發新話題

Guns modishit 豆腐渣工程

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 12:49 發表

o下

我心目中既談判, 3行字

"日前購入RMR滑架,有按照貴公司員工指引進行安裝,但裝後發現其中一根螺絲柱斷掉了.
一向有購買及支持貴公司出品, 相信斷件只是個別案例.
這刻極其需要得到貴公司協助 ...
但E家呢個唔係求助/談判post ma
係已經談完,判埋,比人放飛機之後出既追訴post ma

引用:
原帖由 carl 於 18-9-2015 12:42 發表
樓主語氣或者有問題, 但係GM 答應左加錢換貨再放人飛機點都講唔通.
呢點同意 X2.

不過同意還同意, 對實際情況好似冇乜幫助.
個人會比較著重點去令人願意合作, 而唔係企硬..

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 12:52 發表

但E家呢個唔係求助/談判post ma
係已經談完,判埋,比人放飛機之後出既追訴post ma
而我亦只係希望表達出不同處事方式或會帶來不同後果.
應該冇衝突o掛

任何一家廠商可以令到客戶有合理不滿發生,都一定係唔啱啦。仲洗乜態度語氣呀!我洗咗錢比你賺,好嘞得唔我買嘅要求,都仲肯接受比些少同你換,咁都唔叫讓步?你放我飛機再彈我鐘我唔唱你?你咪印封綠屍信睇過,至緊要有個麻省理工物理學家同你造專家証人話唔關質料嘅事先好

回覆 59# 的帖子

或者我重申一次,我係裝完試槍個陣打斷ge,並唔係安裝時裝斷
裝斷說法係由gunsmodify 講
May I recap in English, the slide was broken during test firing, not caused by installation.
Broken by installation was said by guns modify.

Ps:請參閱cap圖

“We have sort out by sharing the cost of the slide which is 250 I need to pay. I just thought of having a free replacement part of it since I operate it normally.”

大家睇下是邊個出爾反爾羅,一開始同佢講share,佢自己要free·····

m2.5*0.45 接近3.5 的深度,接近8圈牙,而且有rmr的直身孔防止膨脹,可以承受的拉力好大的。如果唔是暴力,基本上比較難打滑。但是
柱到底板只有0.7mm,呢種情況就是抽斷了。

佢話自己無問題,要free,咁我都話自己無問題,點解要自己認衰。來來去去多多少少佢都是會拿件事出來講。佢都根本完全唔認為自己有錯。

一人一半就更加無從談起。就算換給佢,佢都覺得我老屈佢250。

客人可以大d,但唔是大曬。我地自問有問題都算是積極處理。但是都要個客明事理,先可以處理到。

回覆 50# 的帖子

師兄,d email都有比大家睇,我係被人放飛機fb問完,隔日用email + FB 追問先同我講因為佢地話我堅持無做錯所以佢地又堅持無做錯wor, 放人飛機點樣無做錯??我望唔透.....

回覆 66# 的帖子

成封email 係話

你地有同事昨天覆左我,我想有滑架更換或者替代品(replacement parts),我地已經傾好左用250加損壞左滑架作出交換,我仲諗住有得免費換因為我操作上正常。

Past tense 黎,如果你用個譯法佢係應該即刻覆返我話唔得,唔係到人地追/插先唔換

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 13:52 發表
或者我重申一次,我係裝完試槍個陣打斷ge,並唔係安裝時裝斷
裝斷說法係由gunsmodify 講
May I recap in English, the slide was broken during test firing, not caused by installation.
Broken by installation ...
何解要再三既定我冇睇內容呢?
除非有無間斷錄影, 不然你係無法証實或定義何為試槍的, 正如其實你係無法定義槍未落過場就一定等同小用.
如果你堅持要執著字眼, 其實好歡迎指出我邊行邊段邊粒字直接指出過係安裝時裝斷.

要玩咬文嚼字係可以沒完沒了的.
我舉個例:
A. 根魔就話係我操作上有問題,用力上到條柱斷開,唔存在品質上問題,我心諗鑼絲唔用力上又點實.
B. RMR無啦啦鬆左,擰出黎睇先知斷牙,裝既時侯落左Thread lock 無扭死.
loop 到天光都得, 但實際有乜用呢?

所以呢個case真係口同鼻挍

引用:
原帖由 planelee 於 18-9-2015 13:55 發表
“We have sort out by sharing the cost of the slide which is 250 I need to pay. I just thought of having a free replacement part of it since I operate it normally.”

大家睇下是邊個出爾反爾羅,一開始 ...
你係間公司既人?
我英文會考唔合格,都睇到事主係寫sharing the cost of the slide which is 250 I need to pay
同 free replacement part 啦
人地同意俾番250蚊去換新條SILDE 又或者有免費零件,記住係零件俾佢解決問題喎
你唔好同我講咩數據話份件點點點,但電郵中講到明話可以250蚊換俾人,你在無通知事主下放人飛機,人地問先話唔換
仲好意思話人出爾反爾?

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 12:49 發表

o下

我心目中既談判, 3行字

"日前購入RMR滑架,有按照貴公司員工指引進行安裝,但裝後發現其中一根螺絲柱斷掉了.
一向有購買及支持貴公司出品, 相信斷件只是個別案例.
這刻極其需要得到貴公司協助 ...
唯有當我睇錯左誤會你意思

回覆 70# 的帖子

零件損壞可以咁講,但係放人飛機就「無口同鼻挍」

引用:
原帖由 planelee 於 18-9-2015 13:55 發表

兄台係代表生產商?
若屬實就只可以話, 雙方既表達能力係非常的旗鼓相當

引用:

「我地已經傾好左」
傾好左,姐係接受左,相方都同意用$250換貨

何來出爾反爾???

「就算換給佢,佢都覺得我老屈佢250」
哇!呢點係你自己FF渣喎!咁都可以屈個客發佢脾氣?
就算你要發脾氣唔換,有成5日比你做決定同通知返個客喎,你唔出聲?
唔講就當無事發生過?

發新話題