發新話題

唔洗幾耐玩完

諗番起今日做SBA訪問個師兄...
佢話"其實讀咩都係假,你讀到咩都好,做咩同收到咩人工都係要靠之後o既努力"
讀大學係基本...但係咪大哂!?

其實我作為一個老闆去睇, 的確地會諗, 反正都俾咁多, 點解仲要請D無學歷既人

講真, 我唔識你, 你唔識我, 我點知你o岩唔o岩份工?咁只有睇成績, 呢個的確地唔係一件好, 但又有咩辦法?

好喇, 響幾既前提底下, 的確地高學歷既人工係理論上會比無學歷既高, 我好耐之前已經話過, 無學歷人工都8千, 咁大學生一定水漲船高, 係好自然既事, 當然你有你有插既權利, 而佢地而有佢地揀人工既權利, 當然揀唔揀得到又係另一回事

我自己都係中五畢業, 我都好明白大家諗緊咩講講咩, 畢竟係事實既野, 就接受左佢啦, 新政策響生理同心理都係要過渡期既, 大家睇開d啦, 鬼叫大家當初都想呢條惡法通過咩
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-4-2011 22:49 發表
其實我作為一個老闆去睇, 的確地會諗, 反正都俾咁多, 點解仲要請D無學歷既人

講真, 我唔識你, 你唔識我, 我點知你o岩唔o岩份工?咁只有睇成績, 呢個的確地唔係一件好, 但又有咩辦法?

好喇, 響幾既前提底下, 的確 ...
其實如果個個都加人工,D老闆俾多左錢,好自然提供服務/貨品就會加價,通貨膨脹又加劇,到頭黎得個吉

引用:
原帖由 阿Fee 於 27-4-2011 23:36 發表

其實如果個個都加人工,D老闆俾多左錢,好自然提供服務/貨品就會加價,通貨膨脹又加劇,到頭黎得個吉
因此,而家老闆搞到個個就快無飯開,自己就肥晒,咁香港就唔算得個吉?

其實好多國家都係勞工人工較高,佢地以體力賺錢,做到五勞七傷,俾多少少佢地,有咩問題?
問題係香港好多老闆想賺到盡,加佢地人工,就賺少左錢落袋,所以咩都加價
地鐵,九巴咁多盈餘,都話要加,真係心諗,有無搞錯呀!

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-4-2011 22:49 發表

好喇, 響幾既前提底下, 的確 ...
我自己都有開公司,亦同時係打工仔,我覺得,錢唔一定要賺到盡,夠咪算囉,最緊要對得住自己良心,有時自己係蝕tim,伙計人工仲多過我,但我不想埋沒良心去壓佢地價,況且,你對佢地好,佢地自然會幫你賣命。你點對人,人點對你ja。
我番工又係唔同心態,人工得幾千蚊,咁搏為左咩?野一家會拖長黎做架係咪?

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-4-2011 23:52 發表

因此,而家老闆搞到個個就快無飯開,自己就肥晒,咁香港就唔算得個吉?
不能同意得更多!
個個都想賺到盡,呢個風氣係有問題!最低最資根本唔係應該訂幾多錢,而係同物價指數掛勾,仲有最低工時
其實香港政府咁搞,跟d唔跟d,不如唔搞好過搞!

其實.....我一向都反對最低工資, 因為佢所引發嘅問題將會非常之大, 只要用常識諗吓就會明白, 只係當曰班政棍為咗利益就唔講出嚟, 等班市民仲以為好好, 到宜家問題一個個浮出嚟, 當日叫得最大聲班PK...一係潛水一係又話政府......老實...當年講真話個張廿蚊.....就做咗烈士啦........

其實大家唔好著眼於係咪大學畢業度, 而係喺個職級度, 可能會易明D......
當你公司位茶水呀姐要28蚊, 當佢一日返8hr, 每個月返25日, 即係月入5600.....

好啦, 咁位茶水呀姐每月$5600....個OA又要幾多呢??$6000?????咁OA之後到門口接待員, 文員........一路一級級咁推上去......係咪全部都要加人工???

而最麻煩嘅係.....佢係必定會大幅推高通漲.......就以茶餐廳為例......
茶餐廳人工支出本身......當佢加咗20%....但係增加成本嘅唔單止係茶餐廳本身, 供貨比佢嘅公司, 佢哋本身嘅司機搬運掃地雜工一樣加人工.......如果係商場....仲有保安加人工而導致加管理費.............喺呢種一層層加上去嘅情況底下, 茶餐廳成本嘅增加....咪正接轉嫁落消費者身上啦.....所以市面上嘅茶餐廳......大部份都加晒價....少則5%....正常10每樣嘢加你2~3蚊.....)..................個通漲...唔死至奇......

而且宜家叫救命叫得最勁, 加得最勁嘅就係D基層小老闆..........地鐵九巴加你2.X%幾毫子班PK就又嘈到柝天, 就話佢係推高通漲嘅原凶, 又唔去嘈吓D茶餐廳呢D大部份市民日日幫襯嘅小商戶加成10%........我諗佢哋推高通漲嘅比率比地鐵九巴高好多...........

個個加人工 ... 如果只係加到一個合理水平,又有何相干?

今日掃地阿姐收你六千,你炒佢聽日請個五千五既黎做,後日又炒左個五千既搵個四千五既黎做 ...

今日個掃地阿姐幫手 reception 聽兩個電話,後日就直頭搵個掃地阿姐黎做 reception,再後日個 reception 唔做就用掃地阿姐既人工請個 reception 返黎 ...

與其話最低工資搞亂香港,不如話無良顧主互相勾結,只顧自己而忽略社會責任?
難道要再次重演沙士時期,個個都唔敢用錢,百物蕭條先安樂?

引用:
原帖由 queen 於 28-4-2011 00:40 發表
好啦, 咁位茶水呀姐每月$5600....個OA又要幾多呢??$6000?????咁OA之後到門口接待員, 文員........一路一級級咁推上去......係咪全部都要加人工???
我想問,如果你月入約莫一萬,見茶水部阿姐由三千幾四千蚊,加到五千蚊多少少,剛剛夠糊口,你既第一個反應真係"點解我無得加" ?????? 見到一個好慘既人變到無咁慘,大家既反應竟然係咁 ??????

我想,一個正常既公司,一般文員既人工應該唔係去到要同"收最低工資"既人相提並論吧?
如果呢間公司只係認為個文員只值五千幾蚊一個月,仲要話加人工會令公司蝕錢既話,一係呢位員工既生產力太低,一係根本呢個位就唔重要!
咁既話,我建議一係炒左個員工,個老闆自己做返,反正唔多野做,差少少老闆自己做唔掂咩?
一係就摺左間公司,反正收入又唔多,公司存在既目的係賺錢,賺唔到錢既公司,你估開善堂?香港少一間公司會停止運作?失業率會大增?

引用:
原帖由 於 28-4-2011 21:01 發表
我好奇想問下...究竟設立左最低工資..究竟真係加左人工...令到生意真係做唔到..
定係..無辦法維持到先前賺咁多錢...定係賺少錢..寧願摺埋打工...定真係..加哂人工..真係無得做.?
我覺得香港的老細...係要賺要賺到盡 ...
因為顧主無牙力去叫人唔加租,但自己賺到又唔想摺埋再做打工仔 ...

好心啦,真係一個月賺得一萬幾千既公司就摺埋佢好過啦。
死都唔肯摺既,實有 d 錢唔知去左邊既。可能係公司名義買呢樣買o個樣,扣油錢,甚至買物業,呢 d 無形利益有得用又可以扣稅,如果打工仔就自己真金白銀拎出黎。

推 lum 個市?呢 d 已得利益者先第一個唔肯過你啦。話就話就快無得賺,真係咁?

引用:
原帖由 於 28-4-2011 21:10 發表

做老細..有幾多個人咁笨..用自己名義去hold物業...唔係點樣搞到公司收支平衡..執好條數..又交少d稅...
又可以大條道理同員工講公司無錢賺..但自己日常起居生活就食阿公...咁荀既野..我有本事我都去做..
我覺得,呢 d 野做老闆應得既。你開得間公司,下面既人(仲可能講緊幾十甚至幾百人)跟你搵食,責任確實係大,當係甜頭亦屬應份。
不過,你賺時賺,都睇下跟你搵食既人係咪真係捱得到先得架。
講緊五六千蚊一個文員,六七千蚊一個會計,唔係一句"佢仲有飯食"就可以吧 ... (下次可能因為佢仲有飯食,要減到佢只可以食麵包先得就死了)

發新話題