發新話題

X2增距鏡

引用:
原帖由 mike-mike 於 29-10-2008 21:34 發表

哦, 咁384都係7千幾港幣, 唔係差咁遠, 以原廠定焦, 又............( ...
384 係咁平咩?
唔係$9XXX咩?

Canon or Nikon?

回復 61# 的帖子

nikon 384.

BTW, sigma 30mm 1.4可以用係APS-H機. 超正
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 m4devastator 於 29-10-2008 21:46 發表

384 係咁平咩?
唔係$9XXX咩?
我個支係N牌, 冇防震, 比C記較平, 不過成日冇貨...要訂要爭崩頭...
眼光光~

引用:
原帖由 Elf 於 29-10-2008 21:47 發表
nikon 384.

BTW, sigma 30mm 1.4可以用係APS-H機. 超正
師兄識貨!!! 我玩過朋友個支, 用係40D度, 真係正到爆!!!!!

樓主師兄顯然冇留意我寫D野...我第一個POST就已經講咗我係N記用家...
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 29-10-2008 21:48 發表

我個支係N牌, 冇防震, 比C記較平, 不過成日冇貨...要訂要爭崩頭...
咁你咪要成日帶腳lor? \

[苦]

引用:
原帖由 m4devastator 於 29-10-2008 21:49 發表

咁你咪要成日帶腳lor? \

[苦]
唔係WOR, 光圈4~8的場合(ISO200),  光猛時快門都有成1000~2500份一秒架, OK定.
當然有時去影D定定的雀, 如鷺鳥咁都會帶腳, 而影蟲蟲, 人或猫狗時會唔加增距器, 就咁打的.
眼光光~

N記個300 4個缺點就系結構一成不變,光圈葉片後面無鏡片,入佐塵就死得,至于缺貨,其實代替品唔系無,死馬個100-300 4成像拍得住定焦(個人覺得),靈活性上更佳。

至于N記300 4呢除非系舊版就辛苦D因為金屬身,新版膠身,拆做腳架座之後好輕,手持無問題。

微距呢,有能力最好都系入返105 VR,可以減4檔快門呢個真系好有用。真系好喜歡既騰龍個180 3.5睇過朋友個真系買得過。

唔記得講添...之前係度post的384相, 全部都係手持影的, 我除咗影月亮...好少用腳+384的....
眼光光~

呵呵,大家o甘話啦,我都系成日拆佐個腳架座跟住手持

384我都有d心癢..
不過摸都未摸過佢

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 29-10-2008 23:01 發表
384我都有d心癢..
不過摸都未摸過佢
買咗點止摸, 日影夜影都得啦~
我真唔信師兄你摸下就滿足WOR

附件

29-10-2008 23:17

29-10-2008 23:17

眼光光~

300mm.....真係d 冇咩興趣擁有,但係又想玩下既野呢...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-10-2008 18:20 發表
300mm.....真係d 冇咩興趣擁有,但係又想玩下既野呢...
睇你影咩多啦....我個人愛好tele多
不過當初玩Canon,好老實講都係俾佢係大型場合等等既"白鏡陣"吸引
好型呀

好"樣"眼

我影相係為左影相ga wor.....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-10-2008 20:14 發表
我影相係為左影相ga wor.....
我意思係揀Canon而唔揀nikon係因為以上原因

你誤會了

發新話題