發新話題

購買重機問題

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2012 06:37 PM 發表
哇見到哥哥叔叔們又來欺負小朋友了哦, 真調皮喔.

不要灰心, 市面上確是有很輕重機的哦 :
用呢枝落場......肯定杯具...

查實5.56點叫重機.7.62先開始叫重機.M60,M240吾落腳架都吾叫重機......

報紙佬成日話來福槍咁....家陣除了shotgun,有咩唔係有來福ge槍?!

學會正名,正確字義吧

回覆 77# 的帖子

今時今日 .50至係重機起步
我原來想老點佢去揾碌 ZB26, 點知一睇原來Bren呢D只叫輕機

引用:
原帖由 jeffrey2525 於 27-11-2012 18:44 發表

用呢枝落場......肯定杯具...
NERF 絕對係落場槍

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2012 07:01 PM 發表

NERF 絕對係落場槍
比小學雞玩...
回樓主:有心水槍款未?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-11-2012 18:47 發表
查實5.56點叫重機.7.62先開始叫重機.M60,M240吾落腳架都吾叫重機......

報紙佬成日話來福槍咁....家陣除了shotgun,有咩唔係有來福ge槍?!

學會正名,正確字義吧
咁通用機槍又同重機有冇分別?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-11-2012 18:47 發表

學會正名,正確字義吧
查實現代定義係.50開始先叫重機, 輕機都有7.62 (RPK, M60)
(但同時15mm以上叫做機炮,唔叫重機)
輕機係指單兵都可以使用到既機槍

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2012 18:37 發表

E~ 咁大口徑~ 打死人咩~

通用機槍指不加三腳架可作斑用,加加三腳架可作排,連用.M60,M240,PKM是通用機槍.

重機最主要除了重 講火力持續性.一般固定陣地.所以7.62或以上先叫重機.不過通用機槍概念模糊了傳統重機,所以loveless說"今時今日 .50至係重機起步"

玩機槍就要不怕重,7.62最標準.重有:軍方教範叫人3-5發做短點射,5-10發做長點射.無厘頭(無計算無order)扣實叫亂射!
打waragme玩機槍無意思,因為人人支槍幾百rd又吾會熱,人人都變成機槍.機槍步槍射程又一樣....無意思

25mm以上就不是叫輕武器/arms了.軍事百科定義的.所以南非支反器材步槍踩界!

打仗做機槍手係最高尚,sniper才是其次.因為全team食飯食香靠機槍

引用:
原帖由 faihk 於 27-11-2012 08:35 PM 發表

E~ 咁大口徑~ 打死人咩~
如果用呢枝,D彈肯定貴死人
上次打game見到隔離團一個外國小朋友用呢個牌子嘅手槍...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-11-2012 08:41 PM 發表
通用機槍指不加三腳架可作斑用,加加三腳架可作排,連用.M60,M240,PKM是通用機槍.

重機最主要除了重 講火力持續性.一般固定陣地.所以7.62或以上先叫重機.不過通用機槍概念模糊了傳統重機,所以loveless說"今時今日 ...
有冇師兄教小弟點拎m249會最舒服...

引用:
原帖由 jeffrey2525 於 27-11-2012 20:45 發表

睇人地拎係最舒服

引用:
原帖由 jeffrey2525 於 27-11-2012 20:45 發表

Problemo?
唔好自己揸唔到就以為人人都揸唔到
仲有,我果支係你好睇唔起既ZA,只係換左M120打左年半

附件

27-11-2012 21:46

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2012 18:37 發表

你唔好講笑,有人玩nerf玩到改槍架
買extension barrel, 改彈弓,拆安全制,換內管等等

引用:
原帖由 louisli 於 27-11-2012 21:52 發表

你唔好講笑,有人玩nerf玩到改槍架
買extension barrel, 改彈弓,拆安全制,換內管等等
打乜鬼彈?

發新話題