71 12345
發新話題

原來要玩珍品件好易

Btw,有興趣想知係美國運玩具鏡又點計
因為見一款玩具acog香港好少見有得賣
美國平過香港
枝野亦仿得比較好
如果玩具既話又會唔會比海關搞或麻煩到人呢?

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 23:09 發表
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 22162C?OpenDocument

我搜配件2字 其實好難明確話真品配件入口就肯定唔得.雖然佢話配件係唔入得口 但係仿品ctr托同仿品大陸 ...
你可以上工貿署個網站,佢有詳細列明乜野係屬於入口管制品
https://www.stc.tid.gov.hk/cindex.html

真槍配件有好多樣,例如有師兄入個 Pistol Grip 個塊木片,呢 d 明顯唔係佢 ITAR/香港海關所標明既野,入口根本就唔會有事。
但如果你入條真骨,人地肯整張出口証比你,你又可以去邊到申請張入口証黎入口呢?
當然網站唔會 100% 列明乜野 model 唔得,但如果你入既野有可疑,咁就 ...
另外,好多網站上面都有列明物品有 ITAR 管制,例如你試下去 Optics Planet 買 d 高級少少既夜視鏡,槍燈連雷射等等,人地都寫到明受到管制,你就唔好 challenge 人地啦。

呢D踩鋼絲o野自己買到裝到就算吧!o吾洗share 點得返來。
就好似汽車界驗車咁,就係有D人明目張膽上網高調討論“包合格”,當局o米做o野o羅

回覆 63# 的帖子

USD $100內非fire control 件係可以免證.......只限特定地區 ITAR例入面有列明咩國家,但香港唔在內(加拿大500)
但前提係寄出果間公司要有登記ITAR exporter
就算間公司有出口執照但都要收件人登記,而且每張permit多謝USD250

引用:
原帖由 jyannu 於 4-11-2016 00:27 發表

有人話$100以內次要零件免辦許可證, 亦都有網店有出口執照
E家重點係你求其揾間代購/代運買,隱瞞商戶作出口用,冇申請,兩地海關又捉你唔到
而且你成功後仲要網上公開表示。

都係果句
你可以曬你買新玩具
但如果購買方法並非合法就唔好拎出黎講啦

引用:
原帖由 mkmonkey 於 3-11-2016 20:00 發表
[quote]原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:51 發表

幾樣野 ...
1. 海關主要係做出入口,入左境內既未必關佢地事。
2. 就算真係拉你,通常都係警務處。
3. 一 ...
應該咁講...係海關定警方做, 主要係睇果條法例邊個執行~
好似街邊BANNER咁係民政睇, 但係要執法去清理就係食環一樣~
黎返鎗呢度...鎗械條例、走私軍火(零件)邊個先係執法者/發牌者??
海關只係睇出入口有無咩問題...比你入到口最多只係報關上無問題, 而唔係件野本身合唔合法...
所以點解拉人既都會係警方就係咁解~

樓主好明顯係無呢種LOGIC, 所以覺得件野入到口就=無問題無違到法~

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 23:09 發表
http://www.legislation.gov.hk/bl ... 22162C?OpenDocument

我搜配件2字 其實好難明確話真品配件入口就肯定唔得.雖然佢話配件係唔入得口 但係仿品ctr托同仿品大陸 ...
都係果句...香港法例唔好單靠字面去解讀, 法例係用原則性寫出黎, 基本上好多時係唔會黑白分明咁寫到明乜係得乜係唔得~
尤其呢D灰色位更加唔會寫到明, 如果唔係反而執法仲困難, 因戚執法果個無空間走~
香港法例你用原則性去解讀, 你會比較易明會唔會入到你自己~
即係咁...原則上呢舊野係真鎗上用到既話, 其實你原則上已經係犯左法~

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-11-2016 23:14 發表
Btw,有興趣想知係美國運玩具鏡又點計
因為見一款玩具acog香港好少見有得賣
美國平過香港
枝野亦仿得比較好
如果玩具既話又會唔會比海關搞或麻煩到人呢?
首先...美國係咪定義左支鏡係玩具先?
copy同玩具既定義係唔同的~

想玩得開心又放心,什麼真品,若有懷疑犯不犯法,都係不惦為妙 Thx for sharing

引用:
原帖由 stevechau 於 4-11-2016 10:40 發表

首先...美國係咪定義左支鏡係玩具先?
copy同玩具既定義係唔同的~
件野標住replica, airsoft
我係怕香港關咋

71 12345
發新話題