發新話題

有無師兄玩開機械手錶同鐘?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-9-2015 08:45 發表
我X知咩!個名咁衰!
瑞士錶牌子名同圖
http://m.sohu.com/n/406168191/?_trans_=000115_3w
---
睇名好,有錯圖。

引用:
原帖由 loveless 於 30-8-2015 21:36 發表
自問唔夠財力玩Rolex.
但碰巧有幾個前輩係重磅玩家,
要知什麼?
兩隻重磅錶,淨係知下面隻A/6538,軍宅應該要認識嘅T圈錶。
---
第一隻可能係Daytona Tiffany & Co 6265

唔太熟蘇聯錶, 但蘇聯錶有太多由投機者砌出黎的神話, 遠近馳名無限發揮.
例如 Desert Sheild,
呢隻由頭到尾都係美國TRW公司創作出黎既投機玩意, 同任何政府、任何軍隊都毫無關係.
25年前這批錶, 用的是 Amphibia 420殼, 配2414A機芯, 初代Amphibia外圈, 有月曆, San Sarif 綠字, 兩把Sabre唔係實色.
鴨記可買到既十成唔係呢回事.
而其它的所謂 Vostok Komandirskie, 九成一開殼就係上海二廠SZ1統一機芯.
香港多年來都係鐘錶中樞, 國際地位同瑞士睇齊. 鴨記一樣臥虎藏龍個個精過鬼, 何來無端端會做善堂硬係要平價益街客?

至於 Zlatoust Diver, 市面上99%的錶又係同真正的原裝191-ChS毫無關係.
不論Invicta、Moscow time、或自稱 Zlatoust, 錶殼都係來自廣州白雲.
真正原裝設計錶殼係一體切削底部再擴車的, 而一般街見的會係Panis那種有底蓋殼.
而仿得較足的也從來未試過係三數百美金之內貨色.
至於canteen式錶冠/把/的並非由Hamilton首創, 卡地亞Pasha在早二戰前已採用.
再者USN潛水錶唔輪到錶廠設計, 負責的是USN Buships.

講到咁兇險都係收手算數。。。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 10:29 發表

兩隻重磅錶,淨係知下面隻A/6538,軍宅應該要認識嘅T圈錶。
---
第一隻可能係Daytona Tiffany & Co 6265
有一款Tiffany都係紅字的, 只睇過相未見過實物..

引用:
原帖由 loveless 於 2-9-2015 11:48 發表

有一款Tiffany都係紅字的, 只睇過相未見過實物..
Tiffany 嗰隻無特別感覺,
反正係奢侈品。
SBS嗰隻就唔同。

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 11:53 發表

Tiffany 嗰隻無特別感覺,
反正係奢侈品。
SBS嗰隻就唔同。
0甘SBS 55乜乜又確係靚仔過Omega sm300的..

PS. Tiffany 始終係會令正常地球人心軟

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-9-2015 11:39 發表
講到咁兇險都係收手算數。。。
http://wargamehk.com/cgf/viewthr ... p;page=5#pid1190113

引用:
原帖由 loveless 於 2-9-2015 12:09 發表

0甘SBS 55乜乜又確係靚仔過Omega sm300的..

PS. Tiffany 始終係會令正常地球人心軟
Tiffany 同 Cartier 比欠缺歷史

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 12:13 發表

Tiffany 同 Cartier 比欠缺歷史
我細o個睇讀者文摘, 有幾個好感動既故仔都係關於Tiffany o架

引用:
原帖由 loveless 於 2-9-2015 10:52 發表
唔太熟蘇聯錶, 但蘇聯錶有太多由投機者砌出黎的神話, 遠近馳名無限發揮.
例如 Desert Sheild,
呢隻由頭到尾都係美國TRW公司創作出黎既投機玩意, 同任何政府、任何軍隊都毫無關係.
25年前這批錶, 用的是 Amphibia ...
有好多仲夠膽死有英文寫made in Russia
倒是Zlatoust Diver極極極多"復刻"都超級醜
聽師兄一言,得唔到既先係最完美

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 2-9-2015 12:49 發表

有好多仲夠膽死有英文寫made in Russia
倒是Zlatoust Diver極極極多"復刻"都超級醜
笠笠嗰隻A/6538係千金難求嘅拍賣品,55乜乜都係“復刻”品。

引用:
原帖由 reniless 於 2-9-2015 12:53 發表

笠笠嗰隻A/6538係千金難求嘅拍賣品,55乜乜都係“復刻”品。
我鬼夠錢玩呢D乎, 唔好誤導

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 2-9-2015 12:49 發表

都係o個句, 錶唔係必須品

高仿皇崗口岸離岸型

附件

2-9-2015 17:04

發新話題