70 12345
發新話題

假如香港下大雪!

引用:
原帖由 ++朗++ 於 1-8-2009 19:31 發表

點解要4波?
想車頭熱D?

引用:
原帖由 Boniface 於 1-8-2009 16:28 發表
其實鏟雪車既野,可以同大陸借既ja
不過根據歷史,香港都係一日雪,借得黎都落完
呢d一日雪,唔會stay,好快就溶,上面所講既水管結冰,路面積雪,基本上都唔會發生,因為落呢種雪氣溫低極有限
係加拿大咁多年,見 ...
就算一兩日既低溫都應該冇問題....流動既水係冇咁易結冰既....

引用:
原帖由 Boniface 於 1-8-2009 16:14 發表
你錯了,香港樓宇既防風設計,5級地震都頂得住
橋既設計7級都頂到....英國佬當年設計時更要求所有行車橋能夠承載坦克運動既重量

引用:
原帖由 dondon24 於 31-7-2009 21:33 發表
打雪中game
突出部之役??
來自卡斯特蘭的魔女,專用MP44同FG42的魔女

引用:
原帖由 Boniface 於 1-8-2009 16:22 發表
道路,機場,因為香港係鏟雪車,實死硬
但你話又一城,機場個頂會有事,我就唔同意
強化玻璃頂到,加拿大好多呢d大面積玻璃頂既屋,照你咁講,咁我地d屋頂咪年年都爆幾鑊
大家咁熟....下次凍咪開聲羅....30分鐘內包你有夏天既感覺.....

回覆 58# 的帖子

其實10cm度,高低波無咩分別,唔好行太快就得,因為真係停唔切,同堆會冼軚
我試過一次搶燈,跟住停第二盞燈個陣冼,架車冼埋隔離線,好彩手快救得番架車,如果唔係賠死......

回覆 60# 的帖子

唔關車事,其係車胎先最重要,冼胎與否同條胎好有關系
同堆去到好凍,例如內陸既地方,油都有分別,因為會結冰

係赤臘角機場扮玩MW2

引用:
原帖由 MS 於 31-7-2009 17:21 發表
香港下大雪!會80%室外水喉爆裂,唔爆水喉結冰.......香港人乜你地唔知英國水喉行室內.....就是花園水喉都包到實!否則分分鐘出唔到水
I lived in apartment.  My neigbor forgot to let tap water running overnight.  Water pipes broke in the next morning.  The whole block had no water then...

引用:
原帖由 Boniface 於 1-8-2009 16:22 發表
道路,機場,因為香港係鏟雪車,實死硬
但你話又一城,機場個頂會有事,我就唔同意
強化玻璃頂到,加拿大好多呢d大面積玻璃頂既屋,照你咁講,咁我地d屋頂咪年年都爆幾鑊
正解!!! 好多唔了解建築嘅人都以為「玻璃」好弱,連factor of safety都未知係咩~

70 12345
發新話題