發新話題

抗戰勝利70週年架生晒冷

坦克既概念有好多種

引用:
原帖由 0o0p 於 6-9-2015 00:12 發表

坦克既概念有好多種
Chu Chu~

附件

6-9-2015 00:18

引用:
原帖由 FBC1 於 5-9-2015 17:11 發表
現今中國坦克二邊裙板就係採納了德國技術人員的指導而來。
我所知道既版本,橡膠側裙板其實早o係79/69-III式坦克開發個陣已經用上去,當時中國大陸同西方關係屬於蜜月期,入口佐好多裝備。適逢當時基於T-62(中蘇珍寶島衝突沉河撈返)技術改良既69式坦克開發唔順利,於是入口西方技術整出第三型又改名79式,包括有L7 105mm線膛炮、加密Call台、火控系統、車內滅火系統、NBC三防以及橡膠側裙板。

至於99A2個1500匹柴油機頭,我所知道係基於當年Norinco內蒙古工廠引入佐Benz重型拖頭個生產線一齊入埋黎(北方奔馳/北奔重卡),o個一型拖頭其實都o係1999年國慶閱兵出現過,就係當時拖住東風31出場o個一款。原型係1200匹,逆向出1500匹,因為佢地個母型都係源自MTU。

1999年被稱做98式既其實係未完全開發完成既99式,又名“9910工程”為佐俾領導人唔使咁寒酸,特登照住開發中型號製造既24架……

引用:
原帖由 Hamlet 於 6-9-2015 11:59 發表

我所知道既版本,橡膠側裙板其實早o係79/69-III式坦克開發個陣已經用上去,當時中國大陸同西方關係屬於蜜月期,入口佐好多裝備。適逢當時基於T-62(中蘇珍寶島衝突沉河撈返)技術改良既69式坦克開發唔順利,於是 ...
師兄有見識,其實八十年代初中德已有技術合作,六九坦克裙板就在當時出現,初型係無既。
FBC1

而六九坦克在九十年代初賣過一批去泰國,由於性能不佳只用了十多年就退下火線,後來泰國於約十年前又買了九六坦克。
FBC1

以色列D裝甲車係度身造,無参考儥值
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

九八式主戰坦克
FBC1

九八式主戰坦克

[local]1[/local]
FBC1

發唔出图片。
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 6-9-2015 12:21 發表
而六九坦克在九十年代初賣過一批去泰國,由於性能不佳只用了十多年就退下火線,後來泰國於約十年前又買了九六坦克。
69式最多算係消化佐個部撈上黎既T-62再結合59式做提升,唔算先進所以裝備量唔多。

69式賣泰國之外,當年兩伊戰爭雙方都買佐,好似當年參加波斯灣戰爭既阿拉伯國家聯合軍亦有配備,詳細邊一國唔知。

至於79式原來個名叫69-III,出口既多數係69-II,79式個產量好低,最終祗裝備佐一個師,十分少見

98式實際官方解密個名叫9910試驗車,正式量產之後就係ZTZ-99
當年羅馬尼亞齊奧塞斯庫政府送佐一架T-72俾中國大陸,中國大陸將佢命名做64式,根據對64式既解剖研究確立佐最早99式個框架,但91年波斯灣戰爭同跟住蘇聯解體獲得更高級既坦克樣板,又經過車臣戰爭,令佢個開發案被推倒佐三次。據聞如果當年軍方要求佢就同當時T-72差唔到就得既話……可能早10年就定型量產囉……(傳聞當年佢地對一架搭載佐“接觸-5”反應甲既坦克進行毀傷測試個陣,用盡所以當時既反坦克武器,祗有89式120自走反坦克炮抵近先可擊毀)

1999年國慶閱兵見到既,其實內部乜設備都無裝,因為正式版都未完成研究……

引用:
原帖由 Hamlet 於 6-9-2015 21:55 發表

69式最多算係消化佐個部撈上黎既T-62再結合59式做提升,唔算先進所以裝備量唔多。

69式賣泰國之外,當年兩伊戰爭雙方都買佐,好似當年參加波斯灣戰爭既阿拉伯國家聯合軍亦有配備,詳細邊一國唔知。

至於79 ...
我揾到資料,九八坦克副發動机叫:150HB883,仲講明抄德國MTU公司的MB871ka501發動机。
我有图有相,發唔出。
FBC1

補充:副發動机係水平對向式。
FBC1

回覆 86# 的帖子

就係跟隨平治貨櫃拖頭一齊引進既技術……用民用技術逆向出軍用……北工拿手野
呢個引擎如果無記錯其實係軍民兩用

引用:
原帖由 Hamlet 於 6-9-2015 22:09 發表
就係跟隨平治貨櫃拖頭一齊引進既技術……用民用技術逆向出軍用……北工拿手野
我國稱(逆向工程)。
師兄果真見識廣博。
FBC1

發新話題