發新話題

想加入番影友的大家庭

引用:
原帖由 亞龍 於 8-11-2008 18:12 發表

可能我唔太認識Sony D野..........但我真係唔多信Sony
唔知你作為用家又點睇呢?有冇小小覺得中左焦?
冇中焦....走焦ja....
(joking)

引用:
原帖由 癲佬 於 8-11-2008 11:55 發表
大佬龍
作日我終於棄Canon
投入了Sony的Minotla System了
若果唔係Minotla....真係鬼買Sony囉.....
why do u leave Canon??

引用:
原帖由 亞龍 於 8-11-2008 18:12 發表

可能我唔太認識Sony D野..........但我真係唔多信Sony
唔知你作為用家又點睇呢?有冇小小覺得中左焦?
只試第一日
暫時感覺良好
始終Minotla system, 都有小小信心保證
若果唔係Minotla....我絕對唔會諗Sony囉
Minotla舊系統 D5D 同D7D都曾經試過
比Canon黎講係靚小小(個人感覺)
加上Sony癡埋左菜頭, 暫時我都仲覺得有希望

A350 + 18-70 Kit鏡
ISO 400, F/3.5 1/15sec 18mm手持 A/WB resize only

回復 63# 的帖子

小弟正正相反,我係由「索尼」轉去「雞能」
本人其實一向都唔太在乎一部機嘅noise control,
但係果陣時用部350開iso800去影下小function就開始黎料••
基本上一高過iso800之後,啲details preservation係其低
而且啲noise係同級機表現黎講算係多

但係「索尼」啲鏡頭真係唔錯嘅 (雖則okay貴)

引用:
原帖由 savio 於 9-11-2008 09:58 發表
小弟正正相反,我係由「索尼」轉去「雞能」
本人其實一向都唔太在乎一部機嘅noise control,
但係果陣時用部350開iso800去影下小function就開始黎料••
基本上一高過iso800之後,啲details preserva ...

ISO400都OK, 一上ISO800真係死得人
好彩我一般情況下唔會用到ISO800或以上
我諗Sony係DSLR中, Noise Control最差的一隻品牌

noise依D野好大部份要靠post processing.
我琴晚用ISO1000去影野(1dm2) 出黎係好多noise, 但係用noiseninja filter左之後, details仲有大部份, 但係無晒noise.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 癲佬 於 9-11-2008 11:22 發表

ISO400都OK, 一上ISO800真係死得人
好彩我一般情況下唔會用到ISO800或以上
我諗Sony係DSLR中, Noise Control最差的一隻品牌
canon ISO 3200 都好過 Sony 的 ISO 800..................

引用:
原帖由 亞龍 於 9-11-2008 20:10 發表

canon ISO 3200 都好過 Sony 的 ISO 800..................
Canon強項一向都係高ISO,低雜訊

引用:
原帖由 m4devastator 於 9-11-2008 21:07 發表

低雜訊係一樣好好用的功能........晚間由其重要!

引用:
原帖由 m4devastator 於 9-11-2008 21:07 發表

呢支歌仔一早已經唔係由「雞能」唱喇
你看看「泥沆」嘅D3同700...

引用:
原帖由 savio 於 9-11-2008 22:56 發表

呢支歌仔一早已經唔係由「雞能」唱喇
你看看「泥沆」嘅D3同700...
呢樣我同意..................但高ISO 都只係兩大廠勁D.....

引用:
原帖由 亞龍 於 9-11-2008 23:00 發表

呢樣我同意..................但高ISO 都只係兩大廠勁D.....
無錯
以前用C記真係經常性係燈光約的情況用ISO800黎玩
而家要改改了

SONY部A350真係只係玩功能,玩轉MON...

SONY既對焦系統同高ISO都唔掂,包括岩岩出既A900

只有A700例外,部A700 V4同D300既noise control係有得比

引用:
原帖由 ZaMaR 於 11-11-2008 20:36 發表
SONY部A350真係只係玩功能,玩轉MON...

SONY既對焦系統同高ISO都唔掂,包括岩岩出既A900

只有A700例外,部A700 V4同D300既noise control係有得比
最唔Like A350的eye sersor對焦
俾佢嚇死

引用:
原帖由 癲佬 於 11-11-2008 20:59 發表

最唔Like A350的eye sersor對焦
俾佢嚇死
我未用過eye focus sensor
可否分享?

發新話題