發新話題

少年團朋友請進

.....嘩....成幾個月無上....多左咁多野ge!?
其實好好地一件...制服...   好好地一個制服 團體....想陪訓 青少年
為左 自己唔好成日比人誤會....做其他野...
班大佬....就係度唔知做咩x 野....整依樣依果樣....
到頭來 愈整愈衰...而家件u 唔三唔四... 而家重話要加 果三角型團色.....
真係睇見 火都黎...  整到而家 不論不類
建設 ge 野唔去 做....而家d 低下層真係好難做呀.....

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 24-8-2008 00:36 發表
有冇得著,睇導師質數同學員自己點睇。父母只一廂情願!
講起這個就真係心酸...

但相比管理層做的人和事比較就更窩心

引用:
原帖由 HongKoch 於 23-8-2008 23:24 發表

但某d學員連少年都未係 9成比父母迫入去的.. 有咩咁成長?
如何面對自己不想的環境就是成長需要學習的一個階段啊!

引用:
原帖由 alex01262001 於 24-8-2008 01:40 發表
.....嘩....成幾個月無上....多左咁多野ge!?
其實好好地一件...制服...   好好地一個制服 團體....想陪訓 青少年
為左 自己唔好成日比人誤會....做其他野...
班大佬....就係度唔知做咩x 野....整依樣依果樣....
...
盡能力吧! 防衛軍雖然解散了十多年, 但為香港防務作出貢獻的精神不應除之而逝!
青少年的陪育及良好的發展正是保衛香港的重要基礎,
因為他們就是未來, 香港需要有紀律, 責任感, 願承擔, 良好精神面貌, 有領導力的人材.

我在 CCF 的軍階是捱回來的!!!  我所指的玩 並非真係玩玩下  係認真地參與
section attack, parade, adventure training 我同你地一樣  只係全部阿 sir 都係現役英軍

引用:
原帖由 HongKoch 於 24-8-2008 15:29 發表

自律比紀律更重要喔
就係班小朋友 唔自律 所以我地依d 紀律先 比自律更重要

引用:
原帖由 Parachuter 於 24-8-2008 14:51 發表
我在 CCF 的軍階是捱回來的!!!  我所指的玩 並非真係玩玩下  係認真地參與
section attack, parade, adventure training 我同你地一樣  只係全部阿 sir 都係現役英軍
這就是真正的問題所在!
你被訓練的目的是準軍事性質的, 而AC又是另一回事!

引用:
原帖由 HongKoch 於 24-8-2008 15:29 發表

自律比紀律更重要喔
自律需要時間建立!

少年團係邊到有??

引用:
原帖由 sniperrifle 於 22-8-2008 12:35 發表

公司搞軍事化嘛...
當年口口聲聲叫大家非軍事化, 為免不被呀爺有籍口清算大家, 確實明智
員工技能不得要領, 導致人材大量流失
但是近年為了打響招牌, 樹立聲威,
管理階層不色以身犯險, 重施故技, 以求一試 ...
咁多位,請聽小弟一席話,
上邊階級鬥爭得咁緊要,
仲邊得閒理我地呀?
DPM又好,OG又好
但小弟出山一定帶定件紅衫,
touchwood有乜事換左佢,
我都安全d~
救援人員搵我都易d la~

師兄們
我遞咗表比AC
黎緊都有幾個月
點解仲係無d聲氣?
thanks
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

請問係少年團員還是導師?

引用:
原帖由 Rager 於 25-8-2008 17:28 發表
師兄們
我遞咗表比AC
黎緊都有幾個月
點解仲係無d聲氣?
thanks
聽你個口吻...你似係入去做instructor 喎
等多一陣喇...佢上面可能未 收夠人開班...

引用:
原帖由 alex01262001 於 25-8-2008 19:50 發表

聽你個口吻...你似係入去做instructor 喎
等多一陣喇...佢上面可能未 收夠人開班...
我係做Cadet
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

發新話題