發新話題

新一輪所謂既紓困措施..??

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 13:33 發表

"冇咁大個頭唔好帶咁大頂帽"

你唔好以為有兩皮野一個月好多, 好多野一闊三大. 低產供唔到樓可以輪公屋, 因為兩皮野而家輪唔到成家訓街好唔好? 定係減自己人工減到$6k去申請?
唔買喇, 無咁大個頭喇. 私人樓 ...
據我所知....
1)租樓好大機會平過供樓
2)唔係個個要養屋企人(包括同住)
3)呢個世界個個都驚比人炒....絕對唔只中產....
4)冇錢學咩人娶老婆
5)唔好睇到低產可以輪公屋唔洗憂....唔夠料囉綜援一樣死係屋企....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:36 發表

長期唔做野一排先...好唔好? 果幾個月食咩?
咁唔係中產又囉唔到綜援果D....佢又食咩?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:37 發表

據我所知....
1)租樓好大機會平過供樓
2)唔係個個要養屋企人(包括同住)
3)呢個世界個個都驚比人炒....絕對唔只中產....
4)冇錢學咩人娶老婆
5)唔好睇到低產可以輪公屋唔洗憂....唔夠料囉綜援一樣死係屋企....
冇人話低下階層唔慘...但係而家個制度係偏哂去幫助低下同埋上層既社會...中產就年年食屎,
而家話明紓困,冇理由紓上紓下唔理中間ga ma!

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:27 發表

哈....
搵兩皮一個月....
又結婚又還債又養家又養老婆仔女又供樓又食又搭車....
我剩係得出一個結論....
"冇咁大個頭唔好帶咁大頂帽"
邊個同你講一定要買樓?
邊個同你講一定要娶老婆?
咁死啦....D低產既點算?
poor哂guy啦....
食同住先岩岩安頓好....
都未養到屋企...
你講到囉綜援咁萬能....你叫D中產去囉綜援啦....
之前買落..供緊唔通斷供??
之前娶落..唔通又要離婚??
個仔養緊..係咪又要唔養??
你知唔知一家四口個個要養要幾多錢一個月?
書簿費學費車費生活費仲有好多雜不能既費..有邊樣唔X貴..有邊樣唔X係年年月月加..
去轉無良超市都好多野真係貴到買唔落手啦..
計你住新界西買樓平d啦..返工過海成$20一程..天水圍仲要$21.X一程
我話你知..以上既就係中產以下..綜援以上既例子..
X那星..仲要日日驚比人炒呀

仆X政府點X紓到困呀?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:38 發表

咁唔係中產又囉唔到綜援果D....佢又食咩?
果d...其實算係中產ga la...咪就係話幫唔到囉,你唔見俾果d優惠去哂d綜緩戶度咩?

我自己覺得政府點幫都唔會幫D搵萬幾二萬一個月既先....
一黎大把人窮過佢地....
二黎有錢養屋企有錢娶老婆生仔仲要係度話冇錢洗....

我想問咁班低下階層食咩?
佢養唔到屋企養唔到老婆仔女冇錢買樓....
真係食政府? 政府係咪一定受先....
唔受果班點? 唔洗理啦?

呢個世界個個人都有野煩....
搵二萬銀既....驚比人炒? 驚比人減薪?
驚都未輪到你驚啦....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:43 發表

真係食 ...
中產在哭泣

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:40 發表

冇人話低下階層唔慘...但係而家個制度係偏哂去幫助低下同埋上層既社會...中產就年年食屎,
而家話明紓困,冇理由紓上紓下唔理中間ga ma!
唔係低下既都幫到的....
大把人冇料囉綜援....自己唔夠洗....
咁果D又點?
正如你都講到搵二萬既要一家五口,供成皮野樓,食飯搭車水電煤,又要還關lon,又驚比人炒....
咁果D經濟能力差過佢既咪一早死X哂?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:43 發表

真係食政府? 政府係咪一定受先....
唔受果班點? 唔洗理啦?

呢個世界個個人都有野煩....
搵二萬銀既....驚比人炒? 驚比人減薪?
驚都未輪到你驚啦....
你知唔知經濟支柱比人炒左幾大鑊..
屋企既支出無得停..

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 13:40 發表

之前買落..供緊唔通斷供??
之前娶落..唔通又要離婚??
個仔養緊..係咪又要唔養??
你知唔知一家四口個個要養要幾多錢一個月?
書簿費學費車費生活費仲有好多雜不能既費..有邊樣唔X貴..有邊樣唔X係年年月月 ...
我咪一直講中產以下綜援以上囉....
嘩....搵二萬一個月都叫中產以下....死啦....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:46 發表

唔係低下既都幫到的....
大把人冇料囉綜援....自己唔夠洗....
咁果D又點?
正如你都講到搵二萬既要一家五口,供成皮野樓,食飯搭車水電煤,又要還關lon,又驚比人炒....
咁果D經濟能力差過佢既咪一早死X哂?
其實你講到呢d問題咪証明左政府個紓困係收得皮囉!
而家又唔係講邊個慘d...但起碼既係,呢班人都叫唔洗交稅,個心冇咁傷嘛!
中產,加稅有份,減稅紓困就實冇份...唉

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:40 發表

果d...其實算係中產ga la...咪就係話幫唔到囉,你唔見俾果d優惠去哂d綜緩戶度咩?
果D叫低收入人仕啦....
你唔係想話搵二萬又中產....搵八千又中產牙??
八千要供樓要養屋企要食要搭車點都辛苦過二萬囉....

引用:

真係食 ...
所以咪話呢個政府遠離左群眾.

中產佔多數, 但佢地既資產全部都係賬面.

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:50 發表

果D叫低收入人仕啦....
你唔係想話搵二萬又中產....搵八千又中產牙??
八千要供樓要養屋企要食要搭車點都辛苦過二萬囉....
搵八千又會買樓既人...真係要話"冇咁大個頭..." 啦

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 13:47 發表

你知唔知經濟支柱比人炒左幾大鑊..
屋企既支出無得停..
大把低收入家庭D人都食哂屎啦....
佢唔洗養屋企?佢唔洗食?
E家揸住二萬銀工你番有老婆你搞仲咁多嗲?
唔好覺得低收入既人D家人死X哂得架....佢唔洗養咩....
你自己講下合唔合理....

發新話題