發新話題

呢排玩超時空要塞同埋高達

又買咗呢兩個返㴝………想問一問這個是否馬沙之最後返擊?

附件

27-6-2024 16:03

引用:
原帖由 七點六二 於 27-6-2024 16:03 發表
不是,馬反最終係沙煞比 VS NU GUNDAM
這是HI NU ,小說版的機體,對手是「夜鶯」,即沙煞比概念的半MA 機體
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

近排買左隻國產老翻 METAL BUILD ,質素如下,盛惠 588 RMB,只能說沒有9 成都有9成半的相似。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

[quote]原帖由 Dave 於 27-6-2024 16:57 發表
近排買左隻國產老翻 METAL BUILD ,質素如下,盛惠 588 RMB,只能說沒有9 成都有9成半的相似。

唔講都似正版………

引用:
原帖由 Dave 於 27-6-2024 16:53 發表

不是,馬反最終係沙煞比 VS NU GUNDAM
這是HI NU ,小說版的機體,對手是「夜鶯」,即沙煞比概念的半MA 機體
呢個我唔知所以要問………

引用:
原帖由 七點六二 於 27-6-2024 17:27 發表

愈問愈傷心,隻隻都課金

引用:
原帖由 七點六二 於 27-6-2024 17:27 發表

夜鶯

富野小說
馬沙之反擊—-貝積嘉之子嗣中的機體,可以看成是MSV系列。
引用:
原帖由 七點六二 於 27-6-2024 16:03 發表
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 七點六二 於 27-6-2024 17:26 發表
[quote]原帖由 Dave 於 27-6-2024 16:57 發表

唔講都似正版 ...
其實好簡單, 正版都係大陸造
上色等表面處理既野你俾得起錢請班工廠大媽, 基本上係可以整到一模一樣

係差在有無心機慢慢修靚個翻模咁解, 呢點睇現左0係d細可動位同細部造型上, 例如呢隻就係頭部面罩既開合同埋骷髏頭造型同正版有較明顯差距
同埋件FC係裝唔上正版度

引用:
原帖由 廢柴 於 28-6-2024 06:13 發表

上色等表面處理既野你俾得起錢請班工廠大媽, 基本上係可以整到一模一樣

係差在有無心機慢慢修靚個翻模咁解, 呢點睇現左0係d細可動位同細部造型上, 例如呢隻就係頭部面罩既開合同埋 ...
明白了,謝謝!

引用:
原帖由 廢柴 於 28-6-2024 06:13 發表

係差在有無心機慢慢修靚個翻模咁解, 呢點睇現左0係d細可動位同細部造型上, 例如呢隻就係頭部面罩既開合同埋 ...
其實一直知MB 係大陸大媽整,不過呢隻X1 FC 個質素真是相當高,之前MC 肌肉熊整,多少都明顯見到是老翻。
身邊有FD 在高達膠界都叫薄有名氣,佢成櫃都係高達,也去過他家玩,但說實話MB 個質素是否對得起個價真是見仁見智,只能說IP 占了起碼一半價格。
而且香港玩MB 又例炒,黎緊隻會場限定SF 同 DESTINY 炒到3 千尾,仲要限定,朋友日本識人可以拎都要2 千多,真的超貴。

自己玩開國產合金成品同模型,TOP 2, 3 家個質素都幾肯定比MB高,係輸在沒有IP ( 有些也有但跟高達名氣差很遠 )
始終IP 也就是動畫或各種腦內聯想也是趣味的一環,國產就是輸在這裡。

引用:
原帖由 Dave 於 27-6-2024 00:57 發表

...
師兄,某寶有咩關鍵字可以搵到?

引用:
原帖由 Dave 於 28-6-2024 07:08 發表

其實一直知MB 係大陸大媽整,不過呢隻X1 FC 個質素真是相當高,之前MC 肌肉熊整,多少都明顯見到是老翻。
身邊有FD 在高達膠界都叫薄有名氣,佢成櫃都係高達,也去過他家玩,但說實話MB 個質素是否對得起個價真 ...
不過B記應該都係每次落單大陸間廠先call散工大媽, 所以QC都參差不齊
今次2024 SF都一堆災情

俾IP錢就無得計, 雖然成日都話ip錢好大舊唔抵, 不過諗諗下呢舊ip錢又養左好多跟呢個ip既公司搵食既人既, 所以呢家都儘可能有愛買正版

但係炒價我就情願買老番算

引用:
原帖由 hihi888 於 28-6-2024 12:35 發表

師兄,某寶有咩關鍵字可以搵到?
「痲痺戰士 海盜」
第一批已經派了貨 (  6 月 ) ,現在預售第2 批次。

引用:
原帖由 廢柴 於 28-6-2024 15:00 發表

不過B記應該都係每次落單大陸間廠先call散工大媽, 所以QC都參差不齊
今次2024 SF都一堆災情

俾IP錢就無得計, 雖然成日都話ip錢好大舊唔抵, 不過諗諗下呢舊ip錢又養左好多跟呢個ip既公司搵食既人既, 所以 ...
我身邊有幾種FD :1 - 炒價照入,2 - 炒價唔想入刷面子卡買正價,3 - 炒價唔入成日抽PB 但抽一世都唔中,4 - 唔L 買

其實3 係比較多,唔想食炒去抽,抽又抽唔中。我成日都話,MB貴唔係問題,炒先係問題,
BANDAI 解決唔到咩?點會,大陸產能多到不得了,大陸IP 合金玩具有幾可見「唔夠貨」,總之有人訂就不停出批次,
而且大陸預訂基本上「你訂得就一定有」,BANDAI ... 開訂唔洗3 分鐘完售...都唔知是比人買定係比BOT 買左,總之差不多派街就見到一堆現貨炒價。
如果MB 正價有得入,其實都係千幾蚊,我覺得值比,但炒到2, 3 千一隻,會場限定3, 4 千蚊,痴線啦。

主觀認為BANDAI 根本唔想貨太多,你地班友炒下炒下先顯得我笨大財團的產品有價有市,否則貨太多,人人都擔心「買完一陣又跌兩舊」,
以後預售就無甘踴躍。而家係「買完一陣貴幾舊」,所以成日有理無理抽左先算,自己唔係甘鐘意都好轉手賣賺錢都好,所以BANDAI 應該係故意甘做,反正真係想出多D ,
會場版本異色版本大把手段可以出多D 分攤模具費用,反正隻隻新出都有人爭和炒,好似而家隻會場SF 2024 換少少色又貴又限定又爭崩頭 ( 注意唔係電影版果隻 SF 2 式,係舊果隻而已 )...

發新話題