掂!

《河湟有感》司空圖

SS20個隻有無相睇?

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 loveless 於 31-8-2015 15:54 發表

題外話,講o下數據..
錶唔係必需品, 卻係大生意.
2014年計, 全球共賣出o左12億隻手錶,
總值大概係400億美金.

12億隻手錶中, 有3千萬隻係所謂瑞士/ swiss made 錶.
瑞士錶係以2.5%既數量, 佔o左市場總值既5 ...
一早就知係個局! 我班老友係工程師及高级工模師, 由红A做到瑞士名錶代工生產, 真係名師親手用精準手工藝出產個類陀飛輪唔多! 所以一般用易三十萬內買到既所謂瑞士名錶有幾咁嫁世! 心照啦!

瑞士錶代工就吾係瑞士錶啦_

我始終吾信現代D表係純手工,至多係裝堪

《河湟有感》司空圖

睇你點睇ETA機芯

引用:
原帖由 reniless 於 1-9-2015 16:35 發表
睇你點睇ETA機芯
上幾個post出現過壞人海

壞人海???

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 YSL 於 31-8-2015 21:15 發表
CCCP 受唔受?
嘻第–隻係Raketa 24小時, 用2623機芯
Raketa其實係由Petrodvorets Watch Factory生產, 而呢間工廠係俄國第一間工廠, 原本為砌割玉石而設, 在1721年由彼得大帝親自建立.

其餘二隻應該都係Molnija, 用3602芯,
Molnija機芯係1920s時由瑞士Cortebert提拱技術及圖則.
Cortebert 624係好多著名機芯的基礎,
Rolex 3646/618/5513 機芯都是由Cortebert供應,
而Panerai 早期就係由Rolex 供應呢系列的機芯...

引用:
原帖由 loveless 於 2-9-2015 00:49 發表

嘻第–隻係Raketa 24小時, 用2623機芯
Raketa其實係由Petrodvorets Watch Factory生產, 而呢間工廠係俄國第一間工廠, 原本為砌割玉石而設, 在1721年由彼得大帝親自建立.

其餘二隻應該都係Molnija, 用3602芯, ...
Kampfgruppe-YSL!!

走過樹林,穿越荊蕀,橫渡沼澤與河流,上山下海,風吹雨打,皆平常事!

WARGAME不是舒服的活動!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-9-2015 17:05 發表
壞人海???
張帖有幾多張相啦,唔計格拉蘇蒂。笠笠都已經講過晒所有錶名,剩返嗰隻咪就係壞人海。

我X知咩!個名咁衰!

《河湟有感》司空圖

發新話題