發新話題

[認真] 又係梅窩

引用:
原帖由 larrygiggs11 於 3-8-2009 02:53 發表
唉……走埋…

睇嚟真理…都係唔多啱聽…
係真理個邊咪啱聽囉,唔係既時候真理永遠都係錯既

回覆 58# 的帖子

我都見過佢地,佢地係一班平易近人,肯改過既後生仔
佢地係真係做到以生命影響生命

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:14 發表
大家講到咁偉大...點解唔搬正生出去市區?
戒毒工作係要支持..當然無理由比班細路索k索到大..呢個大家明白
但都係果句...香港咁大...唔通只係呢到先有位????
你地並唔係受影響既人...講一萬次..解釋晒所有野..
你 ...
正生既戒毒理念…
其一就係要遠離社區…遠離誘惑…

何不去真切了解一下…

以偏概全的話…豈不對所有人都唔公平…
搬咗入去…又影响你啲咩呢?

"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tryants"   Thomas Jefferson

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:14 發表
大家講到咁偉大...點解唔搬正生出去市區?
戒毒工作係要支持..當然無理由比班細路索k索到大..呢個大家明白
但都係果句...香港咁大...唔通只係呢到先有位????
你地並唔係受影響既人...講一萬次..解釋晒所有野..
你 ...
影響?佢地點影響你地梅窩人呀?講黎聽聽

我都想知…
究竟你地有咩擔憂……

講咗出嚟…可能有人會解答到你…

"The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tryants"   Thomas Jefferson

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:22 發表

遠離社區…遠離誘惑
真係多謝外界咁睇得起呢到
家陣搬正係個碼頭前面...搬去一個旅遊點到
自打咀巴???唔好玩我地啦
你識得陳生..你應該都知而家入面已經有一個宿舍啦
你又知唔知.自從有左之後..多左幾多事發生???
你都知道有個院舍…

你應該都知個院舍…有12 年啦喎…

唔係自打咀巴…正生本來就唔想搬…
但係搬係迫於無奈…
泥石流…加上位置又嚴重不足…
點樣發展戒毒工作…
再者…我有萬分理由相信…搞事者…每條街都有…
唔係淨係有正生院舍先有…

唔知閣下係咪想講呢個舖位呢?

大家可以參考以下網址﹕
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!Sq ... -/article?mid=13822

引用一段﹕
第五個要解答及回應的問題:

「新界鄉議局南約區中學」當年殺校的原因, 其實當年是一所 band 5 (即現在的 band 3) 學校, 及是母語教學的, 所以當年很多人都寧願到其他區上學 (同區已沒有其他中學選擇), 或外國人根本不能讓子女就讀這所學校, 才變成收生不足而殺校。

當年的區校長亦有解釋, 在未殺校前, 已盡力保留學校, 如做資料搜集, 向政府申請, 聯合其他小學及幼稚園, 將學校改為一條龍式辦學, 可惜因為費用需要 4 千萬而被政府拒絕。

而殺校後, 其實並非如傳媒所說的「養老鼠」, 附近的幼稚園一直以來都需要借用這所學校來舉行畢業禮之類的節目, 因本身的校舍太少, 平時只能容納一班學生, 如果有家長一起來到參與, 便一定沒足夠地方使用。

及這兩年來, 除了正生書院, 同時也有約十間辦學團體向政府入紙申請重新開辦中學或國際學校, 只是政府看來有心把這所學校批給正生書院, 所以其他辦學團體的回覆全部為「考慮中」, 只有正生書院的回應為「政府原則上同意有關申請, 但相信當地居民反對」, 即有意無意暗示正生書院 : 「我哋冇問題架, 你哋自己搞掂班居民就得架喇!」即是我一直說的「政府早已將個波交畀正生」, 政府實在不負責任!! 而且在完全沒有咨詢「鄉議局」及居民的情況下, 便有人(我確實不太清楚是政府還是其他人) 先找裝修工人進入「新界鄉議局南約區中學」的校舍內, 觀察去水位及將部份課室改建為宿舍, 然後由工人傳到居民耳邊大家才知道這件事, 由於事出突然, 所以才令部份居民有激烈反應。

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:35 發表

1年比1年差...從前呢到有幾好..有幾多外人會知
從前…
香港有幾光輝…自己人…人人都知
但係你肯定淨係離島係咁?

定係話…普遍社會人均質素有變…
而全港有變…

只係你未觀察到外間變化比你大而矣…

引用:
原帖由 黑田一真 於 3-8-2009 03:31 發表

擔憂???
mu wo 貝澳 長沙 大澳..基本上係一條線
呢到既人由細到大...都係好親近
人大左要養家自然要出去搵食...
而家呢幾個地點上多數住係到既..只係一班養老既老人家或者一d鬼佬
自從間宿舍有左後..治安差左 ...
我希望你講緊既唔係呢幾年既事…
重申…正生有center…已經係10幾年既事…

除非有time-frame 可以話同正生有關…

小睡…小睡……

發新話題